Dünya‘Dünya düzeni tehdit altında’

‘Dünya düzeni tehdit altında’

08.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD ve İngiltere istihbarat servislerinin tepesindeki isimler, ortak bir makale kaleme alırken, dünyanın geçtiği tehlikeli dönemece işaret ettiler. CIA Direktörü Burns ve MI6 Başkanı Moore, Ortadoğu’da ateşkes ve itidalin sağlanmasının önemine dikkat çekti

‘Dünya düzeni tehdit altında’

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Richard Moore, Financial Times gazetesinde kaleme aldıkları ortak makalede, dünya sorunlarına değinirken, çok tehlikeli bir dönemden geçildiğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Bir ilk olan ortak makalede, dünya düzeninin Soğuk Savaş’ın sonrasında ilk kez bu denli büyük bir tehdit altında olduğu ifade edilirken, Ukrayna ve Gazze’deki savaşlara değinildi. 

Büyük çaba var 

Burns ve Moore, Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varılması için büyük çaba sarf edildiğine dikkat çekerken, Gazze’deki gerilimi azaltma yönünde ilerleme kaydetmek için istihbarat kanallarının kullanıldığını belirtti. Gazze Şeridi’nde yapılacak ateşkes ve esir takası anlaşmasının “Filistinli sivillerin acılarına ve korkunç can kayıplarına son verebileceğini” vurgulayan Burns ve Moore, anlaşmanın 7 Ekim’den bu yana Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin evlerine dönmesini sağlayabileceğine de dikkati çekti. İki yetkili, ayrıca Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması için iki istihbarat servisinin de “ara vermeden” çalışmalara devam ettiğini kaydetti. 

Haberin Devamı

Burns ve Moore, Ukrayna’daki savaşa dikkat çekerken, ‘saldırgan bir Rusya’ya ve Putin’e karşı konulması gerektiğini’ ifade etti. İki isim, savaş öncesi savaşın yaklaştığını gördüklerini ve bu sayede uluslararası kamuoyuna uyarıda bulunduklarını belirtirken, Kiev’e yardıma devam edilmesinin önemine değindiler.