Dünyaİşgalin canlı tanığı olan Türk genç anlattı! Rus taksicinin yaptığı şoke etti

İşgalin canlı tanığı olan Türk genç anlattı! Rus taksicinin yaptığı şoke etti

07.04.2022 - 08:26 | Son Güncellenme:

21 yaşındaki Türk vatandaşı Rasim Gökakın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı tarih olan 24 Şubat'ta ülkenin güneyindeki Odessa şehrindeydi. Yaşadığı korku dolu dakikaları anlatan Gökakın, Romanya sınırına geçerken başına gelenleri Milliyet.com.tr ile paylaştı.

Can Şişman / milliyet.com.tr - Dünya bir ayı aşkın süredir Ukrayna'da olanları takip ediyor. 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan süreçte binlerce kişi hayatını kaybetti, 10 milyona yakın Ukraynalının da evlerini terk ettiği tahmin ediliyor. Yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalanlardan biri de Türk vatandaşı Rasim Gökakın'dı. 

Haberin Devamı

Savaş öncesine kadar yaklaşık iki yıldır Ukrayna'da yaşayan 21 yaşındaki Türk vatandaşı Rasim Gökakın, işgalin başladığı 24 Şubat sabahında neler yaşadığını, başına gelen ilginç olayları ve Ukraynalıların Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy hakkındaki düşüncelerini Milliyet.com.tr'ye anlattı.

İşgalin canlı tanığı olan Türk genç anlattı Rus taksicinin yaptığı şoke etti

İKİ YILDIR UKRAYNA'DA YAŞIYORDU

Rasim Gökakın, Ukrayna'da yaşayan Türklerden biriydi. İki yıl önce 19 yaşındayken Ukrayna'nın Odessa şehrine taşınan Gökakın, Odessa Telekomünikasyon Akademisi'nde öğrenim görmeye başladı. Burada bir süre Yazılım Mühendisliği bölümünde okuyan Gökakın, daha sonra ülkenin batısındaki Lviv Politeknik Üniversitesi'ne kayıt yaptırdı. Gökakın bir yandan okuyor bir yandan ise geçimini sağlamak için çeşitli işlerde çalışıyordu. Youtube kanalı sayesinde de Ukrayna'da yaşayan Türklerle ve özellikle ülkedeki Türk öğrencilerle irtibat halindeydi. Gökakın, tüm dünyayı şoke eden 24 Şubat tarihinde ise ülkenin Moldova ve Romanya'ya yakın sınırındaki Odessa şehrindeydi. Ukrayna'da yaşayan herkes gibi o da büyük bir şok yaşadı.

Haberin Devamı

'SABAH 05.20 CİVARIYDI...'

Rasim Gökakın, yaşadığı şoku, "Bombaların yağmaya başladığı an ayaktaydım. Uyumamıştım. Telefona baktım, sabah 05.20 civarıydı. Tam yatmak üzereyken telefonuma tekrar baktığımda savaş ilanını gördüm. Daha sonra bir anda havalimanları, limanlar, her yer bombalanmaya başladı. Ne yapacağımı bilemedim" sözleriyle anlattı. Gökakın, refleks olarak ilk olarak basınçtan ötürü cam patlamasın diye evinin pencerelerini açtığını söyledi. "Elim ayağım titredi o anda. Hemen bir taksi çağırmak için apar topar evden çıktım" diyen Gökakın, kendisi gibi pek çok insanın arabayla bulunduğu yeri terk etmeye başladığını anlattı.

İşgalin canlı tanığı olan Türk genç anlattı Rus taksicinin yaptığı şoke etti

'RUS MARŞIYLA GELEN TAKSİCİ BİZİMLE DALGA GEÇTİ'

Sabahın o vaktinde herkesin şoka girdiğini ve taksi bulmanın imkânsıza yakın olduğunu söyleyen Gökakın, "Taksi bulmak hiç kolay olmadı. Normalde bin - bin 500 Grivna olan taksimetre ücretleri bir anda 4 bin Grivna'ya fırladı" dedi. Bir taksiciyle yaşadığı enteresan diyaloğu aktaran Gökakın, "Bir tane taksici Rus marşıyla geldi. Bizi gördü. Çantalarımızı görünce bize 'İki tane balon patladı diye ülkeyi mi terk ediyorsunuz?' diyerek bizimle dalga geçti" diye konuştu. Güç bela bir taksi bulduğunu söyleyen Gökakın, yolda karşılaştığı manzarayı, "Kilometrelerce benzin kuyrukları vardı. Bankamatiklerde de uzun kuyruklar vardı. Zaten bankamatiklerden 100 dolardan fazla para çekilemiyordu" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'SINIRDA EN ÖNDE OLMAMIZA RAĞMEN 7 SAAT BEKLEDİK'

İshakça'ya varmak için Romanya sınırına doğru ilerlerken yolda çok sayıda savaş araçlarına rastladıklarını söyleyen Gökakın, "İshakça sınırına giderken yolda tarlalardan önümüze tanklar çıktı. Sürekli savaş araçları geçiyordu. Etrafımızdaki köylerden dumanlar çıkıyordu" dedi. Bu esnada birçok kişi gibi ülkedeki arkadaşlarıyla iletişim kurmak için Telegram'ı kullandığını söyleyen Gökakın, "Telegram grubumuzda 1500-2000 kişi civarı insan vardı. Herkes birbirine yardımcı olmaya çalışıyordu. Benim de Youtube kanalım olduğu için pek çok kişiyi Telegram grubuna davet ettim. Şimdi artık o gruplardan neredeyse herkes çıktı" diye konuştu. Romanya sınırına kural ihlalleri yaparak geçebildiklerini söyleyen Gökakın, sınırda en önde olmalarına rağmen saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını paylaştı. Gökakın, "Sınırda en önde olmamıza rağmen yaklaşık 7 saat bekledik. Önce Ukraynalıları aldılar, sınırda Ukraynalılara öncelik verdiler. Bizi daha sonra aldılar" dedi. Gökakın, Romanya'daki yetkililerin kendilerine çok yardımcı olduklarını belirterek "Romanyalı yetkililer bizimle inanılmaz ilgilendi. Kalacak yerden telefon hattına kadar her konuda bize çok yardımcı oldular. Romanyalılara teşekkür borçluyuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İşgalin canlı tanığı olan Türk genç anlattı Rus taksicinin yaptığı şoke etti

'İNSANLARI DİREKLERE BAĞLAMALARININ SEBEBİ...'

Gökakın, sosyal medyada tartışma yaratan 'direğe bağlanma' görüntülerine de açıklık getirdi. Sosyal medyada tartışma yaratan ve Ukraynalı yetkililer tarafından koli bantlarıyla elektrik ya da trafik direklere bağlanan bu vatandaşların çoğunlukla Ukraynalı olduğunu söyleyen Gökakın, "Yetkililer, krizi fırsata çevirmek isteyen ve yağmalama yapan fırsatçılara geçit vermiyor. Hırsızlık yapmaya çalışanları yakalıyorlar, onların üstünü başını çıkartıp direklere bağlıyorlar. Üzerlerine Ukraynaca 'yağmacı' yazıyorlar. Evet, dövüyorlar ama o şekilde bırakmıyorlar. Öldürmüyorlar hiçbirini. Ölüme terk etme gibi bir durum yok. Lviv'de de yapıldı, diğer birçok şehirde daha yaşandı bu hadiseler. Bu şekilde bir ders veriyorlar ki kimse bir daha böyle bir şeye kalkışmasın" sözleriyle aktardı.

Haberin Devamı

'GENÇLER ÜLKENİN AVRUPA BİRLİĞİ'NE GİRMESİNİ İSTİYOR'

Peki Ukraynalılar şu anda Rusya'ya karşı ne düşünüyor? Gökakın, savaştan önce özellikle ülkenin doğusundaki yerlerde Rusya'ya karşı görüşün pozitif yönde olduğunu ancak işgal sonrasında bu sempatinin artık kaybolduğunu söyledi. Gökakın, "Kafalarına füze yağdıktan sonra artık Rusya destekçilerinin sayısının oldukça azaldığını düşünüyorum" dedi. Savaştan önce daha çok Sovyet dönemlerini yaşayan insanların Rusya'ya karşı bir sempatisinin olduğunu söyleyen Gökakın, "Genelde Sovyet dönemlerini görmüş ve yaşı daha büyük insanlar Rusya'ya karşı sempati besliyor. Muhtemelen hatıralarından ötürü böyle bir hisse sahipler" dedi. Gençlerin Rusya'ya karşı mesafeli olduğunu kaydeden Gökakın, "Gençlerde durum çok farklı. Ülkedeki gençler Rusya'dan ziyade Batı'ya dönük yaşamı benimsemiş durumda. Gençlerin neredeyse tamamı ülkenin Avrupa Birliği'ne girmesini destekliyor" diye konuştu.

İşgalin canlı tanığı olan Türk genç anlattı Rus taksicinin yaptığı şoke etti

'ZELENSKIY ARTIK UKRAYNA'NIN ATATÜRK'Ü OLDU'

44 yaşındaki Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tartışmaların odağındaki bir isim. Kimileri onu kahraman olarak görüyor, kimileri ise onu ülkesini Rusya'ya karşı zorda bırakan, komedyenlik geçmişinden ötürü politikada tecrübesiz biri olduğunu düşünüyor. Peki Ukraynalılar şu anda ona karşı neler hissediyor? Yaklaşık iki yıldır Ukrayna'da yaşayan Rasim Gökakın, 24 Şubat tarihinden sonra ülkede yaşananlardan sonra Zelenskiy'nin bir halk kahramanı olarak görülmeye başlandığını söyledi. Gökakın, "Zelenskiy artık Ukrayna'nın Atatürk'ü oldu. Bu saatten sonra Ukrayna'nın gelmiş geçmiş en büyük kahramanı olarak anılacak" diye konuştu. Rusya'nın ülkeyi işgal etmesinden önce Zelenskiy'e karşı mesafeli tutumdaki bazı komutanların bu süreçte ondan özür dilediklerini söyleyen Gökakın, "Zelenskiy'e karşı tutum almış bazı komutanlar çıkıp özür diledi, 'Zelenskiy biz senden özür diliyoruz, sana zamanında oy vermedik ama sen ne kadar büyük bir komutan olduğunu kanıtladın' dediler. Zelenskiy şu anda ülke çapında büyük bir kahraman olarak görülüyor" dedi.

Yazarlar