03.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Lieberman, “Şam yönetiminin 1974 ateşkes anlaşmasına uyması ve bölgenin İran kuvvetlerinin toplandığı bir alan haline gelmemesi” durumunda, Suriye’ye müdahale etmeyeceklerini açıkladı. Lieberman, Golan civarında durumun iç savaş öncesine döndüğünü ve artık bölgede resmi bir muhatap bulunduğunu ifade ederken, merkezi iktidarın tesis edilmesiyle Golan’ın artık daha sakin olacağını söyledi. Bu açıklamalarla birlikte İsrail’in perşembe günü sınır bölgesindeki cihatçı gruplara müdahale etmesi ve Golan Tepeleri’nin İsrail tarafından kontrol edilen bölümüne geçmeye çalışan 7 militanı öldürmesi, rejime karşı bir politika değişikliği olarak yorumlandı. İsrail tarafından yapılan açıklamada öldürülenlerin DAEŞ militanı oldukları açıklandı. İsrail’in özellikle Esad rejimine karşı bir üslup ve ton değişikliğine gittiği ifade ediliyor. İsrail, iç savaşın başladığı 2011’den bu yana zaman zaman Suriye ve Golan Tepeleri’nden, topraklarına roket atıldığını ileri sürerek, İran destekli Hizbullah güçlerine ve rejime ait askeri noktalara saldırılar düzenliyordu.
Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye ile İsrail sınırını oluşturan işgal altındaki Golan Tepeleri’nde “tahriklerin” önlenmesi amacıyla Rus askeri polisinin konuşlandırılacağını açıkladı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, 6 yıllık aradan sonra ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü ile Rus askeri polisinin Golan Tepeleri’nde devriye gezdiğini belirtti.
Güvenlik gerekçesiyle bölgedeki BM misyonunun 2012’de sonlandırıldığını anımsatan Rudskoy, “Golan Tepeleri’nde tahriklerin önlenmesi amacıyla Rus askeri polisinin konuşlandırılacağı 8 gözlem noktası oluşturulacak. Bölge istikrara kavuştuktan sonra bu noktalar Suriye hükümetine teslim edilecek” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, bir süre önce yaptığı açıklamada, İranlı güçlerin Golan Tepeleri’nden çekildiğini açıklamıştı.