DünyaGeleneksel yemek düzeni bozuluyor! Önce tatlı sonra ızgara

Geleneksel yemek düzeni bozuluyor! Önce tatlı sonra ızgara

06.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

TikTok’ta bir öğünde ana yemek çeşitlerini veya tatlıyı karışık sırayla yemenin daha zayıf olmayı sağladığı iddiasındaki videolar,  tartışma başlattı.

Geleneksel yemek düzeni bozuluyor Önce tatlı sonra ızgara

TikTok’ta sağlıklı yaşam fenomenleri, akşam yemeğinden önce salata veya sebze yedikleri, karbonhidrat içeren bir öğünden önce protein zengini fındık yedikleri videoları paylaşmaya başladı. Bazı videolarda ana yemekten önce tatlı yemenin iştahı kapatmanın yanı sıra kan şekeri seviyesini düzenlediği öne sürülüyor. Buradaki mantık, yiyeceklerin kendilerinden önce veya sonra gelen gıdalara bağlı olarak kan şekerinde artışa neden olması.

Haberin Devamı

Japonya’daki araştırma, pirinçten önce et veya sebze tüketmenin kan şekeri artışlarını azaltabileceğini buldu. Yemeğin sonunda pirinç yiyen katılımcıların, önce pirinç yiyenlere göre 30 dakika sonra kan şekeri seviyelerinde daha az artış oldu.Prof. Sarah Berry  “Bu yönteme ‘ön yükleme’ deniliyor. Çalışmalar, karbonhidrat zengini yemekten önce protein, yağ ve lif tüketmenin glikoz artışlarını azaltabileceğini gösteriyor” dedi.

‘Zarar verebilir’

 İngiliz diyetisyen Clare Thornton-Wood, “Bazı çalışmalar, yiyecek sıralamasının kaloriyi azaltabileceğini buldu” dedi. Pensilvanya Üniversitesi’nin araştırmaları, ana öğünden önce salata yemenin kaloriyi yüzde 12, sebze çorbası içmenin yüzde 20 azalttığını gösterdi.

Bir araştırmada da tatlı yemenin daha az yemeye yol açtığı görüldü. Ancak Thornton-Wood, “Bunlara rağmen önce tatlı yemeyi önermem. Tatlıyla doymak, sağlığa faydalı ana gıdaları yemeyi önler” dedi.