DünyaDev alevler Atina sınırına dayandı!

Dev alevler Atina sınırına dayandı!

13.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Atina’nın doğusundaki Varnava bölgesinde önceki gün öğleden sonra başlayan yangın şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayılarak Atina’ya 23 km mesafedeki Dionysos’a ulaştı... Havadan ve karadan söndürme çalışmaları aralıksız sürerken alevlerin ulaştığı 11 kasaba ve köy ile iki hastane tahliye edildi. Ankara, söndürme çalışmaları için yardım teklifinde bulundu

Dev alevler Atina sınırına dayandı

Yunanistan’da pazar günü başkent Atina yakınlarındaki Varnava köyü ve Megara kasabasında çıkan orman yangını rüzgar ve sıcak havanın da etkisiyle kısa sürede yayılırken, en az 11 kasaba ve köy tahliye edildi. İtfaiye sözcüsü Vassilis Vathrakogiannis, Pazar günü 25 metre yüksekliğe kadar çıkan alevlerin rüzgarlar nedeniyle “yıldırım gibi” yayıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Hava ve karadan müdahale

Pazar akşamı Atina’da gökyüzünü siyah bulutlarının kapladığı görülürken, saatler sonra alevler, şehir merkezinin yaklaşık 23 km kuzeydoğusundaki Dionysos’un yerleşim bölgesine ve yakındaki ilçelere yaklaştı. Yangın dün Doğu Attika bölgesindeki Grammatiko köyüne, Nea Makri sahil kabasına ve Atina’nın yoğun nüfuslu kuzey banliyölerinin yakınındaki Penteli Dağı’na kadar ilerledi. Bir çocuk hastanesi, bir askeri hastane ve iki manastır dün tahliye edilirken, tahliye emirleri, Marathon ve birkaç Atina banliyösü de dahil olmak üzere 12’den fazla bölge için yayınlandı. 3 Atina hastanesi olası yaralanmalar için yüksek alarma geçirildi. 670 itfaiyecinin alevlerle mücadele ettiği belirtildi. 180’den fazla araç konuşlandırılırken, 17 su atma uçağı ve 15 helikopter hava desteği sağladı. Polis departmanı, 77 araç, 36 motosiklet, üç otobüs ve 4 minibüsle 380 polisin tahliyelere yardımcı olduğunu ve dün sabaha kadar 250’den fazla kişinin bölgeden çıkarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

İki noktadan başladı

İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, yangının iki ayrı cephede çıktığını ve bazı kısımların Atina’nın kuzeydoğusundaki Panteli Dağı’nda ulaşılması zor alanlarda olduğunu söyledi. Yerel medya, iki itfaiyecinin yaralandığını, en az 8 sivilin ise duman zehirlenmesi nedeniyle hastanelerde sevk edildiğini bildirdi. Kaç evin yandığıysa henüz bilinmiyor.

Dev alevler Atina sınırına dayandı

‘Kırmızı alarm’

Haziran ve temmuz, Yunanistan’da kaydedilen en sıcak aylar olurken halihazırda hava sıcaklığının 40 derece olması da yangının konrtol edilmesini zorlaştırıyor. Yetkililer, pazardan perşembe gününe kadar olan hava koşulları nedeniyle orman yangını tehlikesinin arttığı konusunda uyardı. Ülkenin yarısı orman yangını tehlikesi nedeniyle “kırmızı alarm” altına alındı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ise yangın nedeniyle Girit’teki tatilini yarıda keserek Atina’ya döndü.

Türkiye helikopter ve uçak gönderiyor

Türkiye, başkent Atina yakınlarındaki Varnava’da başlayan ve Attiki’nin çeşitli bölgelerine yayılan yangın dolayısıyla Yunanistan’a yardım teklifinde bulundu. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Türkiye’nin Yunanistan’a yardıma hazır olduğu mesajını Atina yönetimine iletti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “İki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderilmesi için çalışmalar başlatılmıştır” bilgisini verdi.