DünyaLübnan'da ikinci şok! İsrail bu kez telsizleri patlattı...Çok sayıda ölü ve yaralı var

SON DAKİKA | Lübnan'da ikinci şok! İsrail bu kez telsizleri patlattı...Çok sayıda ölü ve yaralı var

18.09.2024 - 17:46 | Son Güncellenme:

Lübnan'da binlerce Hizbullah üyesinin üstündeki çağrı cihazlarının eşi benzeri görülmemiş bir saldırıyla patlaması, Orta Doğu'dan dünyaya şok dalgaları yaydı. Türkiye, Rusya ve İran'dan peş peşe açıklamalar gelirken, kuzey cephesinde askeri hareketlilik var. Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde telsiz cihazlarında patlamalar meydana geldi. Patlamalar sonucu çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta 348'inci güne, Refah'ta öldürülen İsrail askerleri ve binlerce Hizbullah üyesinin elinde ya da vücudunda patlayan çağrı cihazlarıyla girildi.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

ÖLÜ SAYISI 20'YE YÜKSELDİ

Lübnan genelindeki telsiz patlamalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 20'ye yükseldiği, yaralı sayısının 450'yi aştığı bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkent Beyrut ve diğer bölgelerde telsiz patlamalarının yol açtığı can kayıplarıyla ilgili bilgi verildi.

Açıklamada, telsizlerin patlaması sonucu 20 kişinin yaşamını yitirdiği, 450'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Bakanlıktan daha önce yapılan açıklamada, patlamalar sonucu 14 kişinin öldüğü bildirilmişti.

HİZBULLAH, İSRAİL'İ HEDEF ALDI

BEYRUT (AA) - Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki 4 askeri hedefin vurulduğu belirtildi.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki beldeleri bombalamasına misilleme olarak çok sayıda roket ve topçu atışlarıyla İsrail askeri mevzilerinin hedef alındığı kaydedildi.

Bu saldırılar, Lübnan'da üst üste iki gün çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasından sorumlu tutulan İsrail'e yönelik ilk saldırı olma özelliği taşıyor.

ABD YÖNETİMİ OLAYLA İLGİLERİNİN OLMADIĞINI YİNELEDİ

 

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Lübnan'daki patlamalarla ilgili son durumu değerlendirdi. Kirby, dünden sonra bugün de devam eden ve Lübnan'da iletişim cihazlarının patlatıldığı saldırılara ilişkin ABD yönetiminin "yorum yapmama" yaklaşımını sürdürdü.

Kirby, "Tek söyleyebileceğim şu: Dünkü veya bugünkü olaylarla ilgili öyle ya da böyle bir ilgimiz yok. Bunun dışında paylaşabileceğim başka bir şey yok." dedi.

"Bunların arkasında İsrail'in olduğunu teyit eder misiniz?" şeklindeki soruya karşılık Kirby, "Paylaşabileceğim başka bir şey yok." diye konuştu.

Kirby, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın olaya ilişkin "Bu, savaşın yeni bir dönemi" şeklindeki yorumunun hatırlatılması üzerine de herhangi bir değerlendirme yapmayacağını yineledi.

Bu tür saldırıların bölgede tansiyonu daha da artırıp artırmadığı yönündeki soruları yanıtlayan Kirby, genel anlamda bölgede gerilimin artmasını istemediklerini ancak spesifik olarak bu olaylarla ilgili somut bir çıkarımda bulunmayacağını kaydetti.

Kirby, "Lübnan sınırından ikinci bir cephenin açılmasını önlemeye çalışmak için halen yoğun bir diplomasi içerisindeyiz. Bu krizde bulunduğumuz noktada sürecin çözümü, ilave askeri operasyonlar değildir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı
ÖLÜ SAYISI 14'E YÜKSELDİ

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölenlerin sayısının 14’e çıktığı bildirildi. Cihazlarının patlatılması sonucu yaralanan Lübnanlılardan bir kısmı, başkent Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Lübnan güvenlik güçleri, hastane çevresinde önlem aldı.

İsrail'in gerçekleştirdiği iki siber saldırı sonucu toplamda 26 kişi hayatını kaybetti.

NETANYAHU, İSRAİLLİLERİ EVLERİNE DÖNDÜRECEKLERİNİ SÖYLEDİ

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile çatışmalar nedeniyle İsrail’in kuzeyinden tahliye edilen İsraillileri “güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceklerini” belirtti.

Netanyahu, Lübnan’da yaşanan patlamalar sonrası X sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, "Daha önceden de söylediğim gibi (İsrail) kuzey sakinlerini güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceğiz. Tam olarak yapacağımız bu." ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı, ülkesine atfedilen Lübnan'daki çağrı cihazları ve telsizlerin patlatıldığı saldırılara ise değinmedi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ODAĞIMIZ LÜBNAN CEPHESİNE KAYDI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan genelinde 24 saatte elektronik cihazlarda yaşanan ikinci patlamanın ardından ülkesinin "odağının Lübnan cephesine kaydığını, savaşta yeni bir aşamanın başladığını" söyledi.

İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınlarında bir hava üssüne yaptığı ziyarette "Ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Güçlerimizi, kaynaklarımızı ve enerjimizi kuzeye hareket ettiriyoruz." dedi.

Gallant, "Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Uyum sağlamalıyız. Zaman içinde tutarlılık göstermeliyiz. Bu savaş büyük cesaret, azim ve ısrar gerektiriyor." diye konuştu.

Haberin Devamı
LÜBNAN ASKERLERİ BİR CİHAZI KONTROLLÜ PATLATTI

Lübnan askerleri, bugün telsizlerde yaşanan patlamanın ardından yaralıların getirildiği başkent Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi Hastanesi otoparkında patlayıcı düzenekle tuzaklandığından şüphelendikleri bir cihazı bir çukurda kontrollü biçimde patlattı.


Başkentteki Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi'ne bugün telsizlerin patlaması sonucu yaralanan çok sayıda yaralı getirildi.

Lübnan askerleri, hastanenin otoparkında asfalta açılmış bir çukurda patlayıcı düzenekle tuzaklandığından şüphelendikleri bir cihazı kontrollü biçimde patlattı.


Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında dün yaşanan eş zamanlı patlamaların ardından bugün de telsizlerde patlamalar yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

Lübnan genelinde, telsizlerin patlaması sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.