19.03.2024 - 09:07 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Derleyen: Ayşe Kısakürek Bir site, İngiltere Kral'ının sözde ölümüyle ilgili bir tweet attı ancak bir süre sonra bunu kabul etti:
"Büyük ihtimalle, bilgi sahte."
KİMSENİN AYRINTILARI KONTROL EDECEK 'VAKTİ YOKTU'.
Haber Pazartesi öğleden sonra Rus medyasında yayınlandı. Kral III. Charles ölmüştü. Bu doğru değildi ancak kimsenin ayrıntıları kontrol edecek 'vakti yoktu'. Kral Charles'a konulan kanser teşhisi ve Prenses Kate'in ameliyatından beri kraliyet ailesini saran ve sayısız komplo teorisine konu olan sansasyon beklenmedik bir ters köşeyle sonuçlandı: Rusya kaynaklı viral yalan haber furyası...
Söylenti, bir zamanlar Rusya'nın en saygın iş gazetesi Vedomosti'nin kullandığı Telegram kanalında paylaşıldığı an hızla dolaşıma girdi. Gönderide Charles'ın askeri üniforma giymiş bir fotoğrafı ve kısa bir başlık vardı:
"İngiliz Kralı III. Charles öldü."
BBC DUYURUSU VE KAMUOYU AÇIKLAMASI...
Paylaşım, aralarında 2,35 milyondan fazla abonesi bulunan Kremlin yanlısı Telegram kanalı Readovka'nın da bulunduğu Rus internet kanalları aracılığıyla yayıldı.
Buckingham Sarayı'ndan BBC duyurusu veya kamuoyu açıklaması yapılmadı. Ancak Readovka'nın elinde, Kral'ın fotoğrafının yanına iliştirilmiş ve kaynağı meçhul bir belge bulunuyordu. "Aşağıdaki duyuru kraliyet kanalları tarafından yapılmıştır" diye yazıyordu:
"Kral dün öğleden sonra beklenmedik bir şekilde öldü."
ÇOKTAN TACİKİSTAN'A KADAR MESAFE KAT ETMİŞTİ
Gönderi, 18 Mart 2024 tarihliydi, hepsi bu... Kim tarafından oluşturulduğu bilinmeyen dosya, 2022 yılında hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth'in saray tarafından yayınlanan ölüm bildirisini yakın biçimde modellemişti: "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde öldü." Ortalıkta dolaşan bir başka versiyon ise, Kral'ın halefinin 'Sarı Minion Kral Bob' olarak adlandırıldığı bir tahttan çekilme mektubuydu.
Bu aşamada haber, Ukrayna'ya da ulaştı ve önde gelen bir televizyon kanalı tarafından yeniden yayınlandı. Aynı zamanda en büyük bağımsız medya kuruluşu olan Asia-Plus'ın yazı yazdığı Tacikistan'a kadar mesafe kat etti.
Öte yandan, bu noktada bunun doğru olmayabileceği yönünde endişeler de artıyordu. Rus web sitesi Gazeta.Ru ilk olarak şu tweeti attı:
"Büyük Britanya Kralı III. Charles öldü. Bu Buckingham Sarayı tarafından bildirildi. Hükümdar 75 yaşındaydı. Kendisine yakın zamanda kanser teşhisi konulmuştu."
Ancak bir süre sonra şöyle düzeltme yapıldı:
"Yanı sıra, resmi İngiliz medyasında bununla ilgili hiçbir şey yazılmadı. Büyük ihtimalle bilgiler sahtedir."
'BUNUN DOĞRU OLUP OLMADIĞINI ANLAYAMIYORUM'
Üst düzey bir Rus medya editörü de makaleyi yayınlayarak şöyle yazdı: "Bunun doğru olup olmadığını anlayamıyorum." Daha sonra ise, Buckingham Sarayı'nın web sitesinin muhtemelen, 'saldırıya uğradığını' düşündüğünü kaydetti.
Ancak caps'ler çoktan yayılmıştı. Kremlin yanlısı bir kanal, Kral Charles'ın kafasının, Galler Prensesi'nin birçok uluslararası haber ajansı tarafından geri çekilen fotoğrafına photoshop ile eklenmiş bir görsel yayınladı.
Kanal bu paylaşımda alaylı bir tonla şöyle yazdı: "Fotoğraf doğrulama: Buckingham Sarayı, ölümüyle ilgili söylentileri ortadan kaldırmak için Kral III. Charles'ın yeni bir fotoğrafını dağıttı."
Şahin çıkışlarıyla tanınan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da gündeme dahil olmayı ihmal etmeyerek gönderiyi paylaştı ve 'Londra içler acısı görünüyor' diye yazdı.
Nihayetinde Rus devlet haber ajansı Tass bir haber yayınladı ve dedikodulara son verdi:
"Kral III. Charles resmi görevlerini yerine getirmeye ve özel toplantılara katılmaya devam ediyor."