25.10.2023 - 06:46 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze’ye yönelik beklenen kara harekatı konusunda tartışmalar sürerken, ABD’den de konuyla ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Bir süredir Gazze’ye kara harekatı konusunda riskleri dile getiren ABD yönetiminin, İsrail ordusunun bu harekatla ilgili ulaşılabilir hedefleri ve planı bulunmadığı konusunda eleştirilerde bulunduğu ifade ediliyor.
New York Times (NYT) gazetesinin Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Amerikan yönetimi, İsrail ordusunun kara harekatına yeterince hazır olmamasından rahatsızlık duyuyor. Suriye ve Irak’ta DAEŞ’e karşı girişilen operasyonlarda yaşanan zorluklara dikkat çeken ABD, Musul ya da Felluce’de gerçekleştirilen harekatlardan birinin ana taktik olarak seçilmesi gerektiği görüşünde. Musul’da hava saldırıları ön plana çıkmış, Felluce’de ise piyadelerle karadan yürütülen operasyonlara ağırlık verilmişti. Gazetedeki habere göre, ABD yönetimi, her iki taktiğin de ağır sonuçlara yol açacağını düşünüyor, ancak Musul’da uygulanan planın Gazze’deki koşullara daha uygun olduğu görüşü hakim. Bu nedenle ABD’li subaylar, ABD’nin Musul’da DAEŞ’le mücadeleden öğrendiği dersleri paylaştı.
İki farklı plan
Nitekim ABD bu konuda yardımcı olması için üst düzey ve aralarında Korgeneral James Glynn’in de bulunduğu kent savaşı deneyimi yüksek komutanlar yolladığı bildiriliyor.
NYT’nin haberinde “Pentagon, İsraillilere bir şehir savaşının zorlukları konusunda yardım etmek üzere diğer subaylarla birlikte üç yıldızlı Korgeneral James Glynn’i gönderdi” ifadesine yer verildi. ‘Times of Israel’ ise ABD’li generalin DAEŞ’e karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik ettiğini ve Irak’ın Felluce kentindeki en hararetli kentsel çatışmaların bazılarında görev yaptığını yazdı. Konuyla ilgili sorulara cevap veren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “İsrail’in düzenlediği ve ileride düzenleyebileceği operasyonlara uygun deneyime sahip olduğunu düşündüğümüz askeri yetkililerin, kendi deneyimlerini paylaşmak üzere orada olacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Kirby ayrıca olası bir ateşkesin “sadece Hamas’a yarayacağını” belirterek, savaştan “masum sivillerin zarar görmeye devam edeceğini” söyledi. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari ise dün yaptığı yaptığı açıklamada, ordunun savaşın bir sonraki aşamasına “hazır” olduğunu ve talimat beklediklerini duyurdu.
ABD kimi gönderdi?
ABD’nin İsrail’e gönderdiği isim olarak adı geçen Korgeneral James Glynn, Amerikan ordusunun en deneyimli askerlerinden biri. İsrail ordusuna bir anlamda askeri danışmanlık yapması beklenen Glynn, en hararetli çatışmaların yaşandığı Felluce’de DAEŞ’e karşı yürütülen operasyonda görev almıştı. Şehir savaşlarında büyük tecrübesi bulunan Gynn’in sivil kayıpların nasıl azaltılacağı konusunda tavsiyelerde bulunacağı ifade ediliyor. Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip kaynaklar, Glynn’in İsrail ordusunun kara saldırısını izlemek üzere bu ülkede kalmasının beklenmediğinin de altını çizdi. Glynn’in aralarında ‘mor kalp’ de olmak üzere çok sayıda madalya ve nişanı bulunuyor.
Macron İsrail’de: Koalisyon savaşsın
Destek için İsrail’i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hamas’ın İsrail’e saldırısına atıfta bulunarak ‘olup bitenler hiçbir zaman unutulmayacaktır’ dedi. Macron ayrıca “Yalnız değilsiniz. DAEŞ’e karşı savaşan koalisyonun Hamas’la da savaşmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı. 9 Fransız vatandaşının hâlâ kayıp olduğu veya rehin tutulduğu düşünülüyor.
Saldırılar hedef ayırt etmiyor
İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları devam ederken, Gazze’deki Hamas yönetimi 7 Ekim’den bu yana en az 5 bin 791 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusu ise dün yaptığı açıklamada son 24 saatte hava saldırılarının Gazze’de 400’den fazla hedefi vurduğunu söyledi. Son saldırılarda Vefa Hastanesi’nin yakınları da vuruldu. Gazze’deki hastanelerde kalan son yakıtlar kullanılırken, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Gazze Şeridi’ndeki yardım faaliyetlerinin durma noktasına geldiği uyarısında bulundu. Bu arada İsrail ordusu, esirlerle ilgili bilgi verene ödül çağrısı yapan yüzlerce broşürü havadan Gazze’ye attı.
Söz konusu broşürde ‘Eğer çocuklarınız için daha iyi bir gelecek istiyorsanız, bize bir iyilik yapın ve esir alınan rehinelerin yerlerini söyleyin’ ifadelerine yer verildi. Broşürde İsrail ordusuna nasıl ulaşacaklarına ilişkin QR koda da yer verildi.
Zikim’e sızma
Öte yandan dün Hamas militanlarının Zikim’e sızma gerçekleştirdiği belirtildi. Zikim’e girdiği belirtilen 250 kişilik Hamas grubu ile İsrail güçleri arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi.
Hamas’ın akşam saatlerinde Tel Aviv’e de roket saldırısı düzenlediği aktarıldı.
Hiroşima’yla eş değer bombardıman
İsrail’in, 7 Ekim’den beri Gazze Şeridi’ni, Hiroşima’ya atılan nükleer bombanın gücüne eş değer 12 bin tondan fazla patlayıcıyla bombaladığı belirtildi. Gazze Şeridi’nde çatışmaların başlangıcından bu yana kilometre kareye ortalama 33 ton patlayıcı atıldığı ifade edildi.
Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldıktan sonra önceki akşam serbest bıraktığı 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, yaşadıklarını anlattı. Kendisini kaçıran Hamas militanlarının Gazze’ye giderken önce onu dövdüğünü ancak daha sonra kendisine iyi davrandığını söyleyen Lifschitz, “Cehennemi yaşadığını” dile getirdi. Gazze’ye, Hamas’ın savaşta koz olarak kullandığı tüneller aracılığıyla ulaştıklarını ifade eden Lifschitz, karmaşık tünelleri “örümcek ağına” benzetti. Militanların “onlara zarar vermeyeceklerini, tünellerdeki koşulların aynısını rehinelere de sağlayacaklarını” söylediğini aktaran Lifschitz, ayrıca birkaç günde bir doktor geldiğini, yiyeceklerini kendileriyle paylaştıklarını kaydetti. Lifschitz “Hamas üyeleri çok nazikti, her ihtiyacımızla ilgilendiler. Yedikleri pide, beyaz peynir ve salatalığı bize de verdiler” dedi.
Hükümeti eleştirdi
Kassam Tugayları’nın İsrail’in Gazze sınırındaki güvenlik bariyerini aşmasına da işaret eden Lifshitz, “2 milyar şekel (yaklaşık 500 milyon dolar) maliyeti olan bu bariyerin zerre kadar faydası olmadı” diyerek hükümeti eleştirdi. İsrail ordusunun “olayı ciddiye almadığını” savunan Lifschitz, serbest bırakıldığında Hamas militanlarının elini sıkması hakkındaysa “Bize çok iyi davrandılar” dedi. Diğer yandan, Lifschitz’in 83 yaşındaki eşi Oded’in de Hamas militanlarının elinde olduğu bildirildi. İsrailli Lifschitz çiftinin yıllardır hasta Gazzelilere yardım eden barış aktivisti olduğu öğrenildi.
Lifshitz’in Hamas’ı övmesi İsrail’de kriz yarattı. İsrail basını, “Lifshitz’i kameralar karşısına çıkarmak tam bir felaketti” yorumu yaptı. Bazı isimler Lifshitz’in açıklamalarını “Hamas için bir propaganda zaferi” olarak nitelendirirken, İsrailli diplomatik kaynaklar ise Hamas’ı imaj çalışması konusunda Nazileri taklit etmekle suçladı.