Dünyaİzak Rabin Hitler'le çekişiyor

İzak Rabin Hitler'le çekişiyor

06.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzak Rabin Hitler'le çekişiyor

İzak Rabin Hitlerle çekişiyor


Serhat Ayan


ABD'nin önde gelen dergilerinden Time'ın yaptığı "20. Yüzyıla Damgasını Vuran Kişiler" anket serisinin beşincisi sonuçlandı. Derginin 14 Haziran sayısında yayınlanacak liste, "Yüzyılın Kahramanları"nı konu ediyor. Prenses Diana, Che Guevara, ABD'li ünlü beyzbol oyuncusu Jackie Robinson ve karate yıldızı Bruce Lee, listenin üst sıralarında yer alıyor. Listede yer alan diğer ünlüler ise efsane boksör Muhammed Ali, Marilyn Monroe ve Everest'e tırmanan ilk dağcı Edmund Hillary. Rahibe Teresa ve tüm zamanların en büyük futbolcusu Pele de Time'ın listesinde bulunuyor.
Derginin gelecek ay yayınlanacak sayısında ise, 'Yüzyılın En Büyük İsmi' anketinin sonuçları açıklanacak. Dünyanın dört bir yanından gönderilen e - postalarla belirlenecek listenin birincisi, şimdilik, suikaste kurban giden eski İsrail başbakanı İzhak Rabin. Adolf Hitler ise Rabin'in arkasından ikinci sırada yer alıyor. 1.5 yıldır dünya gündeminde ve özellikle Türkiye'de sürekli tartışma yaratan listede Atatürk'ün adı bulunmuyor.

Neden Atatürk yok

Ankette Atatürk'ün adının bulunmamasının ilginç bir hikayesi var. Sonuçlar sayfasında anketin bilimsel metodlara dayanmadan, sadece Time okurlarının eğlenmesi için tasarlanmış basit bir kamuoyu yoklaması olduğu belirtiliyordu. Ancak Türkiye'deki internet kullanıcılarının yoğun ilgisi ve Atatürk adını bir numaraya taşıma fikri, tüm internet kullanıcılarını sardı.
Türk internet kullanıcıları tarafından Time anketine bir seferde binlerce "sahte oy" gönderen programlar da yapıldı. Bu sayede, Türkiye'deki internet kullanıcı sayısı 60 binler seviyesindeyken, Atatürk milyonlarca oy aldı.
Bunun karşılığında Yunan internet kullanıcıları karşı atağa geçerek Winston Churchill'i yine sahte oy programlarıyla Atatürk'e rakip olarak üst sıralara taşıdı. İki ülke internetçileri arasındaki bu kavga öylesine büyüdü ki, Time'ın internet sayfaları erişilmez hale geldi.
Sahte oy programı değişik amaçlarla da kullanılırken, Atatürk ismi sanatçılar kategorisinde bir numaraya yükseldi. Liderler kategorisinde ise Tarkan gibi şarkıcılar ve bazı ünlü Türk isimleri yer aldı.
Sonuçta Time dergisi kurtuluşu, Türk ve Yunan internet kullanıcıların yolladığı Atatürk, Churchill ve diğer isimleri listeden çıkarmakta buldu.