DünyaKamala’dan sert çıkış!

Kamala’dan sert çıkış!

27.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından görüşen Başkan Yardımcısı Kamala Harris, sert bir ton kullandı ve “savaşın sona erme zamanı geldiğini” söyledi.

Kamala’dan sert çıkış

ABD ziyaretini sürdüren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla, ABD Başkanı Joe Biden’ın ardından görüşen Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Gazze’de ateşkes için baskı yaparak, Biden’dan daha sert bir ton kullandı. Harris, Netanyahu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Bu savaşın sona ermesinin zamanı geldi” dedi.

Haberin Devamı

Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından Demokratların adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Harris, İsrail Başbakanı’yla yaptığı görüşme sonrasında gazetecilerin karşısına geçti. Harris, “Gazze’de son 9 aydır yaşananlar kahredici. Ölü çocukların ve canlarını korumak için kaçan çaresizce aç insanların görüntüleri. Bazen iki, üç hatta 4 kez yer değiştirmek zorunda kalan insanlar... Bu trajediler karşısında kafamızı çeviremeyiz. Bu acıya hissizleşmemize izin veremeyiz. Ben sessiz kalmayacağım” ifadelerini kullandı. Netanyahu’ya Gazze’de “çok fazla sayıda masum sivilin ölümü” ve bu bölgedeki “vahim insani duruma” dair “ciddi endişelerini” açıkça ilettiğini belirten Harris, “Bu savaşın bitme zamanı geldi” dedi.

Haberin Devamı

Dengeleme stratejisi

İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğunu ancak “bunu nasıl yaptığının önemli olduğunu” söyleyen Harris, bir Filistin devleti kurulması için de çağrıda bulundu.

İsrail ile Hamas’ı ateşkes ve rehine anlaşmasına varmaya davet eden Harris, “Az önce Başbakan Netanyahu’ya da söylediğim gibi, bu anlaşmayı yapmanın zamanı geldi” dedi. Gazze’de ateşkes yapılması ve savaşın bitirilmesi konusunda Biden’la benzer ancak daha sert tonda mesajlar veren Harris’in, bir yandan İsrail’in kendini savunma hakkını vurgularken diğer yandan “Filistinliler’in acılarını hafifletmeye” odaklanarak Gazze konusunda parti içindeki bölünmeyi dengelemeye çalıştığı belirtiliyor.

Öte yandan İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir Kamala Harris’i hedef alarak “Ateşkes olmayacak bayan aday!” ifadesini kullandı.

Kamala’dan sert çıkış

Sıcak karşılama

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, Florida’daki evinde İsrail Başbakanı Netanyahu ile eşi Sara Netanyahu’yu konuk etti. Görüşmeye giderken bina girişinde el sıkışan Trump ile Netanyahu, kameralara samimi pozlar verdi. Trump, kendisinin İsrail’in en önemli dostlarından biri olduğunu belirterek, Biden yönetimine yüklendi. Kamala Harris’in Netanyahu ile görüşmesinden sonra söylediklerini eleştiren Trump, “Sözleri kibar değildi . Bir Yahudi ona nasıl oy verir bilmiyorum ama onlara kalmış ancak kendisi, İsrail’e karşı gerçekten saygısızdı” dedi.