19.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ABD merkezli sosyal medya şirketi Meta, 2019’da açılan davada, milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz olarak başkalarına vermekle suçlandı. Sonuçlanan davada, firmanın çok sayıda kullanıcıya tazminat ödemesinin yolu açıldı. Mahkeme, şirketin, 24 Mayıs 2007 ile 22 Aralık 2022 arasında Facebook hesabı olan kullanıcılara toplam 725 milyon dolar ödemesine karar verdi. Meta suç işlediğini reddetse de toplu tazminat ödemeyi kabul etti. Ödemeden pay almak için belirtilen dönemde kullanıcının ABD’de yaşıyor olması ve bir Facebook hesabının bulunması gerekiyor. Kullanıcıların tazminat alabilmek için 25 Ağustos 2023’e kadar başvurması lazım.
Hukukçulara göre, bu dava, 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini topladığı düşünülen danışmanlık şirketi Cambridge Analytica’nın skandalıyla bağlantılı. ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması için düzenlenen Brexit kampanyalarında verilerin kullanıldığı iddia edilmişti. Hukuk bürosu Keller Rohrback’ten yapılan açıklamada, “Facebook’un, Cambridge Analytica’nın uygunsuz veri toplamasını 2015’ten beri bildiği, Mart 2018’e kadar bu istismarı durdurmak ve kullanıcıları bilgilendirmek için harekete geçmediği iddia ediliyor” denildi.
Musk: ABD hükümeti mesajları görüyor
Twitter’ın sahibi Elon Musk, ABD hükümetinin platformdaki tüm özel mesajları (DM) gördüğünü iddia etti. “Fox” kanalına konuşan Musk, ABD devletinin bireylerin veri tabanlarına ulaşabildiğini öne sürdü. Euronews’un haberine göre, Musk, Twitter’ı geçen yıl satın alana kadar bu gerçeğin farkında olmadığını belirterek, devlet kurumlarının sosyal medyayı izlemedeki yetkinliği konusunda “şaşkınlığa” uğradığını söyledi.