Dünyaİsveç’te meraklı bekleyiş

İsveç’te meraklı bekleyiş

14.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO üyeliği için yeşil ışık yaktığı İsveç’te, Türkiye’de başlayacak onay süreci merakla bekleniyor.

İsveç’te meraklı bekleyiş

İrfan Kurtulmuş - Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yakmasıyla başlayan sürecin nasıl devam edeceği, bu ülkede merak konusu. Bundan sonraki aşamada onay mercii olarak TBMM’yi gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce İsveç’in bir yol haritasını sunacağını, hazırlanan taslağın Meclis’e gönderildiğini ve kararı TBMM’nin değerlendireceğini belirtmişti. 

Haberin Devamı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, TV4 kanalında katıldığı programda, Türkiye’nin, İsveç’in NATO başvurusunu onaylamasının Ekim ayından önce gerçekleşebileceğini öne sürdü. Billström, Meclis’ten kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan uygun gördüğü zaman çıkacağı imasında da bulundu. Vilnius’taki zirvenin son saatlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de konuşma fırsatı bulduğunu belirten Billström, “Türk Parlamentosu’nun, konuyu oylamak için zaman bulamadan yaz tatiline girip girmeyeceği tam olarak belli değil” ifadesini kullandı. 

‘Biraz zaman alacak’ 

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin Ekim ayına kadar sürebileceğinden endişe duymadığını söyledi. 

Haberin Devamı

Brüksel’de, İsveç resmi ajansı TT’ye bir röportaj veren Stoltenberg, İsveç’in, NATO’ya resmi üyeliğinin sonbahara kadar ertelenmesinden endişe etmediğini ve bunun normal olduğunu belirtti. Stoltenberg, ‘kararı verecek olan TBMM’de, ne kadar süreceği giremeyeceğim bir prosedür’ derken, “Biraz zaman alması normal, çünkü bunun bir komite süreci ve bir genel kurul süreci gerektiriyor” dedi. 

İsveç Yüksek Mahkemesi iki iadeye engel koydu!

İsveç’in en yüksek adli mercii konumundaki Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin istediği FETÖ bağlantılı iki kişinin iadesinin önünde yasal engeller bulunduğuna hükmederek bu iadeleri durdurdu. Türkiye, söz konusu isimleri açıklanmayan kişilerin silahlı terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla iade edilmesini istemişti. İki kişinin silahlı terör örgütüne üye oldukları ve ‘Bylock’ uygulaması kullanarak FETÖ’ye katıldıkları ifade ediliyor. 

Yüksek Mahkeme, bir mobil uygulamanın indirilmesinin Terörle Mücadele Yasası kapsamında suç için gerekli katılım teşkil ettiği kanaatinde olmadığını belirterek, “Bu nedenle, çifte suçluluk koşulu karşılanmamakla iadenin önünde engeller bulunmaktadır” açıklamasında bulundu. İadesi istenen iki kişinin, mülteci statüsüne sahip oldukları ve iade edilmeleri halinde zulüm görme riskiyle karşı karşıya bulundukları öne sürüldü.