DünyaDünyanın kilitlendiği fotoğraflar! Gizli tesisin tam konumu bilinmiyor, Kim bizzat denetledi

Dünyanın kilitlendiği fotoğraflar! Gizli tesisin tam konumu bilinmiyor, Kim bizzat denetledi

13.09.2024 - 12:01 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore nükleer bomba için yakıt üreten tesisin görüntülerini ilk kez yayımladı. Dünyanın kilitlendiği karelerde, ülke lideri Kim, tesisi denetlerken görüldü.

Dünyanın kilitlendiği fotoğraflar Gizli tesisin tam konumu bilinmiyor, Kim bizzat denetledi

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, Kremlin'in Pyongyang ile bir savunma paktı imzalamasından haftalar sonra Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüştü.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR İLK KEZ YAYIMLANDI

Dünyanın kilitlendiği fotoğraflar Gizli tesisin tam konumu bilinmiyor, Kim bizzat denetledi

Rusya Güvenlik Konseyi, internet sitesinde "Pyongyang'daki görüşmeler, Başkan Vladimir Putin'in Haziran ayındaki ziyareti sırasında iki ülkenin liderlerinin vardığı anlaşmalar doğrultusunda benzersiz bir güven ve dostluk atmosferinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Bu, Kuzey Kore'nin, nükleer bombaları için yakıt üreten tesisin görüntülerini ilk kez yayımlamasının hemen ardından geldi. Rejim, ülkenin lideri Kim Jong-un'un ülkenin nükleer cephaneliğinin boyutunu 'katlanarak' artırmaya yemin etmesinden yalnızca birkaç gün sonra, silah sınıfı uranyum üreten gizli bir fabrikaya nadir bir bakış sundu.

Kuzey Kore lideri, ilk defa böyle bir tesisi denetlerken görüntülendi. Resmi haber ajansı KCNA ziyareti, "Üretim hatlarının genel işleyişini öğrenmek için uranyum zenginleştirme üssünün kontrol odasını dolaştı" diyerek bildirdi ve Kim'in nükleer materyallerin dinamik üretiminden büyük memnuniyet duyduğunu ekledi.

Haberin Devamı

TAM KONUMU BİLİNMİYOR

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

Tesisin tam konumu açıklanmadı fakat The Telegraph gazetesi lokasyonun başkent Pyongyang'ın yaklaşık 96 km kuzeyinde kalan Yongbyon'daki nükleer kompleks sahasının genişletilmiş alanında olabileceğini yazıyor. Yanı sıra Güney Kore ve ABD istihbarat teşkilatları, Kangson nükleer kompleksinde de tesisler olduğuna inanıyor.

2010 yılında Kuzey Kore, ABD'den Yongbyon'u ziyaret eden Stanford Üniversitesi akademisyenlerine uranyum zenginleştirme yeteneklerini aktardı. O zamandan bu yana uydu görüntüleri tesisin genişletildiğini ortaya koydu.

KİM'İN GÜÇ OYUNU

Dünyanın kilitlendiği fotoğraflar Gizli tesisin tam konumu bilinmiyor, Kim bizzat denetledi

İngiliz basınına göre, nükleer silah yapımında kullanılan yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretimini doğrulayan son kamuoyu duyurusu, balistik füzeleri defalarca test eden ve kitle imha silahları programını hızlandıran Kim'in başka bir güç oyunu olabilir.

KCNA'ya göre, Kim ayrıca geçtiğimiz Perşembe günü bir askeri eğitim tesisini de ziyaret etti. Aynı gün Kuzey Kore, Kore Yarımadası ve Japonya arasındaki sularda birden fazla kısa menzilli balistik füze denemesi yaptı. Rejim ayrıca yeni lançerli taşıyıcı aracının fotoğraflarını da yayınladı. Bu araç, ABD ana karasını vurabilecek yeni kıtalararası balistik füzenin fırlatılmasında kullanılabileceği yönündeki korkuları körükledi.

Haberin Devamı

Dünyanın kilitlendiği fotoğraflar Gizli tesisin tam konumu bilinmiyor, Kim bizzat denetledi

Bununla birlikte Kim Perşembe günü yeni bir 600 mm çoklu fırlatma roket sisteminin test fırlatmasını da denetledi.
Cuma günü çalışanları taktik nükleer silahlar için daha fazla üretime çağırdı ve ülkenin nükleer cephaneliğinin ABD ve müttefiklerinden gelen tehditlerle başa çıkmak için hayati önem taşıdığını söyledi. Silahların 'savunma ve önleyici saldırı yeteneği' için gerekli olduğunu kaydetti.