Dünyaİran: Komşularımız topraklarını İran'a saldırı için kullandırmayacak

İran: Komşularımız topraklarını İran'a saldırı için kullandırmayacak

22.10.2024 - 11:43 | Son Güncellenme:

İran'ın İsrail'e 1 Ekim tarihli füze saldırılarının ardından İsrail'in "karşı saldır planını" uygulamaya almasına an gözüyle bakılıyor. İran'dan yapılan yeni açıklamada, komşuların topraklarını saldırı için İsrail'e kullandırmayacaklarının garantisinin verildiği belirtildi.

İran: Komşularımız topraklarını İrana saldırı için kullandırmayacak

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesine komşu ülkelerin, topraklarının İran'a karşı kullanılmasına izin vermeyecekleri garantisini verdiklerini söyledi. İran merkezli ANA Haber Ajansı'na göre, Erakçi, resmi temasları kapsamında gittiği Kuveyt'te basın mensuplarına bölge ülkelerine yaptığı ziyaretleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Erakçi, "Komşularımız topraklarının İran'a karşı kullanılmasına izin vermeyeceklerinin garantisini verdi. Kuveyt, bölgede ziyaret ettiğim 11'inci ülke. Bu ülkelerin tamamında gerilimin sona ermesi ve artmaması için görüş birliği var." dedi.

Bölge ülkelerinin ortak çaba göstermeleri durumunda savaşın büyümesinin önüne geçebileceklerini dile getiren Erakçi, ülkesinin her türlü senaryoya hazır olmasıyla birlikte bölgede savaş istemediğini belirtti.

"İsrail bölgede savaşı genişletme çabasında, bizim bu facianın önüne geçmemiz lazım" diyen İranlı Bakan, "Bölgedeki tüm ülkeler, İsrail'in İran'a saldırmasına karşı olduklarını söylediler. İsrail'in saldırması halinde aynı şekilde misilleme yapacağımızı vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İSPANYA VE PORTEKİZ ÇAĞRISI

Portekiz'in Faro kentinde yarın yapılacak İspanya-Portekiz 35. Hükümetlerarası Zirvesi öncesinde her iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları Madrid'de toplanarak, Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar ile Afrika'daki durumla ilgili dış politika ve savunma konularında örtüştüklerini teyit eden ortak açıklama yaptı.

İki devletli çözümün Orta Doğu için "tek çözüm" olduğunu vurgulayan ve bu yönde "somut ve geri dönülemez adımlar atılmasını" talep eden İspanya ve Portekiz, İsrail'in Lübnan'daki BM barış misyonuna yönelik saldırılarını kınayarak, bölgesel savaşın önlenmesi için mevcut durumun kontrol altına alınmasını istedi.

Ortak açıklamada ayrıca Filistin Ulusal Yönetimine desteklerini vurgulayan iki ülke, Hamas tarafından tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze'ye insani yardım girişlerinin yapılmasını talep etti.

Diğer yandan İspanya ve Portekiz, Rusya'nın saldırıları karşısında Ukrayna'ya desteklerini yineleyerek, barışı korumanın bir yolu olarak savunmaya yatırım yapma ihtiyacına ve diplomasi diyaloğunu güçlendirmeye vurgu yaptı. İki ülke, savunma sanayilerinin ortak çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan girişimleri teşvik etme taahhüdünde bulundu.