DünyaÇin'den Arjantin'e devasa 'beyaz altın' yatırımı

Çin'den Arjantin'e devasa 'beyaz altın' yatırımı

08.11.2022 - 10:05 | Son Güncellenme:

Çinli madencilik şirketi Tibet Summit Resources, Arjantin'de iki lityum projesine yatırım yapıyor.

Çinden Arjantine devasa beyaz altın yatırımı

Arjantin Dışişleri Bakanlığı, şirketin 2,2 milyar dolarlık yatırımını internet sitesinde yayımlanan bir açıklamayla doğruladı.

Haberin Devamı

Açıklamaya göre, Şanghay merkezli şirketin Latin Amerika ülkesinde yaklaşık 10 bin kişiye iş sağlaması bekleniyor.

Yumuşak, gümüşi ve beyaz bir renge sahip bu maden, elektrikli araç bataryalarının kritik bileşenlerinden biri. İklim krizi nedeniyle elektrikli araçlara artan ilgi, "beyaz altın" diye nitelenen lityumun da giderek daha değerli bir kaynak olmasını sağlıyor.

Russia Today'in haberine göre Çinli yetkililer, Şanghay'daki Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda Arjantin büyükelçisi Sabino Vaca Narvaja'yla planın detaylarını paylaştı.

Çinli firma, ilk olarak Salta eyaletinde tamamlanması beklenen "Salar de Diablillos" projesine yaklaşık 700 milyon dolar yatırım yapacak. Bu projede 2023'ten itibaren 50 bin ton pil sınıfı lityum karbonat üretilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yine Salta'da yer alacak bir tesisin inşası için de 1,5 milyar dolar daha yatırım yapılacak. Bu tesisin de 2024'e kadar 50 ila 100 bin ton lityum karbonat üretmesi hedefleniyor.

Arjantin, Bolivya ve Şili, And Dağları'nın Lityum Üçgeni adı verilen bölgesini oluşturuyor. Bu bölge, dünyadaki beyaz metal rezervlerinin yaklaşık yüzde 54'üne sahip.

Arjantin Maden Girişimcileri Odası'nın verilerine göre ülke, dünya genelinde en büyük 4. lityum üreticisi. İlk üç sırada ise Avustralya, Şili ve Çin yer alıyor.

Son günlerde Arjantin, Şili ve Bolivya, lityumun üretimi ve fiyatlandırılması konusunda ortak karar almak için aralarında bir anlaşmayı yapmayı tartışıyor.

Analistler bu olası birliği, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) benzetiyor.

Çin'deki lityum kaynakları, küresel rezervlerin sadece yüzde 6'sını oluştursa da ülke, tüm dünyanın lityum arıtma kapasitesinin yüzde 60'ından fazlasına sahip.

Çin, lityum karbonat fiyatını geçen hafta ton başına yaklaşık 78 bin dolara yükseltmişti. Bu, tüm zamanların en yüksek seviyesi ve yıllık yaklaşık yüzde 130'luk bir artışa tekabül ediyor.

Kaynak: Independent Türkçe