DünyaDeodorant yiyen bile var! Uzmanlar uyardı: Altında yatan sebep çok başka

Deodorant yiyen bile var! Uzmanlar uyardı: Altında yatan sebep çok başka

29.03.2022 - 06:48 | Son Güncellenme:

Sprey veya roll-on fark etmiyor! Deodorant yiyen genç kadının söyledikleri ağızları açık bıraktı. Ancak uzmanlara göre dünyanın dört bir yanından pek çok kişi bu sorunu yaşıyor. Kandan toza, saçtan cama gıda dışı şeyler yiyen insanların yaşadıkları hayrete düşürüyor. Bu bağımlılıklarının altında yatan sebep ise çok başka.

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Bağımlılık denilince akla hemen alkol ve sigara gelir ancak çok daha tuhaf bağımlılıklar da bulunuyor. Toprak yeme, cam yeme, talaş yeme, toz yeme, hatta saç yeme bağımlılığı da bunlar arasında yer alıyor. Ancak ABD'de yaşayan Nicole adlı genç kadının bağımlılığı daha önce hiç duyulmamış cinsten.

Haberin Devamı

Genç kadının hayatı sprey veya roll-on fark etmeksizin deodorant yeme bağımlılığı etrafında dönüyor. Nicole, 4 yaşındayken deodorant yemeye başladığını ve bir süre sonra ise bu alışkanlığın bağımlılığa dönüştüğünü söyledi. 

Deodorant yiyen bile var Uzmanlar uyardı: Altında yatan sebep çok başka

'PSİKOLOJİK BİR BOZUKLUK BELİRTİSİ'

Uzman Klinik Psikolog Pelin Hazer, bu beslenme türünün 'pika' olarak adlandırıldığını ve psikolojik bozukluğun bir belirtisi olduğunu söyledi. "Buz, sabun, saç, kağıt, metal, toprak, taş, cam veya tebeşir gibi büyük ölçüde besleyici olmayan maddelere karşı iştahla karakterize edilen kompulsif bir yeme bozukluğu" diyen Hazer, pika'sı olan birinin keskin nesneler, nişasta, yanmış kibrit, toz, çiğ patates, toprak, cam, taş, mukus, buz, kurşun, saç, yün, kan, ahşap, kâğıt gibi şeyleri tüketebileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

ALTINDA YATAN BİRÇOK NEDEN VAR

Pelin Hazer, pikaya yol açan etmenlerin her ikisi de düşük sosyo-ekonomik geçmişle ilişkili olan anemi ve düşük eğitim düzeyi olduğunun altını çizdi. Bu rahatsızlıktan muzdarip birçok insan olduğunu belirten Hazer, "Örneğin plastik poşetleri yutmaktan hoşlanan birinin aslında bu davranışları yapmasındaki neden, bağımlılık olarak çerçeveleniyor. Çünkü çoğu insan garip nesneleri yemeye olan yakınlığını, direnmesi zor bir arzu olarak açıklıyor" diye konuştu. Bu gibi yeme bozuklukları için Hazer, "Çocuklarda zehirlenmeye yol açarak hem fiziksel hem de zihinsel gelişimin bozulmasına neden olabilir. Duygusal travma, anne yoksunluğu, aile sorunları, ebeveyn ihmali, hamilelik ve düzensiz bir aile yapısı gibi stres faktörleri pika ile güçlü bir şekilde bağlantılı" ifadelerini kullandı.

'ENDİŞELERİNİ YATIŞTIRMAK İÇİN BİR YOL OLARAK GÖRÜYOR'

Bu rahatsızlığın başlıca nedenlerinden birinin kendini rahatlatma girişimleriyle bağlantılı davranış ile stres olduğunu ifade eden Pelin Hazer, "Tırnak yeme veya dudak ısırma alışkanlıklarını düşündüğünüzde mantıklı ve daha olası geliyor. Bu bağımlılıkların altında yatan nedenlere bakıldığında geçmiş travma öykülerinin etkili olduğunu görüyoruz. Bu rahatsızlık dürtü kontrol bozuklukları, OKB, depresyon ve anksiyete unsurlarının bir sonucu olabiliyor. İnsanlar alçıpan veya tuvalet kağıdı gibi gıda dışı maddeler yemeyi 'endişelerini yatıştırmak ve kaygıyı yönetmek' için bir yol olarak görüyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Deodorant yiyen bile var Uzmanlar uyardı: Altında yatan sebep çok başka

MİDESİNDEN KOCA BİR SAÇ YUMAĞI ÇIKARDI

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk de altında yatan asıl sebebin psikolojik rahatsızlıklar olduğunu dile getirdi. Öztürk, modern dünyada deodorant gibi malzemelerin de tüketildiğini söyledi. Bülent Öztürk, "Toprak yiyen insanlarda demir eksikliği anemisi oluyor. Toprak yiyenlerde de kansızlığa bağlı ciltleri beyaz olur, toprak yemek mide ve bağırsak problemlerine yol açıyor. Deodorant gibi yabancı ve kimyasal ürünler tüketmek de karaciğere zarar verir" dedi. 

Deodorant yiyen bile var Uzmanlar uyardı: Altında yatan sebep çok başka
Op. Dr. Bülent Öztürk'ün hastasının midesinden çıkardığı saç yumağı

Bu tür vakalara sık rastlamadığını dile getiren Op. Dr. Bülent Öztürk, saç yeme bağımlılığı olan bir hastasından bahsederek sözlerini noktaladı:

"2-3 kez hamile kalmış ve çok çocuk istemiş. Ancak her defasında da düşük olmuş veya çocuk karnında ölmüş. Hayatı hep böyle ağır bir stres içerisinde geçmiş. Bu durum da saçını koparıp yeme alışkanlığına dönüşmüş. Sonra saçın midesinde biriktiğini fark etmiyor fakat mide ağrıları, kilo kaybetme ve kilo alamama sorunları baş gösteriyor. Belli vitamin eksikliklerinden zayıf düşmeye başlayınca araştırmalar sonucu midesinde saç biriktiği ortaya çıkıyor. Daha çok psikologlara yönlendiriliyor bu tür vakalar. Bazen endoskopide saptanıyor. Endoskopik olarak alınıp çıkarılabilir. Endoskopi de çıkarılamayacak şeyler de açık cerrahi operasyonla alınıyor."