DünyaKıbrıs Türkleri için sembolik bir kazanım

Kıbrıs Türkleri için sembolik bir kazanım

03.10.2008 - 00:44 | Son Güncellenme:

Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin sürdüğü bir ortamda, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) genel kurula hitap etmesi sembolik önemi çok yüksek olan bir gelişmeydi

Kıbrıs Türkleri için sembolik bir kazanım

Talat’ın ve Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın konuşmaları ve “Kıbrıs’ta Durum” başlıklı rapor dikkate alındığında ise soruna bakışta, tarafların ve “Avrupa’nın” çizgilerini koruduğu net bir şekilde ortaya çıktı.
Öncelikle altı çizilmesi gereken konuyu, Alman Parlamenter Joachim Hörster tarafından hazırlanan raporun 2004’te aynı çatı altında alınan Kıbrıs kararının hayli gerisinde kalması oluşturuyor. Rapor, her şeyden önce devam etmekte olan müzakere sürecine olumlu katkı yapmaktan uzak ve Rum tarafının tezlerini ağırlıklı olarak işleyen bir profil çizmesi açısından dikkat çekiciydi. KKTC’nin attığı adımlarla “kapatılmış” konuların tekrar raporda yer bulması da olumsuzluklar arasındaydı.
Talat’ın AKPM’deki konuşmasının sembolik değeri yüksekti ve içerik olarak doğruları yansıtıyordu, ancak dinleyenler açısından ikna edici olmaktan uzaktı. Hristofyas’ın, müzakere sürecinden umutla bahseden ve detay yüklü maddelere girmektense geniş bir vizyonu yansıtan konuşmasının ardından Talat’ın konuşması geçmişte yapılan benzer nitelikli konuşmalardan farklılaşamayan niteliğiyle istenilen etkiyi yaratamadı.
AKPM’nin Talat’a yönelik davetinin asıl önemi, benzer nitelikli kurumların da bu yaklaşımı benimsemesinin önünü açabilecek bir potansiyele sahip olmasında yatıyor. Egemenliğin eşit paylaşımı, mülkiyet ve garantörlük gibi konularda iki liderin tezleri arasında hâlâ uçurumlar olması ise çözüm potansiyelinin sorgulanmasına neden oluyor.