DünyaHizbullah’ın kayıpları artıyor

Hizbullah’ın kayıpları artıyor

30.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırıda, aralarında üst düzey isimlerin de bulunduğu 20 kişinin daha hayatını kaybettiğini iddia etti. Netanyahu “Daha işimiz bitmedi” açıklaması yaptı

Hizbullah’ın kayıpları artıyor

İsrail ordusunun, Hizbullah’ın komuta ve yönetim kademesini hedefleyen saldırılarında kayıp sayısı giderek artıyor. Nitekim İsrail, 27 Eylül’de Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın da öldürüldüğü Lübnan’ın başkenti Beyrut’un Dahiye bölgesine düzenlenen hava saldırısında, aralarında üst düzey isimlerin de yer aldığı 20 Hizbullah mensubunun daha hayatını kaybettiğini iddia etti.

Haberin Devamı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Dahiye’deki Hizbullah’ın ana karargahına düzenlenen hava saldırısında, Nasrallah’la birlikte Güvenlik Şefi İbrahim Hüseyin Cezini, Danışmanı Semir Tevfik Dib, Hizbullah Askeri Kapasite Artırım lideri Abdülemir Muhammed Seblini, Hizbullah’ın Silah Gücü Koordinatörü Ali Naaf Eyüb de öldürüldü. Hizbullah’tan söz konusu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Hizbullah, dün yaptığı açıklamada, sadece askeri komutanlarından Ali Karaki’nin söz konusu saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu. Karaki’nin, hareketin yönetimindeki 3. isim olduğu ifade ediliyor.

Bunun yanında İsrail ordusu, yine dünkü açıklamasında, Hizbullah’ın üst düzey lideri ve grubun Önleyici Güvenlik Birimi Başkanı Nebil Kavuk’un, iki taraf arasında süren bombardıman sırasında öldürüldüğünü duyurdu. Kavuk’un ölümü, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında öldürülmesinden iki gün sonra gerçekleşti.

Haberin Devamı

‘İşimiz bitmedi’

Bu arada İsrail Başbakanı Netanyahu, Nasrallah’a düzenlenen suikast sonrası yaptığı açıklamalarla gözdağı vermeyi sürdürdü. “İşimiz bitmedi, zorlu günler önümüzde” diyen Netanyahu, “Nasrallah’ın öldürülmesi, belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için temel şarttı” ifadesini kullandı. Sayısız İsraillinin yanı sıra çok sayıda ABD ve Fransız vatandaşının öldürülmesinden sorumlu biriyle hesaplaştıklarını belirten Netanyahu, “İran’ın kötülük ekseninin ana motoruydu” dedi, Nasrallah ve yardımcılarını “İsrail’i yok etme planının mimarları” olarak nitelendirdi. İsrail ordusunun düzenlediği ağır saldırıların yeterli olmayacağını anladığını savunan Netanyahu, “Nasrallah hayatta olduğu sürece, Hizbullah’ın yeteneklerini hızla rehabilite edebilirdi. Ben de emri verdim ve Nasrallah artık bizimle değil” diye konuştu.

Netanyahu, Nasrallah’ın öldürülmesine ilişkin “Sadece kuzey sakinlerinin evlerine dönmesini değil, aynı zamanda güneydeki esirlerimizin geri dönmesini ilerletecek ve önümüzdeki yıllarda bölgedeki güç dengesini değiştirecek bir adımdı” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Nüfuz edici bombalar kullanıldı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırıla ilişkin yeni ayrıntılar yayınlanmaya devam ediyor. İsrail basınında çokan haberlere göre saldırı, F-35 uçakları tarafından, her biri 2 ton ağırlığında ve yerin 50 ila 70 metre altındaki tahkimatlara nüfuz edebilen yaklaşık 10 adet “MK84 nüfuz edici bomba” ile düzenlendi. İsrail’in Kanal 13 televizyonu, bu bombaların, yeraltındaki hedef noktadaki yaşam ortamını yok edebilecek sarsıntılara da neden olduğunu aktardı. Hizbullah’ın genel merkezi yerin altındaki 14’üncü katta yer alıyordu. Ancak Nasrallah’ın saldırı sırasında hangi katta bulunduğu teyit edilmedi.

Hizbullah’ın kayıpları artıyor

Kuzey sınırına asker konuşlandırıyor

İsrail, başkent Beyrut’ta Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü hava saldırılarından bir gün sonra Lübnan sınırı yakınlarına asker konuşlandırdı. Bu askeri yığınak, İsrail ordusunun Çarşamba günü Lübnan’da olası bir kara operasyonuna hazırlandığına dair iddiaların yayılmasının ardından geldi. Kuzey sınırındaki birliklere hitap eden Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail’in hava saldırılarının askerlerin “olası girişine zemin hazırlamak ve Hizbullah’ı zayıflatmaya devam etmek” amacıyla yapıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Birçok üst düzey kaynak, “Jerusalem Post” gazetesine, söylentilere rağmen İsrail’in, Lübnan’ı işgal etmeye henüz karar vermediğini söyledi. Gazeteye göre, IDF işgale karar verirse, mevcut ilk plan Güney Lübnan’da veya Güney Lübnan’ın bazı bölgelerinde sınırlı bir işgal olacak.

Hizbullah’ın kayıpları artıyor

İran: Gereken yanıt verilecek

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın İsrail’e muhtemel tepkisine ilişkin, “İran’ın tepkisi uygun zamanda ve İran’ın tercihine göre verilecek” dedi. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Stratejik İşlerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Zarif, İsrail’in 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hizbullah lideri Hasan Nasrallah için Hizbullah’ın Tahran’daki temsilciliğinde düzenlenen anma törenine katıldı ve burada İran’ın İsrail’e muhtemel tepkisine ilişkin soruya “Siyonist rejimin suçlarına karşı İran’ın tepkisi uygun zamanda ve İran’ın tercihine göre verilecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin “intikamsız bırakılmayacağını” söylemişti.

Tel Aviv ABD’den İran’ı önlemesini istemiş!

İsrail’in Washington’dan, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran Devrim Muhafızları’ndan bir generalin öldüğü hava saldırısının ardından Tahran’ı İsrail’e saldırmaktan caydıracak adımlar atmasını istediği öne sürüldü. ABD’li ve İsrailli yetkililere göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Nasrallah suikastının ardından ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile yaptığı görüşmede, İran’ı İsrail’e karşı saldırı başlatmaktan caydıracak pratik adımlar ve açıklamalar talep etti.

İsrailli ve ABD’li yetkililerin “Axios” haber sitesine yaptıkları açıklamalara göre, İsrail’in destek talebi, ABD’nin gerilimi düşürme çağrılarına rağmen önceden istişare etmeden büyük bir saldırı başlatması sonrasında geldi. Axios’a konuşan ABD’li bir yetkili, “Nasrallah kötü bir adamdı ama İsraillilerin bunu bize danışmadan yapması ve ardından İran’ı önleme konusunda bizden destek istemesi sinir bozucu” ifadelerini kullandı. Aynı siteye konuşan üç ABD’li yetkili de, Biden yönetiminin Nasrallah’ın öldürülmesini desteklediğini ancak İsrail tarafındaki istişare ve şeffaflık eksikliğinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Hizbullah’ın kayıpları artıyor

Yeni lider Seyfettin Mİ?

Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın yeni liderinin Haşim Seyfettin olduğu öne sürüldü. Haberi, El Arabiya duyurdu. 1964 yılında

doğan Seyfettin, aynı zamanda Nasrallah’ın kuzeni. Yürütme konseyi başkanı olarak Hizbullah’ın siyasi işlerini denetliyor. Aynı zamanda örgütün askeri operasyonlarını yöneten Cihat Konseyi’nde yer alıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Seyfettin’i 2017 yılında terörist ilan etmişti.