Dünya‘İnsanlar fotoğraf için giyiniyorlar’

‘İnsanlar fotoğraf için giyiniyorlar’

12.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü tasarımcı Tom Ford, modanın dijitalleşmesiyle insanların fotoğraf için giyindiklerini ve başta “kaşlar” olmak üzere pek çok yerlerini abartılı bir şekilde değiştirdiklerini söyledi

‘İnsanlar fotoğraf için giyiniyorlar’

Dünyanın en ünlü modacılarından olan ABD’li Tom Ford, 16 Kasım’da yayınlanacak “Tom Ford 002” adlı kitabı öncesi verdiği röpotajda, sosyal medyanın insanlar üzerindeki abartılı etkisinden ve modanın dijitalleşmesinden “tiksindiğini” açıkladı. 1994 yılında göreve başladığı İtalyan moda devi Gucci’nin kreatif direktörlüğü sırasında “cinsellik cazibesini” moda endüstrisine katarak markanın yıldızını tekrardan parlatan Ford, kitabında, “Gucci sonrası” olarak adlandırdığı kariyerinin son 15 yıllık dönemini anlattığını söyledi. Söz konusu kitapta, Türk fotoğrafçı Mert Alaş ve ortağı Marcus Piggott’ın da fotoğrafları yer alıyor.

Haberin Devamı

Dijitalleşen moda

Ford, “The Guardian”a verdiği röportajda, moda anlayışının sosyal medya ve dijitalleşme nedeniyle değiştiğini ifade ederek, “Dijitalleşen modanın geleceği giderek daha karikatürize oluyor. Instagram kuralları yıktı. İnsanlar internette yayınlamak üzere kendi fotoğraflarını çekmek için giyiniyor. Ve her şey abartılı, özellikle de kaşlar” dedi. Yeni nesil modacıların “politik doğruluk takıntısını” bir dezavantaj olarak nitelendiren Ford, “Linç kültürü tasarımı engelliyor, çünkü özgür hissetmekten ziyade bir dizi kurala kilitlenme eğilimi var. Artık her şey ödenek olarak kabul ediliyor. Eskiden başka kültürleri kutlayabiliyorduk. Şimdi bunu yapamazsın” diye konuştu.

Kendi elbisesine 90 bin dolar verdi

Haberin Devamı

Öte yandan, vegan olan modacı 2005’te kurduğu kendi adını taşıyan markada da sürdürülebilirliğe dikkat ettiklerini ve çalışan haklarına saygılı olduklarını belirtti. Ford, Yves Saint Laurent’de çalışırken tasarladığı bir kıyafeti arşivine eklemek için kısa süre önce 90 bin dolar ödediğini belirterek, “Lüks moda, doğası gereği sürdürülebilir. Yaptığımız giysiler atılmak için değil” ifadesini kullandı.