DünyaEn tehlikeli bölge

En tehlikeli bölge

21.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İç savaşın üç yılı devirdiği Suriye gazeteciler için dünyanın en tehlikeli coğrafyasına dönüştü. New York Merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Suriye’de serbest bırakılanlarla beraber, bugüne kadar seksenden fazla gazetecinin kaçırıldığını, şu an ise en az 20 gazetecinin kayıp olduğunu belirtiyor.

En tehlikeli bölge


Videosu yayınlandı
Bu gazetecilerin büyük kısmının ise IŞİD olarak anılmaya devam eden İslam Devleti örgütünün elinde olduğu düşünülüyor. Paris merkezli Sınır Tanımayan Muhabirler (RSF) sadece dördü yabancı, 11’i Suriyeli kayıp gazetecinin isimlerinin ifşa edildiğini açıklıyor.
İslam Devleti adını alan cihatçı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) önceki gün yayınladığı infaz videosunda, sıranın Amerikalı gazeteci Steven Joel Sotloff’da olduğu öne sürülmüştü. Time dergisinin de aralarında olduğu yayınlara haber yazan Sotloff, Ağustos 2013’te Türkiye-Suriye sınırları yakınlarında kaçırılmıştı. Sotloff’un ailesi Amerikan istihbarat örgütlerinin tavsiyesine uyarak gazetecinin kaybolduğunu gizliyordu. Dolayısıyla Sotloff’un adı kayıp gazeteciler listesinde yer almıyordu. Kayıp gazeteciler arasında bir ABD’li daha bulunuyor. Washington Post, El Cezire gibi prestijli medya kurumlarına serbest çalışan Amerikalı gazeteci Austin Tice ise 13 Ağustos 2012’de kayboldu ve nerede olduğu bilinmiyor.
Kadumi için bekleyiş
Suriye’de kayıp gazeteciler arasında Ürdün vatandaşı Beşar Kadumi, Türkiye kamuoyunda en çok bilinen isim. 20 Ağustos 2012’de Halep’ta bir çatışmanın ortasında kalan gazeteci ekipten Japon Mika Yamamoto ölmüş; Cüneyt Ünal ise 87 gün süren esaretin ardından özgür kalmıştı. Dün Suriye İstanbul Başkonsolosluğu’nun önünde Kadumi’nin eşi Arzu Kadumi’nin de katıldığı bir gösteri yapıldı. Moritanyalı Ishak Mokhtar ve Lübnanlı kameraman Samir Kassab 15 Eylül 2013’te beraber kaçırıldı.
RSF’nin listesindeki 11 Suriyeli gazetecinin akıbeti bilinmezken, Suriye rejimi tarafından 2012’de tutuklanan karikatürist Akram Raslan ve isyanın ilk döneminde Eylül 2011’den tutuklanan yazar Hüseyin Issou’ya ne olduğu bilinmiyor. n DIŞ HABERLER