Dünyaİsveç terör yasasını kabul etti: Türkiye'nin onayı için gerekliydi!

İsveç terör yasasını kabul etti: Türkiye'nin onayı için gerekliydi!

04.05.2023 - 12:55 | Son Güncellenme:

NATO'ya girmek için Türkiye'nin onayına takılan ve Ankara'nın talepleri için çalışmalara başlayan İsveç, kritik terör yasasını parlamentodan geçirdi. Söz konusu yasa 268 oy ile kabul edilirken gelişme dünyada ses getirdi.

İsveç terör yasasını kabul etti: Türkiyenin onayı için gerekliydi

Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin yakılması üzerinde bir de Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim'i yakması İsveç'e NATO kapısını kapattı ve Finlandiya ile de müzakereleri süresiz olarak askıya aldı.

Haberin Devamı

Bu gelişmeden sonra Finlandiya Türkiye'nin sunduğu şartları uyguladı ve Nisan ayında NATO'ya girişi onaylandı, İsveç'e ise kapılar kapatıldı. Finlandiya NATO'nun 31. üyesi olarak kayıtlara geçerken Rus-NATO sınırı da Finlandiya ile beraber 2 katına çıktı.

1 HAZİRANDA YÜRÜRLÜKTE

Finlandiya'nın da NATO'ya girmesi ile beraber çalışmalarına hız kazandıran İsveç, yeni terör yasasını meclisten geçirdi. "Bir terör örgütüne katılmayı" suç sayan yeni yasa 1 Haziran'da yürürlüğe girecek. Yasa 349 üyeli İsveç parlamentosunda 268 lehte oyla kabul edildi.

ANKARA'NIN TALEPLERİ ŞİMDİ YERİNE GELECEK

İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer Şubat ayında parlamentoya sunulan yasa tasarısı ile mevcut mevzuatın kapsamının önemli ölçüde genişlettiğini söylemişti.

Türkiye, İskandinav ülkesi İsveç'i başta PKK ve FETÖ yapılanması mensupları olmak üzere teröristler için güvenli bir sığınak olmakla suçluyor.

Haberin Devamı

Ankara bu nedenle İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay vermiyor ve İsveç hükümetinden teröristlere karşı daha sert bir tutum takınmasını talep ediyor.

DÜNYADA BASINI İLGİYLE TAKİP ETTİ

İsveç'in geçirdiği yasa ise dünyada ses getirdi. Arabistan'dan, Fransa'ya ABD'den, Yunanistan'a birçok ülkenin önemli medya kuruluşları gelişmeyi ön sıralardan okuyucularına sundu.

ARABİSTAN

Al -Arabiya 'İsveç parlamentosu terörle mücadele yasasını onayladı' başlıklı haberde İsveç'in Türkiye'nin talepleri için çabalamaya devam ettiğine vurgu yapıldı ve Adalet Bakanı Gunnar Strommer'in açıklamalarına yer verildi.

Strommer, terör örgütüne ekipman, kalacak yer ve toplantılar için yerler organize etme, yemek pişirme veya belirlenmiş terör örgütleri için ulaşımdan sorumlu olma gibi eylemlerin yeni yasaya göre suç olarak kabul edilebileceğini açıkladı.

İsveç terör yasasını kabul etti: Türkiyenin onayı için gerekliydi

YUNANİSTAN

Yunanistan'ın önemli medya kuruluşlarından Skai, 'İsveç Türkiye'ye daha yakın' başlığını attı ve 'Bu değişiklik, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını onaylaması için bir gereklilikti' ifadelerini kullandı.

FRANSA

AFP haber ajansı söz konusu gelişmeyi 'İsveç terörle daha sert mücadele edecek' isimli haberinde yeni yasa ile birlikte Türkiye'nin önemli bir talebinin karşılandığını belirtti.

ABD

ABC gazetesi de yaşanan gelişmeye ön sıralardan yer verdi. 'İsveç NATO'ya katılmak için yasayı sıkılaştırıyor' isimli haberde İsveç'in yeni yasayla birlikte Türkiye'yi NATO konusunda ikna etmeyi beklediklerine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Haberin devamında yasanın, bir terör örgütünün lideri olarak tanımlanan birinin, İsveç'te genellikle en az 20-25 yıl anlamına gelen ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına izin verdiği hatırlatıldı.

İsveç terör yasasını kabul etti: Türkiyenin onayı için gerekliydi

FİNLANDİYA

İlta-Sanomat, söz konusu haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  yasa yürürlüğe girene kadar İsveç'in NATO onayının Türk parlamentosunda ele alınamayacağını söylediğini hatırlattı. 

Yazının devamında yeni yasa kapsamında terör eylemlerine doğrudan katılmasa bile terör örgütünün faaliyetlerine katılmanın suç haline geleceği belirtildi.

İsveç terör yasasını kabul etti: Türkiyenin onayı için gerekliydi