Dünya‘Kabul edilemez’

‘Kabul edilemez’

12.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin Batı Şeria’da öldürülmesi tartışma yaratmaya devam ediyor. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden da konuyla ilgili konuştu.

‘Kabul edilemez’

Biden ilk olarak Eygi’nin ölümü için ‘kaza’ değerlendirmesi yaparken, “Muhtemelen kaza gibi görünüyor. Kurşun yerden sekmiş ve kaza ile vurulmuş. Halen bu konu üzerine çalışıyorum” ifadelerini kullandı. Bu sözler tepkiyle karşılanınca Beyaz Saray’dan daha kapsamlı bir açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, ABD Başkanı Biden’ın, Ayşenur Ezgi Eygi’nin öldürülmesinden dolayı ‘öfkelendiğini ve derin üzüntü duyduğunu’ söylediği belirtildi. Açıklamada, Biden’ın, İsrail’in benzer olayların tekrarlanmaması için ‘daha fazlasını yapması gerektiğini’ vurguladığı ifade edildi. Biden’ın açıklamasında Eygi’nin ölümüne yol açan silahlı saldırı ‘tamamen kabul edilemez’ olarak nitelendi. Nitekim ABD Dışişleri bakanı Antony Blinken da sert bir açıklamada bulunmuş, Eygi’nin öldürülmesinin ‘meşrulaştırılamayacağını’ belirtmiş, İsrail’in tutumunu gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

Harris de değindi

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de, Eygi’nin Batı Şeria’da öldürülmesini ‘asla yaşanmaması gereken korkunç bir trajedi’ olarak tanımladı. Harris, “Ayşenur, barışçıl bir şekilde protesto gösterisi yapıyordu” diyerek, silahlı saldırının Batı Şeria’daki İsrail askerlerinin davranışları hakkında meşru soruları gündeme getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

BM’de bir ilk: Filistin’e sandalye

ABD’nin New York kentinde açılışı yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 79’uncu oturumu, tarihi bir ana tanıklık etti. Filistin, ilk defa bir BM Genel Kurulu’nda sandalye sahibi olarak temsil edildi ve üye ülkeler arasında yerini aldı. Filistin, bu hakkı mayıs ayında kazanmıştı.