DünyaKorsenin dönüşü

Korsenin dönüşü 

26.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırmızı halıda ünlülerin vazgeçilmezi olan korsenin, “baskı”nın simgesi olmaktan çıkıp cazibenin simgesi haline geldiği belirtiliyor.

Korsenin dönüşü

PELİN AYKIN - Uzmanlar, bir zamanlar zulmün simgesi olan “korsenin” şimdi modaya hızlı giriş yaparak “seksi bir özgürleşme” hareketine öncülük ettiğini açıkladı. İngiliz tarihçi Lisa Hilton, tarih dizilerinin korsenin dönüşünde etkili olduğunu söyledi. Moda sitesi Lyst’te korse aramalarının 2022’de yüzde 306 arttığı ifade edildi. Uzmanlar, bunun pandemi sonrası kadınların kendilerini güvende ve seksi hissetmek istemesiyle ilgisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Zenginlik simgesiydi

Tarihçiler, şarkıcı Adele, Halle Berry, Eva Longoria ve Dakota Johnson gibi oyuncuların tercih ettiği korsenin her dönemde “seksilik” sembolü olmadığını dile getirdi. Korse, 16. yüzyıl Avrupa’sında saygınlık işaretiyken, I. Elizabeth dönemi İngiltere’sinde statü sembolüydü. Bu dönemde İngiltere’de balina kemiğinden paneli olan “korsaj”, zenginliğin simgesiydi. Aynı dönemde Fransa’da ise korse giymemek cinsel uygunluk işaretiydi. 

Kadınlar isyan etti

Çelik korsenin icadıyla 1830’larda korseler daha baskıcı hale geldi. İngiltere’de 19. yüzyılın sonunda kadınlar eğitim ve oy hakkı isteyince, kıyafet devrimi savunucuları korsenin siyasi baskının sembolü olduğunu iddia etti. 1873’te ABD’li feminist yazar Elizabeth Ward, kadınları korselerini yakmaya çağırdı. Kadınlar özgürleşirken, korseler tozlu raflara kaldırıldı. Mariano Fortuny ve Coco Chanel gibi tasarımcılar, vücudu özgürleştiren basit çizgileri modaya getirdi. 2000’lerde Prada ve Alexander McQueen erkeksi tasarımları korseyle birleştirdi. Şu sıralar gözde olsa da korsenin ne kadar süre moda vitrininde duracağı bilinmiyor.