Dünyaİsrail'den Lübnan'a yeni saldırı! Beyrut'un her yeri ateş altında...

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı! Beyrut'un her yeri ateş altında...

22.10.2024 - 03:10 | Son Güncellenme:

Axios İsrail'in ABD'ye gönderdiği akılalmaz Lübnan teklifini yazdı, özellikle iki madde dikkat çekici. Finans kuruluşu El Kard El Hasan'ın vurulduğu saldırılar Lübnan'ı cehenneme çevirdi, İsrail ordusu savaşın başından beri en ciddi darbeyi aldı. Öte yandan İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ediyor.

Gazze Şeridi'ni 381 gündür kan gölüne çeviren İsrail, Eylül ayı sonundan itibaren savaşı Lübnan geneline taşıdı. Yeni saldırılar ve eşine az rastlanır bir ateşkes teklifi var.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL'E 77 ROKET FIRLATILDI

İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzeyine 77 roket fırlatıldığını, bunlardan bir kısmının etkisiz hale getirildiğini, bir kısmının ise açık araziye düştüğünü belirtti.

Lübnan'dan atılan 45 roketin Golan'da açık araziye düştüğü, Yukarı Celil, Batı Celil ve Golan Tepelerine fırlatılan 30 roket ile Beyt Şan Vadisi ve Menşiye'ye fırlatılan 2 roketten bir kısmının etkisiz hale getirildiği, bir kısmının ise açık araziye düştüğü kaydedildi. Roketlerin düşmesi sonucu pek çok yerde yangın çıktığı ve itfaiye ekiplerinin bu yangınlara müdahale ettiği aktarıldı.

HAMAS'IN YENİ LİDERİ KİM OLACAK?

İsrail tarafından öldürülen Yahya Sinwar'ın yerine yeni bir lider atamayacağı belirtilen Hamas’ın, mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar merkezli bir komite tarafından yönetileceği iddia edildi.

Hamas’ın son Siyasi Büro Şefi Yahya Sinwar’ın İsrail tarafından öldürülmesinin yankıları sürerken, örgütün geleceğine dair kritik bir gelişme yaşandı. Hamas kaynaklarından edinilen bilgilere göre, grubun Yahya Sinwar'ın yerine yeni bir lider atamayacağı, bunun yerine mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar’ın başkenti Doha merkezli bir idari komite tarafından yönetileceği iddia edildi. Eski Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikaste uğramasının ardından kurulan komitenin geçici olarak grubun liderliğini devralacağı belirtildi.

Komitenin stratejik kararlar alma yetkisi var

Görevi “savaş ile istisnai koşullar sırasında ve gelecekte grubun planlarını yönetmek" ve "stratejik kararlar almak" olan komitenin, Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdışındaki Filistinliler Temsilcisi Halid Meşal, Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan siyasi büro sekreterinden oluştuğu öğrenildi. Komitenin tüm üyelerinin Katar'da olduğu kaydedilirken, ismi kamuoyuna açıklanmamak üzere temsili bir lider belirleme ancak Hamas’ı idari komite aracılığıyla yönetme seçeneğinin de masada olduğu ifade edildi.

İSRAİL BEYRUT'UN MERKEZİNİ VURDU

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk Beyrut'tan bildirdi; Bir saat önce uyarı yayınladı İsrail. Yine Dahiye bölgesi için 7 harita paylaştılar. O 7 haritanın paylaşılmasından çok kısa bir süre sonra saldırılar başladı peş peşe. Ve aslında ben size çok daha dikkat çekici bir şey söylemek isterim. Merkez vuruldu Ahmet Hakan. Beyrut'un merkezi vuruldu. Vurulan yer CENAH bölgesi daha önce de vurulmuştu.

HASTALAR TAHLİYE EDİLİYOR

Dahiye bölgesi zaten günlerdir, haftalardır vuruluyor. Dün de yoğun bir bombardıman oldu. Hatta dün demişlerdi ki Hizbullah'a ait bankalar vurulacak. Finans merkezleri vurulacak. Öyle de oldu, vuruldu Dahiye bölgesi. Bu gece için de uyarı verdiler. Bu gece havalimanının dibi vuruldu. Yine Dahiye bölgesinde Senteres Hastanesi var. Senteres Hastanesinin dibi vuruldu. Ve hastanede hasar var. Şu an havalimanında camların kırıldığına dair görüntüler geldi. Bir yandan Dahiye'nin birçok noktası vuruldu. Ama onun dışında merkez vuruldu. Cenah bölgesi, El Mektat Caddesi üzerinde bir yapı hedef alındı. Ve Refikariri Hastanesi'ndeki bazı hastalar, yaralılar tahliye ediliyor.


Haberin Devamı
İRAN: ABD İSRAİL'E DESTEK VERİRSE SUÇ ORTAĞI OLUR

İran, ABD'nin İsrail'e, İran saldırısı için destek vermesi halinde suç ortağı olacağı konusunda uyarıda bulundu.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, konuya ilişkin bir mektup gönderdi.

İravani, mektupta, ABD Başkanı Joe Biden'ın Berlin'de yaptığı açıklamada İsrail'in İran'a yönelik saldırısı hakkında bilgi sahibi olduğunu belirttiğini hatırlatarak, "Bu, ABD'nin, İsrail'in İran'a karşı yasa dışı askeri saldırganlığını zımni onaylaması ve desteklemesi anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Biden'ın açıklamasının, ABD'nin bölgesel gerginliğin düşürülmesini istediğine ilişkin iddialarıyla da çeliştiğini belirten İravani, söz konusu ifadelerin kışkırtıcı ve tehlikeli olduğunu kaydetti.

İravani, mektupta, ABD'nin, teknik destek, gelişmiş silah ve kapsamlı hava savunma sistemleriyle İsrail'e destek vermesinin, ABD'yi suç ortağı yapacağı uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin söz konusu kışkırtmayı kınaması gerektiğini vurgulayan İravani, ABD'nin uluslararası hukuk ve BM Şartı'na uymasının sağlanmasını istedi.

ABD Başkanı Biden, Almanya gezisinde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin "İsrail'in İran'a yapacağı saldırının nasıl ve ne zaman olacağına dair herhangi bir bilginiz var mı?" sorusuna, "evet" yanıtını vermişti.

Biden, sorulara rağmen İsrail'in saldırı planıyla ilgili bilgi vermekten kaçınmıştı.

TEL AVİV'DEN "SINIRLI" ATEŞKES ÖNERİSİ

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini kapsamayan yeni "sınırlı" bir ateşkes önerisi sunduğunu bildirdi.

Devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail'in sunduğu teklifin Gazze'de Hamas'ın esir tuttuğu bazı İsraillilerin serbest bırakılması karşılığında kısıtlı bir ateşkesi içerdiği belirtildi.

Ateşkes önerisinin İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesini kapsamadığı aktarıldı.

Netanyahu'nun, Mısırlı yetkililerle söz konusu ateşkes önerisini görüşmek üzere İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar'ı Kahire'ye gönderdiği kaydedildi.

ŞAM’A FÜZE SALDIRISI DÜZENLEDİĞİNİ DOĞRULADI

 

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da bir araca füze saldırısı düzenlediğini doğrulayarak, saldırıda İran'dan Hizbullah'a para akışından sorumlu finans kolunun başkanının hedef alındığını açıkladı.

Haberin Devamı
KASSAM TUGAYLARI: İSRAİL ASKERLERİNİ HEDEF ALDIK ÖLEN VE YARALANAN VAR

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail karargahını ve askerlerini hedef aldıklarını duyurdu.

Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki İsrail ordusunun kurduğu karargahın havan mermileriyle hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusuna ait istihkam birliklerinin Cibaliya Mülteci Kampı'nın batısında tuzağa düşürüldüğünü, İsrail askerlerinden ölenler ve yaralananların olduğu bildirildi.

Kassam direnişçilerinin pusuya düşürdüğü birlikte bir tank, askeri nakil aracı ve şiddetli patlayıcılar taşıyan 2 D-9 tipi askeri buldozerin bulunduğu kaydedildi.

İsrail ordusuna ait buldozerlerden ilkinin Yasin-105 füzesiyle, ikincisinin ise patlayıcılarla hedef alındığı belirtilen açıklamada, buldozerlerin ve patlayıcıların infilak ettiği aktarıldı.

Açıklamada, bir İsrail askerinin Kassam keskin nişancısı tarafından vurulduğu bildirildi.

İSRAİL SON 48 SAATTE 235 HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail'in, Lübnan'a son 48 saatte 235, 8 Ekim 2023'ten bu yana ise 10 bin 650 hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, Lübnan Çevre Bakanlığının İsrail saldırıları ve ülkedeki duruma ilişkin raporuna yer verildi.

İsrail ordusunun ülkeye yönelik saldırıları nedeniyle can kayıpların artmaya devam ettiği belirtilen raporda, İsrail savaş uçaklarının son 2 günde Lübnan'a 235 saldırı düzenlediği ve bugüne kadar yapılan saldırı sayısının ise 10 bin 650'e ulaştığı ifade edildi.

Raporda, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen vatandaşlar için açılan sığınma merkezleri sayısının 1094'e çıktığı ve bu merkezlere 191 bin 912 vatandaşı yerleştirdikleri kaydedildi.

Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 23 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında Lübnan'dan Suriye'ye 486 bin 679 kişinin geçiş yaptığı aktarılan raporda, bunlardan 341 bin 849'unun Suriyeli ve 144 bin 830'unun da Lübnan vatandaşı olduğu belirtildi.

İSRAİL'İN SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hiyam beldesine düzenlediği saldırılar sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.


Haberin Devamı
ÖLÜ SAYISI 2 BİN 483'E YÜKSELDİ

İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 483'e, yaralı sayısı da 11 bin 628'e çıktı.

LÜBNAN'DAN iSRAİL'E 30 ROKET

İsrail ordusu akşamüstü saatlerinde Lübnan'dan İsrail'e 30 roket fırlatıldığını söyledi. Al Jazeera'nin haberine göre İsrail'in Yukarı Celilie ve merkez Celile bölgelerinde siren sesleri susmadı. İsrail ordusuna göre roketler nedeniyle yaralanan olmadı.

ABD: DURUM KONTROLDEN ÇIKTI

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, ülkesinin Lübnan'da devam eden çatışmaların bir an önce durmasını istediğini ve bu yönde çalıştığını belirtti.

Lübnan'ı ziyareti sırasında başkent Beyrut'ta basın toplantısı düzenleyen Hochstein, "Ziyaretlerime rağmen Lübnan'daki çatışmayı kontrol altına alamadık. Aylar önce meselelerin çözülmesi ve Lübnan ile İsrail arasında devam eden çatışmanın sona erdirilmesi gerektiği konusunda uyarmıştım; ama durum kontrolden çıktı. Lübnan'ın geleceğini çatışmalara bağlamak Lübnanlıların çıkarına değildir" dedi.

Haberin Devamı