06.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Günümüzde çok sayıda gencin internet bağımlısı olduğu biliniyor. Öyle bir bağımlılık ki bu, gençler internetten uzak kaldıklarında çıldıracak gibi oluyorlar. Yeni bir araştırmaya göre bu durum, internet bağımlılığının gençlerin beyin yapısını değiştirmesinden kaynaklanıyor.
Gençlerin yarısının internet bağımlısı olduğu İngiltere’deki UCL Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nde (GOS ICH) görev yapan akademisyenler bu konuda
bir araştırma yaptı. Çalışmada internet bağımlılarının “fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme” (fMRI) kayıtları incelendi.
İncelemede, internet bağımlılığının gençlerin beyin kimyasını değiştirdiği ortaya çıktı. İnternet bağımlılığıyla birlikte beyindeki çoklu sinir ağlarında meydana gelen değişiklerin daha fazla bağımlılığa ve olumsuz davranışlara yol açtığı belirlendi. Ayrıca, incelenen kayıtlarda, beynin hafızadan ve karar vermekten sorumlu yönetici kontrol ağı olan aktif düşünmeyle ilgili bölümlerindeki işlevsel bağlantıda da azalma vardı. Araştırma, beyindeki değişikliklerin ergenlerde bağımlılığı artırmasının yanı sıra zihinsel sağlığı ve entelektüel yeteneği de olumsuz etkilediğini gösterdi. Uzmanlar, internet bağımlısı gençlerin dinlenmeleri sırasında bile beyinlerinin dinlenemediğini ve bazı kısımlarda aktivite artışı olduğunu buldu.
‘SORUMLULUK AİLELERDE’
“PLOS Mental Health” dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarı Max Chang şunları söyledi: “Ergenlik, insanın her açıdan gelişmekte olduğu bir dönem. Bu süreçte gençlerin beyni, kompulsif internet kullanımı gibi bağımlılık yaratan unsurlara karşı çok daha savunmasız. Gençler internet bağımlılığının beyin yapılarını değiştirmesiyle birçok sıkıntı yaşayabilir. İlişkileri bozulabilir, sosyal aktiviteden uzaklaşabilirler, online aktiviteler hakkında yalan söyleyebilirler, beslenme ve uyku bozukluğuna sürüklenebilirler. Ailelerin eğitilmesi riski azaltacaktır. Ebeveynler, çocuklarının internet kullanımını sınırlamalı.”