Likud Partisi'nden bakanlar ve milletvekilleri arasında İsrail Başbakanı Netanyahu'nun geleceği tartışılmaya başlandı. İddia İsrail'de yayınlanan Kanal 13 televizyonundan geldi.
Haberde bakanlar ve milletvekillerinin, Netanyahu'dan güvenoyunu çekerek Başbakanlıktan düşürmeyi ve yeni bir liderle yola devam etmeyi hedeflediği ifade edildi. Ülkedeki muhalefet liderleri de durumun ciddiyetinin önemine dikkat çekti.
Netanyahu'nun partiye liderlik etmesi ve gelecek seçimlerde hezimete uğraması durumunda ise söz konusu vekillerinin çoğunluğunun artık siyasi sistemin önemli bir parçası olamayacakları düşüncesiyle bu hareketi gerçekleştirdikleri belirtildi.
ANKETLERDE DE DÜŞÜŞTE
İsrail'deki son anketler de Netanyahu ve partisinin düşüşte olduğunu, Ulusal Birlik Partisi ve lideri Benny Gantz'ın ise yükselişe geçtiğini belirtiliyor.
SALDIRILAR ÖNCESİ DE PROTESTOLAR OLMUŞTU
Gazze'ye yönelik saldırılar öncesi de İsrail'de Netanyahu liderliğindeki koalisyona karşı gösteriler olmuştu. Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini azaltacak yasa tasarısını meclise getirmeye hazırlanırken ülke genelinde protestolar düzenlenmişti.
5 KİŞİDEN 4'Ü NETANYAHU'YU SUÇLUYOR
* Peki Netanyahu görevden alınırsa nasıl bir süreç olur, yargılanır mı? TEPAV Dış Politika Programı Direktörü ve eski diplomat Gülru Gezer, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e önemli değerlendirmelerde bulundu.
Bir süredir Netanyahu kabinesindeki bazı bakanlar, eski başbakanlar, milletvekilleri zaten Netanyahu'nun ülkeyi yönetmeyi, gücü ve kapasitesi olmadığını söylüyorlardı. İsrail'de yapılan bütün anketlerde, neredeyse her 5 kişiden 4'ü 7 Ekim saldırısından dolayı Netanyahu'yu suçluyor.
YÜZDE 79'U NETANYAHU'YU SUÇLUYOR
Kendi partisinde bile Netanyahu'yu suçlayanlar yüzde 79 civarında. Dolayısıyla zaten Netanyahu'ya yönelik olarak hem toplumda hem de siyasiler arasında kendi partisinde bir hoşnutsuzluk var.
ORDU İLE NETANYAHU FİKİR AYRILIĞINA GİTTİ
Askeri operasyonu yürütme biçimine baktığımız vakit şu an Gazze'de sonu belirsiz olan bir askeri operasyon yürütülüyor. Burada ordunun da aslında Netanyahu ile bir fikir ayrılığına gittiğini görüyoruz.
Diğer taraftan siyasi ve diplomatik olarak da İsrail, Netanyahu'nun bu tutumu, sivil kayıpların artması ve Gazze'ye yönelik katliam nedeniyle diplomatik olarak da giderek izole oluyor ve dünya genelinde itibarı kaybediyor.
90 GÜN İÇİNDE SEÇİM
Zaten birçok kişi savaş sonrası 90 gün içinde seçime gidilmesi gerektiğini ve 7 Ekim'de yaşananlar nedeniyle çok kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söylüyordu. Hem muhalefetten ve kendi hükümeti içerisinden hem de eski siyasi liderlerden gelen açıklamalardı.
SORUŞTURMA AÇILACAK, YARGILANACAK
Tabi ki Netanyahu'ya yönelik bir soruşturma açılacak, kendisi de bunun farkında ve yabancı televizyonlar da bunu söylüyor. Yargılanmasının çok büyük ihtimal olduğunu değerlendiriyorum.