DünyaGençlerin ruhsal sağlığı için alarm

Gençlerin ruhsal sağlığı için alarm

15.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gençlerin hastalıklarının yüzde 45’inin ruhsal sorunlardan kaynaklandığı ve sosyal medya, az ücret, işsizlik, iklim krizi gibi etkenlerin psikolojiyi bozduğu açıklandı.

Gençlerin ruhsal sağlığı için alarm

Avustralyalı Psikiyatrist Profesör Patrick McGorry’nin başkanlık ettiği ve İngiliz tıp dergisi “Lancet”in uzmanlardan oluşan komisyonunun yaptığı küresel araştırmada, gençlerin ruh sağlığının bozulduğu belirtildi. Raporda, 10-24 yaş aralığındaki kişilerde görülen genel hastalık yükünün en az yüzde 45’inin ruhsal sağlık sorunlarına bağlı olduğu, ancak küresel sağlık bütçelerinin yalnızca yüzde 2’sinin ruhsal sağlık hizmetlerine ayrıldığı belirtildi. Prof. McGorry, “Gençlerin ruh sağlığının bozulması en ciddi halk sağlığı sorunudur” dedi. 

Haberin Devamı

Liberalizmi suçladı 

Prof. McGorry, gençlerin psikolojisinin bozulmasında liberalizmin her şeyin meta olduğu şeklindeki ekonomi teorisinin büyük payı bulunduğunu bildirirken şunları söyledi: “Bireyselciliğe ve rekabete yönelik küresel düzen, sosyal bağları yok ediyor, kamu refahını aşındırıyor ve zararlı endüstrileri güçlendiriyor. Günümüz gençlerinin her zamankinden daha fazla güvenlik sorunu ve umutsuzluğu var. Gençlerin karşılaştığı zorluklar benzeri görülmemiş kadar yıkıcı ve her zamankinden daha kötü.” 

Psikiyatrist Dr. Paul Denborough da gençlerin birçok stres faktörüyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 

Dijital kaos ve geçim sıkıntısı

Uzmanlar gençlerin ruh sağlığının bozulmasındaki belli başlı suçluları şöyle açıkladı: 

Haberin Devamı

■ İşsizlik, güvencesiz istihdam, pahalılık, ev kiralamaya bile yetmeyen maaşlar, iklim krizi. 

■ Sosyal medya ve diğer dijital platformların gençler üzerindeki baskısı, yanlış yönlendirmesi. 

■ Prof. McGorry, “Dijital platformlarda gençler için çok zararlı unsurlar var, bu platformlar kendi kanunlarına göre hareket ediyor” dedi. 

■ Komisyon raporunda, interneti en fazla kullanan grubun gençler olmasının dijitale yönelik yasal düzenlemeyi çok daha önemli kıldığı vurgulandı. 

■ Birçok konudaki eşitsizlik, adaletsizlik de gençleri olumsuz etkiliyor. 

‘Sağlık hizmeti verilmeli’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Carla Drysdale, “Düşük ve orta gelirli ülkelerde ruh sağlığına yönelik hizmet verilmiyor. Oysa tüm ülkeler, gençlerin ruh sağlığının bozulmasına karşı önlemler almalı. Devletlerin yanı sıra okul danışmanları ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları da çok önemli. DSÖ, ülkelerin gençler için ruh sağlığı hizmetleri vermesini destekliyor” dedi.