DünyaHaniye nasıl vuruldu? Öne çıkan 3 teori!

Haniye nasıl vuruldu? Öne çıkan 3 teori!

02.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı suikastın detayları belli olmaya başladı. İşte, İsrail’in Tahran’ın ortasında bu nokta atışını nasıl gerçekleştirdiğine dair öne çıkan 3 teori… 

İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşen ve tüm dünyada büyük ses getiren, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Suikastla ilgili en merak edilen konu, Tahran’ın ortasında nasıl böyle bir nokta atışının yapılabilmiş olması. Haniye’nin ölümüne neden olan füzenin niteliği ve nereden atıldığı tartışılırken, çeşitli iddialar gündemde. Tahran yönetimine yakın haber kuruluşları, füzenin İran dışından atıldığını iddia ederken, bazı yayın organları da füzenin üçüncü bir ülkeden atıldığını savundu. Ancak büyük güvenlik zaafiyeti ortaya çıkan İran’dan gelen bu tür açıklamaların ne kadar güvenilir olduğu bilinmiyor.

Haberin Devamı

FÜZE VEYA BOMBA

Nitekim İsrail basınındaki haberlere göre füze, İran dışından değil içinden ateşlendi. Bu haberlerde, saldırının büyük ihtimalle 25 kilometre menzilli ve omuzdan atılan Spike füzesi ile yapılmış olabileceği söyleniyor.

Askeri uzmanların üzerinde durduğu bir diğer iddia ise, saldırının, İran hava sahasına fark edilmeden giren F-35’lerce yapıldığı. Buna göre, F-35’in üstün radara yakalanmama özellikleri kullanılarak Tahran’a yaklaşıldı ve füze atışı yapıldı. Nokta atışının ancak bu şekilde mümkün olduğunu belirten uzmanlar, F-35’in İran’in çok katmanlı hava savunma sistemlerine yakalanmayacak kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Bir başka iddia da, saldırıda “uzaktan kumandalı bomba” kullanıldığı yönünde. “New York Times” gazetesi, Haniye’nin füzeyle değil Tahran’da kaldığı misafirhaneye gizlice sokulan uzaktan kumandalı bombayla öldürüldüğünü öne sürdü. Aralarında iki İranlı ve bir ABD’li yetkilinin de bulunduğu yetkililere dayandırılan habere göre, patlayıcı cihaz, yaklaşık 2 ay önce Tahran’daki Devrim Muhafızları binasına gizlice sokuldu. Gazeteye konuşan yetkililer, binada çok az hasar olduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

BİNANIN ARKASI DAĞ

Öte yandan Haniye’nin Tahran’da suikasta uğradığı binanın fotoğrafları da doğrulandı. İran basınında yer alan fotoğrafta binanın bir kısmının hasar aldığı görülüyor. Uydu şirketi Maxar Technologies tarafından, sadece 6 gün önce, 25 Temmuz’da çekilen aynı binanın başka bir görüntüsünde hasar ve yeşil branda görünmüyor. Bu da hasarın yeni olduğunu doğruluyor. Açık erişimli uydu görüntülerinde, Haniye’nin bulunduğu binanın, Sadabat Sarayı Parkı yakınında, Devrim Muhafızları’nın koruduğu yerleşke içinde, kısmen kent tarafına ama büyük ölçüde dağlara bakan geniş bir cepheye sahip olduğu fark ediliyor. Bina, yerleşkenin uzağından ya da dağlık araziden rahatlıkla görülebiliyor. Bölgede yaşayanlar, suikastın gerçekleştiği anlarda küçük bir patlama sesi duyduklarını ifade ediyor. Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Başkan Yardımcısı Halil el-Hayya, görgü tanıklarının Haniye’nin bulunduğu odaya füze isabet ettiğini doğruladığını söylerken, odanın tahrip olduğunu ve binadaki bazı cam, pencere, kapı ve duvarlarında hasar oluştuğunu aktardı.

Haberin Devamı

Haniye nasıl vuruldu Öne çıkan 3 teori

‘BOMBA OLASILIĞI VAR’

ÇİĞDEM YILMAZ / İstanbul - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürüldüğü bina dikkat çekti. Görüntülerde, konutta yalnızca Haniye’nin bulunduğu katın vurulduğu ve diğer kısımların zarar görmediği ortaya çıktı.

O görüntüleri Milliyet’e yorumlayan Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Abdullah Ağar, “Olasılıklardan biri bomba. Neden bomba? Bir bina gösteriliyor o binadaki o tahribatı ne yapar? Bu görüntülere baktığımızda, binanın içerisine yerleştirilmiş bir bomba olasılığının olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bir patlama görüntüsü var, o görüntülerde patlama içten dışa doğru gerçekleşiyor. Eğer bu görüntüler gerçekten buraya aitse, bomba olasılığı daha da artıyor. Ancak şu an için net bir şey olmadığından tüm bunları olasılık olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HİZBULLAH’TAN FÜZE SALDIRISI

Hizbullah, İsrail’in kuzey bölgelerine dün akşam saatlerinde yoğun bir füze saldırısı başlattı. İsrail, Hizbsullah füzelerine Demir Kubbe hava savunma sistemi karşılık vermeye çalıştı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, salı günü Beyrut yakınlarında İsrail’in düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükr için düzenlenen cenaze töreninin ardından yaptığı açıklamada, Beyrut’a yönelik İsrail saldırısıyla ilgili “Yeni bir aşamaya girdik” demişti. Nasrallah, İsrail’e hitaben “Geçtiğiniz kırmızı çizgilerin farkında değilsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

İran’ın İsrail’e vereceği yanıt da merakla beklenirken, bunun ne çapta olacağına dair çeşitli iddialar bulunuyor. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, “Direniş ekseni ve biz, Haniye’nin kanının yerde kalmaması için vereceğimiz karşılığı değerlendiriyoruz. Çeşitli adımlar atılmalıdır. İsrail kesinlikle pişman olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“New York Times” gazetesi ise İran dini lideri Ali Hamaney’in, Haniye suikastına misilleme olarak İsrail’e doğrudan saldırı düzenlenmesi talimatı verdiğini iddia etti. Gazete iddiasını, ikisi Devrim Muhafızları’ndan üç İranlı yetkiliye dayandırdı. Habere göre İranlı yetkililer, Tel Aviv ve Hayfa çevresindeki askeri hedeflere yönelik insansız hava aracı ve füze saldırılarının bir arada yapılmasını değerlendiriyor. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göreyse, İsrail İran, Lübnan ve hatta Yemen’den de gelecek eş zamanlı bir saldırı olasılığını değerlendiriyor.

Haniye nasıl vuruldu Öne çıkan 3 teori

Tahran’da cenaze töreni

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için suikasta uğradığı Tahran’da cenaze töreni düzenlendi. Tahran Üniversitesi’nde düzenlenen cenaze namazını İran Dini Lideri Ali Hamaney kıldırdı. Haniye bugün Katar’ın başkenti Doha’da toprağa verilecek.