26.04.2022 - 10:33 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Pazartesi gecesi askeri geçit töreninde meydan okuyan bir konuşma yaparak ülkenin nükleer cephaneliğini artırma sözü verdi.
Silahlı kuvvetlerin kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen geçit töreninde yasaklı kıtalararası balistik füzeler de sergilendi. Mart ayında Kuzey Kore, bilinen en büyük balistik füzesini test etti. Dünyanın en kapalı ülkesi olarak bilinen Kuzey Kore'ye, bu adım sonrasında dünyanın dört bir yanından kınamalar geldi.
SALDIRI MENZİLİ ABD'YE KADAR UZANIYOR
ABD ayrıca testin ardından ülkeye çeşitli yaptırımlar da uyguladı. Nükleer silah dağıtımı için tasarlanan balistik füzeler, Kuzey Kore'nin saldırı menzilini ABD anakarasına kadar genişletiyor.
Geçit töreninde hipersonik füzelerin yanı sıra denizaltından fırlatılan balistik füzeler de yer aldı. Ancak, şimdiye kadar her seferinde bildiğini okuyan Kuzey Kore lideri Kim şimdiye kadar kınama karşısında yılmadı.
NÜKLEER KUVVETLER 'HER AN' HAZIR
Resmi Kore Merkez Haber Ajansı'nın aktardığına göre Kim, "Ülkemizin nükleer yeteneklerini en hızlı şekilde güçlendirmek ve geliştirmek için adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi ve nükleer kuvvetlerinin her an tatbikata "hazır olması" gerektiğini de sözlerine ekledi.
SALDIRILARA KARŞILIK VERMEYE HAZIR
Kuzey Kore'nin nükleer silahları temelde savaşa karşı bir caydırıcılık aracıydı, ancak Kim başka yollarla da kullanılabileceğini söyledi ve ülkenin saldırıya uğraması halinde karşılık vereceğine dair önceki söylemleri yineledi.
Devlet medyası tarafından yayınlanan fotoğraflarda, Hwasong-17'nin geçit töreninde sergilenen silahlar arasında olduğunu gösteriyor. Kuzey Kore, ilk kez mart ayında devasa balistik füzeyi test ettiğini iddia ediyor. Güney Koreli uzmanlar ise, test lansmanının başarısını sorguladı.
DÜNYANIN GÖZÜ KUZEY KORE'DE
Pyongyang yeni silahlarını genellikle uzun tanklar, topçular ve askerleri de içeren geçit törenlerinde sergiliyor. Dün gerçekleşen askeri geçit töreni, Kuzey Kore'nin bu yıl birkaç füze test etmesi ve yarımadadaki gerilimi artırması nedeniyle tüm dünya tarafından yakından izlendi.
Buna ek olarak uluslararası ajanslar tarafından yayınlanan uydu görüntüleri, Kuzey Kore'nin geçtiğimiz ay Punggye-ri'deki nükleer test tesisinde faaliyete geçtiğini göstererek, ülkenin nükleer silahları ve uzun menzilli füzeleri test etmeye devam edeceğine dair korkuları körükledi.
KİM BU AÇIKLAMA SONRASI KÜPLERE BİNDİ
Kuzey Kore'nin eylemlerine karşı daha sert bir tavır sergileyen Güney Kore'nin yeni Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un seçilmesi ilişkileri yıprattı. Güney Kore Savunma Bakanı Suh Wook bu ayın başlarında Güney Kore'nin, Kuzey'in füze fırlatma noktalarını vurma kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Güney tarafından gelen bu açıklama, Pyongyang'ın öfkeli tepkisine yol açtı.
SÖZÜNÜ TUTMAKTAN VAZGEÇTİ
2018'de Kim Jong-un, o zamanki ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmelerin ardından uzun menzilli balistik füze ve nükleer testler için bir moratoryum uygulamaya koymuştu. Ancak takvimler 2020'yi gösterdiğinde Kim, artık bu söze bağlı olmadığını açıkladı.
Bu arada, Biden yönetimi defalarca müzakerelere ön koşulsuz olarak devam etmeye istekli olduğunu söyledi, ancak şimdiye kadar yaptırımlara son verilmesini talep eden Kuzey Kore'ye çok az ilgi gösterdi. Biden bunun yerine Güney Kore ve Japonya ile ilişkilere öncelik verdi ve Güney'in eski Devlet Başkanı Moon Jae-in'in iki ülke arasındaki ilişkileri yumuşatma çabalarına destek verdi.