DünyaKim füzelerini ilk kez gösterdi!

Kim füzelerini ilk kez gösterdi!

23.10.2024 - 14:19 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, aynı gün önce füzelerini tüm dünyaya ilk kez gösterdi hem de nükleerden sorumlu heyetiyle yer altında gizli bir buluşma yaptı. Liderin "nükleer kapasitesini ABD'ye kasıtlı olarak gösterdiği" düşünülüyor.

Kim füzelerini ilk kez gösterdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD başkanlık seçimlerinden yaklaşık iki hafta önce stratejik bir füze üssünü halka açık bir şekilde denetleyerek nükleer silahlarını sergiledi. Bu, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeler (ICBM) ve hipersonik füzeler gibi temel stratejik varlıklarını ilk kez gözler önüne serildiği kareler oldu. Kuzey Kore liderinin BRICS zirvesi öncesi yaptığı bu hamle, ABD'ye nükleer ve füze kapasitesini kasıtlı olarak göstererek bir mesaj gönderme niyeti olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

URANYUM TESİSLERİ

Kuzey Kore, Kim'in füze üssünü denetlediği tarih ve saat dahil olmak üzere belirli bilgileri açıklamadı.
Kim geçen ayın başlarında, nükleer savaş başlıklarının üretim kapasitesini vurgulayan zenginleştirilmiş uranyum (HEU) üretim tesisini ilk kez gözler önüne sermişti. Bu sefer ABD'ye nükleer savaş başlıklarını fırlatma kapasitesine sahip stratejik füze üssünü göstererek ABD'nin bir sonraki yönetimi üzerinde Kuzey Kore politikasını değiştirme baskısını artırdı.

"NÜKLEER KARŞILIK" İMASI

Habere göre, Kim, askeri yetkililerle yaptığı toplantıda "stratejik füze gücünün savaş caydırıcılığında omurgayı oluşturan kilit bir önemde olduğunu" vurguladı. Kuzey Kore lideri tratejik füzelerle tüm silahlı kuvvetlerin modernizasyonunu güçlendirme politikasını yeniden teyit etti. ABD'nin Kuzey Kore üzerindeki artan baskısına değinen Başkan Kim, "Olası tehditlerin nükleer kuvvetin titiz bir karşılık duruşu ile donatılmasını acilen talep ediyoruz" diyerek nükleer silah ve füze geliştirilmesini gerekçelendirdi.

Haberin Devamı

Kim füzelerini ilk kez gösterdi

YERALTINDA GİZLİ BULUŞMA

Aynı gün Kuzey Kore, Kim'in, nükleer ve füze geliştirmeden sorumlu olan İşçi Partisi Birinci Başkan Yardımcısı Kim Jungsik ile yeraltı tüneli olduğu düşünülen bir yerde yakından konuştuğunu gösteren bir fotoğraf yayımladı. Bu da stratejik füze üssünün gizlice yeraltında bulunduğunu ve nükleer karşı saldırı ile önleyici nükleer saldırı kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.

Gazete ayrıca, Başkan Kim'in katı yakıtlı ICBM "Hwasong-18" ve hipersonik füze "Hwasong-16B"yi inceleyen bir fotoğrafını yayımladı. Bu füzeler, normal açıda fırlatıldığında Guam ve Okinawa dahil olmak üzere Pasifik Okyanusu'ndaki ABD askeri üsleri ve uçak gemilerini doğrudan tehdit etme kapasitesine sahip.

"MESAJ VERDİ"

Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Hong Min, "Kuzey Kore, nükleer ve füze denemeleri yerine mevcut stratejik silah üslerini açıklayarak ABD'ye karşı misilleme yeteneğine sahip olduğunu mesajını verdi" dedi. Araştırmacı Hong, "Kuzey Kore'nin stratejik füze üssünü, Rusya'ya yapılacak sevkiyatın askeri bir boşluk yaratacağını veya dikkatin azalacağını düşünerek Güney Kore ve ABD'ye önleyici bir yanıt olarak açıklamış olabileceğini" de ekledi.

Haberin Devamı

1500 ASKER İDDİASI

Güney Kore İstihbarat Ajansı (NIS) geçen hafta, Kuzey Kore'nin bu ay Rusya'ya bin 500 özel operasyon gücü gönderdiğini doğruladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hükümetinin 10.000 Kuzey Kore askerinin işgalci Rus güçlerine katılmaya hazırlandığı yönünde istihbarat aldığını söyledi.

Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır iş birliklerini önemli ölçüde artırıyor. Haziran ayında, her iki ülkenin de saldırıya uğraması durumunda derhal askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmasını gerektiren büyük bir savunma anlaşması imzaladılar. Güney Kore o sırada Ukrayna'ya silah göndermeyi düşüneceğini söyledi.