DünyaHIV tedavisinde umut veren ilaç

HIV tedavisinde umut veren ilaç

02.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

HIV virüsünün vücuda bulaşmasına engel olan yeni bir ilaç geliştirildi. İlacın hastalığın bulaşma sürecini önlediği kanıtlandı.

HIV tedavisinde umut veren ilaç

Dün 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ydü. Dünya çapında son 40 yılda yaklaşık 40 milyon insan HIV/AIDS nedeniyle yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine dünyada yaklaşık 39 milyon insan HIV ile enfekte olup bu sayının yaklaşık 25 milyonu Afrika kıtasındaki hastalardan oluşuyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 2000 kişi HIV/AIDS tanısı alıyor. AIDS’e yol açan bir virüs olan HIV bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden oluyor. Çağımızın en ölümcül hastalığı olan AIDS’in tedavisine yönelik bilimsel çalışmalara yeni bir yenisi eklendi. 

Haberin Devamı

Koruyuculuğu yüksek 

HIV tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilaç İngiltere genelinde 24 bin kişi üzerinde test edildi.

Araştırma sonucunda ilaç “güven verici” olarak tanımlandı. Çalışma, Ekim 2017 ile Temmuz 2020 arasında İngiltere genelinde 157 cinsel sağlık kliniğinde gerçekleştirildi. Sonuçları LANCET HIV dergisinde yayınlanan çalışma, PrEP ilacının kullanımının HIV’e yakalanma olasılığını yüzde 86 azalttığını ortaya koydu. Mevcut HIV tedavi ilaçları Tenofovir disoproksil ve Emtrisitabin içeren PrEP, HIV’in vücuda girmesini, kendi kopyalarını oluşturmasını durduruyor. İlaç hem günlük hem de cinsel ilişki öncesinde alınabiliyor. Araştırmada görev alan Dr. John Saunders “Bu çalışma, PrEP’in HIV bulaşmasını önlemedeki etkinliğini bir kez daha ortaya koydu” dedi. 

Haberin Devamı

‘2030’a kadar sıfır HIV geçiş’ hedefi

Doktor Saunders, ilacın etkinliğinin birçok faktöre, özellikle de ilacın doğru şekilde alınıp alınmadığına bağlı olduğunu söyledi. Chelsea ve Westminster Hastanesi ile “PrEP Etki Denemesine” liderlik eden Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, bunun türünün şimdiye kadarki en büyük “gerçek dünya” araştırması olduğunu belirtti. Ajans, ilacın etkinliğinin hükümetin 2030’a kadar “sıfır HIV geçişi” hedefine ulaşılmasına yardımcı olacağını belirtti.