DünyaGazze için yeni öneri ne getiriyor? 'Uçurumu daraltmak'

Gazze için yeni öneri ne getiriyor? 'Uçurumu daraltmak'

19.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkesin sağlanması adına diplomatik çabalar sürüyor. Doha’da tarafların arasındaki ‘uçurumu daraltmak’ adına sunulan yeni öneride, aşılması zor gözüken konularla ilgili dikkat çekici çözümler sunuluyor.

Gazze için yeni öneri ne getiriyor Uçurumu daraltmak

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen ve Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasını amaçlayan müzakerelerin ardından, gözler İsrail ve Hamas taraflarına çevrildi. Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılacak görüşmeler öncesinde anlaşma sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar sürüyor. Bu bağlamda 7 Ekim saldırısı sonrası dokuzuncu kez İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek. Blinken’ın, Gazze’de ateşkese varılması için baskı yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Masadaki öneriyle ilgili dikkat çekici detaylar ise Suudi basınında yer aldı.

Buna göre, ABD tarafından sunulan yeni öneride, iki tarafın talepleri için bir orta yol aranıyor. Öneride, müzakerelerin en zorlu noktası olan Philadelphi Koridoru’yla ilgili değişikliğe gidilmiş. Buna göre, İsrail ordusunun koridordaki mevcudiyeti azaltılıyor ama tamamen sona erdirilmiyor. Öte yandan Filistin yönetimine Refah Sınır Kapısı’nın kontrolü teslim ediliyor. Ancak burada İsrail’in gözetimi devam ediyor. İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki evlerine dönecek Filistinlileri kontrol edeceği belirtilirken detay verilmiyor.

Hamas: Pembe tablo çiziliyor

Rehine ve esir takası konusunda da önemli maddeler bulunuyor. Daha önceki haberlerde takasın 1’e 12 esasında olacağı ifade ediliyordu. Bununla birlikte yeni öneride, İsrail’e Hamas’ın istediği isimlerden 100’ünü veto etme hakkı tanınıyor. Yeni öneride, Gazze’de kalıcı ateşkes için ikinci aşama hedef olarak gösteriliyor. Hamas’ın şartları kabul etmemesi durumunda İsrail ordusunun operasyonlara devam etme hakkı bulunuyor. Gazze Şeridi’nin yeniden inşası ve ablukanın kaldırılması da bu aşamada gündeme gelecek.

Haberin Devamı

İsrail başbakanı Netanyahu dün yaptığı açıklamada, rehineler konusunda sert bir tutuma sahip olduklarını ve geri adım atmadıklarını belirtti.

Türk Dışişleri’ne görüşmeler hakkında bilgi veren Hamas yetkilileri ise Amerikalıların müzakerelerin gidişatına ilişkin ‘pembe’ bir tablo çizdiğini ancak gerçekte durumun böyle olmadığını belirtti. Hamas’a göre, İsrail’in öne sürdüğü şartlar daha önce BM Güvenlik Konseyi tarafından 10 Haziran’da desteklenen senaryonun ve Hamas’ın 2 Temmuz’da onayladığı şartların bile gerisine düşmüş durumda. Hamas, Netanyahu’nun nihai amacının askeri harekatı devam ettirmek için zaman kazanmak olduğunu belirtiyor.

Gazze için yeni öneri ne getiriyor Uçurumu daraltmak

Hizbullah komutanı bir telefonla öldü!

Hizbullah komutanı Fuad Şükür’ün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta uğradığı suikast ile dikkat çekici bir haber Amerikan basınında yer aldı. Wall Street Journal, Şükür’ün hedef alarak öldürmesinin, örgütün iç iletişim ağının ihlal edilmesinin bir sonucu olduğunu öne sürdü. Habere göre, Şükür’ü arayan bir kişi, kaldığı binanın ikinci katına çıkmasını söyledi. Tam o sırada İsrail füzeleri daireyi vurarak Şükür’ü öldürdü. Şükür’ün ikinci kata çeken telefonun, örgütün iç iletişim ağına sızmış birinden geldiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Tel Aviv’de patlama

İsrail polisi, Tel Aviv’in Lahi Caddesi’nde “patlayıcı düzenekle” bir patlamanın meydana geldiğini, olayda 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Şarapnelle yaralanan bir kişi de hastaneye kaldırıldı. Patlayıcı düzeneği taşıdığı düşünülen ve olayda hayatını yitiren kişinin kimliği araştırılıyor.

Gazze için yeni öneri ne getiriyor Uçurumu daraltmak

TRT ekibine kurşun

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde “güvenli olduğunu iddia ettiği” bölgede TRT Arabi ekibinin bulunduğu aracı hedef aldı. TRT Arabi Gazze Muhabiri Sami Berhum “Tepelerde konuşlu keskin nişancı İsrail askerleri doğrudan bizi hedef aldı. Hem araca hem de aracın etrafına ateş ettiler” dedi. Saldırı Ankara’dan sert açıklamalarla kınandı.