04.08.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:
Dışişleri Bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada, BK'nin kararı kınandı ve Londra'nın "azalan saygınlığını düzeltmek" yerine Brexit'e odaklanmasının daha iyi olacağı kaydedildi.
Yetkililer, BK'nin eylemlerini "tehlikeli" ve "provokatif" diye niteledi:
Asya-Pasifik bölgesine savaş gemilerini göndererek durumu kötüleştiren BK, 'tehdidimizi' bahane ediyor.
Açıklamada Kuzey Kore ve Çin'in, Güney Kore ve Japonya'yı bölgede izole etmek için birlikte çalıştığı yönünde "saçma bir fikirden" yola çıkarak hareket edildiği öne sürüldü.
Kuzey Kore, BK'nin hamlesinin "Küresel Britanya" inşa etme amacı taşıdığını iddia etti.
BK, F-35 hayalet uçakları taşıyan HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin, kendisine eşlik edecek iki destroyer, iki firkateyn ve iki destek gemisiyle Güney Çin Denizi'nden geçerek Japonya'ya gideceğini iki hafta önce açıklamıştı.
BK gemilerinin ABD, Avustralya, Fransa, Japonya, Yeni Zelanda, ve Güney Kore'yle Filipinler Denizi'nde askeri tatbikat yapması planlanıyor. Bunun ardındansa HMS Spey ve HMS Tamar, Asya sularında konuşlanacak. Gemiler şu an Japonya'ya doğru hareket halinde.
Almanya da 20 yıl sonra ilk kez Güney Çin Denizi'ne bir savaş gemisi gönderme kararı aldı. Yetkililer, Bayern adlı fırkateynin Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Vietnam'a gideceğini 2 Ağustos'ta duyurdu. Geminin aralık ortasında Güney Çin Denizi'nden geçmesi bekleniyor.
ÇİN'İN İDDİALARI
Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik hakkı iddiaları, bölgedeki ülkelerin arasındaki gerilimi artırıyor. Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Hakemlik Mahkemesi 12 Temmuz 2016'da, Çin'in iddialarının hukuka aykırı olduğuna hükmetse de Pekin, kararı tanımadığını açıklamıştı.
Kaynak bakımından zengin Paracel Adaları ve çevresi üzerinde Tayvan ve Vietnam da hak iddia ediyor. Üç taraf da bölgeye bir askeri geminin girişi için izin alınmasını veya haber verilmesini istiyor.
Çin, Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın kontrol ettiği Senkaku Adaları üzerinde de hak talep ediyor. Bu yılın şubat ayında Çin'e ait iki gemi tartışmalı adalara yaklaşmış, Tokyo "kabul edilemez" diye nitelediği ihlali protesto etmişti.