20.12.2024 - 10:48 | Son Güncellenme:
Daily Star milliyet.com.tr
HABER MERKEZİ- Güney Afrikalı TikTok yıldızı Beandri Booysen, hayatının her bir yılı için sekiz yıl yaşlanmasına neden olan nadir bir hastalık olan progeria ile uzun yıllar savaştıktan sonra hayatını kaybetti. Beandri 19 yaşındaydı.
"MÜCADELEYİ ASLA BIRAKMADI"
TikTok fenomeninin annesi Bea Booysen, sosyal medyada kızı için açılmış bir fan sayfasında vefatını doğruladı.
“Güney Afrika'nın en sevilen ve ilham veren genç kadınlarından biri olan Beandri Booysen'in vefatını derin bir üzüntüyle duyuruyoruz, Beandri sadece renkli kişiliği ve bulaşıcı kahkahalarıyla değil, aynı zamanda Güney Afrika'da nadir görülen genetik bir hastalık olan progeria ile yaşayan son birey olarak da tanınıyordu. Progeria ve diğer özel gereksinimli çocuklar için bir farkındalık sembolü haline geldi ve eşsiz ruhuyla dünya çapında binlerce insana ilham kaynağı oldu. Mücadeleyi asla bırakmadı” dedi.
BEANDRI 26 KİLOYDU
26 kilo olan genç kız vefatından birkaç ay önce başarılı bir açık kalp ameliyatı geçirmişti ve tatilini ailesiyle birlikte geçirmeyi dört gözle bekliyordu.
Beandri ölmeden önce TikTok'ta 269.200'den fazla takipçi toplamış ve burada sık sık moral verici videolar paylaşmıştı. En popüler olanları, sarışın bir peruk takıp şarkı söylediği videolardı. TikTok'u insanlara ilham ve motivasyon vermek için kullandı.
Dünyada progeria hastalığına yakalanan sadece 200 kişiden biriydi. Hayatı dolu dolu yaşamaya çalıştı ve normal bir çocuk gibi okula gitti.
Beandri, 19 yaşına girerek, progeria hastalarının çoğunun 14 yaşını geçemeyeceğinin beklendiği düşünüldüğünde, olasılıklara meydan okumuş oldu.
Geçtiğimiz yıl 18 yaşındayken bu hastalıktan ölen ve Güney Afrika'nın tek siyahi progeria hastası olan Ontlametse Phalatse ile de yakın arkadaştı.
PROGERIA NEDİR?
Hutchinson-Gilford progeria sendromu hızlı, dramatik yaşlanma ve osteoporoz ile karakterize, kemikleri kırılgan ve kırılmaya eğilimli hale getiren genetik bir durumdur.
Hastalar beklenen oranda kilo alamazlar ve ayrıca belirgin gözleri, gaga uçlu ince bir burnu ve küçülmüş bir görüntü geliştirirler.
Her 4 milyon bebekten birini etkileyen Progeria'nın tedavisi yoktur ve çocukluk çağındaki ölümlerin çoğu kalp krizi veya felç nedeniyle meydana gelir.