DünyaJuric: Ümidimiz Türkiye

Juric: Ümidimiz Türkiye

17.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde Bosna’daki Sırp lider Milorad Dodik’in ayrılıkçı söylemleri Avrupa ülkelerince kaygıyla izlenirken, Ukrayna’daki savaşın Balkanlara sıçrama riski de gündeme geldi. Topraklarının yarısı Karadağ yarısı da Sırbistan’da olan “Sancak” bölgesindeki Boşnakları temsil eden Boşnak Milli Konsey Başkanı Dr. Jasmina Juric, “Türkiye’nin Sırbistan ile ilişkilerine destek vermek istediklerini” belirtti. Antalya Diplomasi Forumu’na da katılan ve burada Milliyet’e bölgedeki riskleri değerlendiren Juric, Sancaklı Boşnakların, Bosnalı Boşnaklar ile bir millet olduğunu ve Bosna’daki durumun her zaman Sancak bölgesine etki ettiğini belirtti.

Juric: Ümidimiz Türkiye

FATMA G. KABASAKALLI - Juric, “Sırp lider Milorad Dodik, Bosna’dan ayrılma taleplerini dile getiriyordu, bunun için çok çalıştı. Sanıyorum Rusya’dan da destek alıyordu. Ancak son günlerde Ukrayna savaşı nedeniyle bu konuyu artık gündeme getiremiyor. Bu yüzden, Bosna’daki bu olumlu durumun Sancak’a da geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Seçim önemliydi

Rusya-Ukrayna savaşının Boşnaklar açısından korku yarattığını ancak Sırbistan’ın Avrupa Birliği’nin yanında durmak zorunda kaldığını vurgulan Juric “Biz aslında savaşın etkilerinin Balkanlara da sıçramasından çok korkuyorduk. Ama böyle savaşların iyi sonuçlar doğurabileceğine dair ümidimiz hala var. Çünkü Ukrayna savaşı konusunda, Sırbistan açık ve net olarak AB’yi mi yoksa savaş tarafını mı desteklediğini söylemek zorunda ve bu önemli bir gelişme” dedi. Türkiye’nin Bosna ve Sancak bölgesindeki durumla ilgili rolünün önemini de vurgulayan Juric, şöyle devam etti:

“Bizim ümidimiz ilk önce Türkiye… Sancaklı Boşnaklar, Türkiye ve Sırbistan arasında bir köprüdür. Bunu her zaman söylüyoruz ve Türk liderleri de bunu söylüyor. Antalya Diplomasi Forumu’na Sırbistan’dan kimse gelmedi ama biz geldik. Sırbistan ile Türkiye arasındaki ilişkiye destek vermek istiyoruz. İki ülke arasındaki ilişki iyiyse, hem Bosna hem de Sancak için durum iyi olur.”