13.11.2017 - 10:52 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Güney Kore ve ABD ordusuna bağlı donanma unsurlarının 4 gün sürecek tatbikatının üçüncü gününde Seul'den alarm geldi. Kuzey Koreli bir asker, güneye kaçarken yaralanınca Güney Kore ordusu alarm seviyesini yükseltti.
Cumartesi günü Kore Yarımadası etrafında başlayan ve Güney Kore’den 7 donanma gemisi ile ABD donanmasından USS Nimitz, USS Theodore Roosevelt, USS Ronald Reagan adlı üç uçak gemisi ve 11 savaş gemisinin katıldığı tatbikat 14 Kasım’a kadar devam edecek.
"Kuzey Kore tehdidine karşı savunma" manevraları içeren 4 günlük tatbikat hem Pyongyang yönetiminin nükleer ve füze provokasyonlarına karşı caydırıcılık hem de acil durumlarda gereken ateş gücünü sağlamaya hazır olunduğunu gösterme amacı taşıyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, tatbikatta yer alan bazı gemilerin füze takip sistemlerine sahip olduğunu bildiriyor.
Ayrıca tatbikatla iki ülke askeri kuvvetlerinin birleşik operasyon kabiliyetinin artırılması hedefleniyor.
2007 yılından bu yana bir ilk
ABD'nin üç uçak gemisi ve 11 savaş gemisiyle yer aldığı dev gövde gösterisi, 2007 yılından bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor. ABD son olarak 2007 yılında Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı Guam Adası yakınlarında üç uçak gemisiyle tatbikata girişmişti.
Füze testi korkusu
Kuzey Kore'yi oldukça kızdıran tatbikatın yeni bir füze testine yol açmasından endişe ediliyor.
Ekim ayı sonunda atmosferde hidrojen bombası test edebileceğini duyuran Kim Jong-un, son füze denemesini Eylül ayı ortasında gerçekleştirmişti. 3 bin 700 kilometre kat eden kıtalararası balistik füze, Japonya'nın üstünden geçerek Pasifik Okyanusu'na düşmüş ve dünya titremişti. Söz konusu test, Kuzey Kore'nin ikinci kıtalararası balistik füzesi olarak kayıtlara geçti. İlk deneme, Temmuz ayında yapılmıştı.
Eylül ayı başındaki hidrojen bombası testi ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı.
Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarına hedef olan Kim Jong-un, bu yıl içinde 20'den fazla füze testine imza attı.
Nisan ayından bu yana Kuzey Kore ve ABD arasında nükleer savaş tehditleri havada uçuşuyor, Trump ve Kim birbirlerine hakaret yarışına girmiş durumda. ABD lideri için 'akıl hastası' gibi ifadeler kullanan Kim'e Trump'ın taktığı isim ise, 'roket adam.'
Trump, Kim'in füze ve nükleer silah testlerini Çin üzerinden baskı yaparak durdurmayı denedi ancak bu politikası başarısız oldu.
Kuzey Koreli asker kaçınca...
Güney Kore Ordusu’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün Kuzey Koreli bir asker Panmunjom kasabasından ülkeye girdi.
Askerin kaçarken silahla vurularak yaralandığı açıklandı. Açıklamaya göre, asker tedavi altında.
Açıklamada, Güney Kore ordusunun olay üzerine alarm seviyesini yükselttiği ve Kuzey Kore tarafından gelecek muhtemel tahrik edici eylemlere karşı hazırlık durumunu arttırdığı bildirildi.
Kuzey Kore ordusundan haziran ayında da iki asker kaçarak Güney Kore'ye sığınmıştı.
Eşi benzeri olmayan köy: Panmunjom
Bir zamanlar küçük ve sakin bir Kore köyü olan Panmunjom, bugün düşman kardeşlerin arasındaki sınıra adını veriyor. Uzun yıllardır askerlerden arındırılmış halde, yani tampon bölge. Ancak tampon bölge olarak da ikiye ayrılmış durumda. Tam ortadan ikiye bölünen köyde bir sokak da iki ayrı ülkeye ait.
Sokakta yer alan Birleşmiş Milletler Askeri Ateşkes Komisyonu'nun konferans binası da bölünmüş durumda. Hattaki sınır, bina içindeki müzakere masasının tam ortasından geçiyor. Masanın yarısı başka bir ülke, diğer yarısı başka bir ülke. Masadaki sınır ihlallerini önlemek için her iki uçta da silahlı iki asker nöbet bekliyor.
Köyde sınırı barındıran binaya turistlerin girmesine izin veriliyor. Ancak 'sınır masasını' bekleyen askerlere dokunmak kesinlikle yasak.
Kuzey ve Güney Koreli yetkililer, söz konusu masanının iki yanına oturarak görüşüyor. Masada oturanların ellerini birkaç santim ileri uzatması sınırı ihlal edebilir, resmi olarak halen savaş halinde olan iki ülke arasındaki ateşkes de böylece bozulabilir.
Bölgede Kuzey Kore askerleri ve Güney Kore askerleri de sürekli yüz yüze bakıyor. Birinin sınırı ihlal etmesi durumunda diğerinin ateş açma yetkisi var.
İki ülke arasında üç yıl süren, büyük yıkımlara sebep olan savaş 27 Temmuz1953'te Panmunjom'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. Ancak barış anlaşması imzalanmadığı için taraflar teknik olarak halen savaş halinde.
1953’te biten Kore Savaşı’nın ardından milyonlarca aile iki ülkeye ayrıldı. İki ülke arasında mektup veya telefonla iletişim sağlanmadığı için, aileler yüz yüze görüşmediği sürece birbirinden haber alamıyor.
Kore Yarımadası’nın düşman kardeşleri, 2000'lerin başından bu yana ailelerin buluşmasını sağlıyor. Bugüne kadar binlerce aile, diğer taraftaki akrabalarıyla görüştü.