Dünya'Gerçek bir sağlık felaketi!' Gazze'de virüs alarmı: Çocukları etkiliyor

'Gerçek bir sağlık felaketi!' Gazze'de virüs alarmı: Çocukları etkiliyor

19.07.2024 - 13:41 | Son Güncellenme:

Gazze'de 7 Ekim'den beri süren savaşın tesiriyle insani kriz tırmanıyor. Son olarak atık sularda çocuk felcine sebep olan virüsün tespit edildiği ve bunun gerçek bir sağlık felaketinin habercisi olduğu bildirildi.

Gerçek bir sağlık felaketi Gazzede virüs alarmı: Çocukları etkiliyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile koordinasyonlu olarak atık sulardan alınan numunelerde yapılan incelemelere ilişkin bilgi verildi. 

Haberin Devamı

'GERÇEK BİR SAĞLIK FELAKETİ'

Gerçek bir sağlık felaketi Gazzede virüs alarmı: Çocukları etkiliyor

Açıklamada, altyapının tahrip olması sebebiyle halkın yaşadığı yerlerde ve çadırlar arasında akan ve biriken sularda çocuk felcine sebep olan virüsün tespit edildiği, binlerce kişinin çocuk felcine yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Bakanlık, bölgede ‘gerçek bir sağlık felaketi’ yaşandığını belirtti.

Suyun az ve kanalizasyon suyuyla kirlenmiş olması, tonlarca çöpün birikmesi ve İsrail'in temizlik maddelerinin girişine engel olması sebebiyle gerçek bir sağlık felaketinin yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Açıklamada yanı sıra, İsrail'in saldırılarının derhal sona ermesi, temiz suyun temin edilmesi, kanalizasyon hatlarının onarılması ve yerinden edilenlerin yaşadığı yerlerdeki nüfus yoğunluğunun azaltılması çağrısı da yapıldı. Çocuk felci şu anda yalnızca iki ülkede (Pakistan ve Afganistan) endemik olan viral bir hastalık olarak kaydediliyor.

Haberin Devamı

KANALİZASYON POMPALARI ÇALIŞMAYI DURDURDU

Gerçek bir sağlık felaketi Gazzede virüs alarmı: Çocukları etkiliyor

Dokuz ay süren savaşın ardından, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Balah'ta kanalizasyon pompaları, yakıt eksikliği sebebiyle geçtiğimiz Salı günü çalışmayı durdurdu.

Öte yandan, İsrail Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Gazze bölgesinden alınan atık su örneklerinde tip 2 çocuk felci virüsünün tespit edildiği” belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) internet sitesine göre bu tür 1999 yılında ortadan kaldırılmıştı.

Bakanlık bu örneklerin, ‘WHO tarafından akredite edilmiş bir İsrail laboratuvarında test edildiğini’ ve bunun da ‘bölgede virüsün varlığına ilişkin endişeleri arttırdığını’ bildirdi. Bakanlık ayrıca, ‘İsrail'de enfeksiyon riskinin yayılmasını önlemek için durumun takip edildiğini’ ekledi.