05.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Araştırmaya göre, Dünya hızla yaşanabilir bir yer olmaktan çıkıyor. Dünya’da hayat tehlike altında. Araştırmacılar, 2023’te küresel hava sıcaklığı, okyanus sıcaklığı ve Antarktika deniz buzunun erimesi de dahil olmak üzere birçok iklim rekoru kırıldığını hatırlattı.
Şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aylık yüzey sıcaklığı temmuz ayındaydı ve bu gezegenin 100 yılda bir gördüğü en fazla sıcaklıktı. Bilim insanları, “Dünya’da yaşam belirtileri tarihin herhangi bir anından çok daha kötü. 35 gezegen yaşam işaretinden 20’si rekor düzeyde uç noktalarda” dedi.
Uzmanlar, Dünya’nın hayatta kalabilmesi için “sürdürülebilir bir gelecek programına hızlı ve adil bir geçiş” çağrısında bulundu.
"KUŞATILMIL DURUMDAYIZ"
Raporun baş yazarlarından olan ABD’deki Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Dr. Christopher Wolf şunları söyledi: “İnsanlığın Dünya’dan güvenli bir şekilde verebileceğinden daha fazlasını alması sorunu çözülmezse dayanılmaz sıcaklıkların yaşandığı, doğal ve sosyoekonomik sistemlerin çöktüğü, yiyecek ve tatlı su kıtlığının yaşandığı bir kâbusla karşı karşıya kalırız.” Aynı üniversiteden Prof. William Ripple ise “Gezegenimizdeki yaşam açıkça kuşatma altında. İstatistikler, iklimle ilgili değişkenlerin ve felaketlerin son derece endişe verici modellerini gösteriyor. Buna rağmen insanlığın iklim değişikliğiyle mücadelesi konusunda rapor edecek çok az ilerleme bulduk. Amacımız iklim gerçeklerini iletmek ve politika önerilerinde bulunmak. İnsanlığı olası herhangi bir varoluşsal tehdide karşı uyarmak ve harekete geçme konusunda yol göstermek, bilim insanlarının ve kurumlarımızın ahlaki bir görevidir” dedi.
'BU GİDİŞLE EN FAZLA 2100 YILINDA BİTER'
Araştırma raporunda, önlem alınmadığı takdirde Dünya’da hayatın en uzak 2100 yılında sona ereceği belirtildi.
Dr. Christopher Wolf’a göre, 2100 yılında 3 ila 6 milyar kadar insan kendilerini Dünya’nın yaşanabilir bölgelerinin dışında bulabilir.
Bu da o tarihte aşırı sıcak havayla, sınırlı gıdayla ve yüksek ölüm oranlarıyla karşı karşıya kalınacağı anlamına geliyor.
Uzmanlar, “Zaman doldu, Dünya’da hayatın sürdürülebilmesi için acil ve küresel önlemler alınmalı” dedi.
'NÜFUS KONTROL ALTINA ALINMALI'
Uzmanlara göre, Dünya’nın kötü gidişatını durdurmak için acilen şu önlemler alınmalı:
Aşırı tüketimi ve havayı kirleten yüksek emisyonları azaltan küresel bir ekonomiye geçilmeli.
Gönüllü aile planlaması yoluyla doğurganlık oranları azaltılmalı.
Kadınların eğitim hakkı desteklenerek cinsiyet adaletiyle insan nüfusu istikrara kavuşturulmalı.
Sera gazı emisyonlarında etkili olduğu için hayvan nüfusu da kontrol altına alınmalı.
Fosil yakıt sübvansiyonları aşamalı olarak kaldırılmalı.
Ormanlar korunmalı.
Zengin ülkelerde bitki bazlı beslenmeye geçilmeli.
Yeni kömür projeleri sona erdirilmeli.