DünyaKenya'daki klandan Prens William'a mektup

Kenya'daki klandan Prens William'a mektup

06.05.2022 - 11:59 | Son Güncellenme:

Birleşik Krallık sömürgesiyken zorla yerlerinden edilen Talai klanı üyeleri, Cambridge Dükü'ne "Sana kâr miras kaldı, bizeyse acı" dedi.

Kenyadaki klandan Prens Williama mektup

Kenya'daki Talai klanı, Birleşik Krallık sömürgesiyken yaşadıkları acılar ve insan hakkı ihlallerinin tanınması ve bunlar için özür dilenmesi talebiyle Prens William'a mektup yazdı.

Haberin Devamı

Talai klanından en az 100 bin kişinin Cambridge Dükü'ne gönderdiği mektupta, "Britanya hükümeti özür dilemek bir yana, onların yönetimi altında çektiğimiz inanılmaz zulmü tanımayı ya da herhangi birimizle görüşme yapmayı reddetti" dendi.

Mektupta, BK yönetimine ulaşamadıkları için doğrudan Prens William'la iletişime geçtiklerini belirten klan üyeleri, "Eşinize burada evlenme teklifi etmiştiniz. Anneanneniz kraliçe olduğunda (Kraliçe II. Elizabeth'ten bahsediliyor) o dönem kolonilerden biri olan Kenya'yı ziyaret etmişti. Sana kâr miras kaldı, bizeyse acı" ifadelerine yer verildi.

Talai klanı üyeleri, 1901'de BK'nin uygulamaya koyduğu bir yasayla, bazı çokuluslu şirketlerin kullanımı için çay plantasyonları oluşturulması amacıyla Rift Vadisi'ndeki verimli topraklarından zorla çıkarıldıklarını savunuyor.

Haberin Devamı

Klan, Kenya'nın BK'ye karşı bağımsızlık mücadelesinde de Kipsigis etnik grubu arasında liderlik rolünü üstlenmişti.

Bunun üzerine isyancı klan üyelerinden bazıları yakalanarak, bugün Victoria Gölü'nün yakınında kalan, çeçe ve sivrisineklerle dolu olan kötü koşullardaki hapishanelere götürülmüştü.

1920'de kurulan Kenya Kolonisi 1963'te BK'den bağımsızlığını kazandığında, Talai klanlarının çay plantasyonlarına dönüştürülen topraklarına yeniden yerleşmelerine izin verilmemişti.

Kipsigislerin yaşadığı Kericho bölgesinin valisi Paul Chepkwony'nin de aralarında bulunduğu Talai klanından üç temsilci, zorla çıkarıldıkları toprakların kendilerine iade edilmesi için BK'de parlamenterler ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler de düzenliyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) geçen yıl yayımladığı bir araştırmada, BK'nin özellikle Talai klanına yönelik insan hakkı ihlali yaptığı, cinsel şiddet, işkence, yerinden etme ve keyfi gözaltı uygulamaları gerçekleştirdiği kararı verilmişti.

BM, daha sonra BK yönetiminden hak ihlallerinin düzeltilmesi ve kamuya açık şekilde klandan özür dilenmesi için çağrı yapmıştı.

Fakat BK yönetimi, bağımsızlık mücadelesi verilen Mau Mau İsyanı'nda haksızlığa uğrayan Kenyalıların talepleriyle ilgili uzlaşıya varıldığını ve kamuya açık şekilde özür dilendiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Talai klanıysa bunun ayrı bir şikayete yönelik olduğunu ve kendi taleplerini karşılamadığını savunuyor.

Kaynak: Independent Türkçe