30.08.2022 - 10:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukrayna ordusu haftalardır beklenen duyuruyu Pazartesi günü yaptı, Rus işgalcileri püskürtmek için 'karşı saldırı'ya geçildiğini ilan etti.
Karşı saldırının en önemli cephelerinden biri, güneydeki Herson kenti. Vladimir Putin'in 2014 yılında işgal ettiği Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alan Herson, işgalin ilk günlerinden bu yana Rusların kontrolünde.
Ukrayna ordusu, yaz mevsiminde birçok kez Kırım ve Herson'u birbirine bağlayan köprüleri uzun menzilli füzelerle vurdu.
Herson'da yeni bir sayfa açan 'karşı saldırı'da Ukrayna birlikleri Rusların ilk savunma hattını geçmeyi başardı.
BBC muhabiri Ilya Abishev, Herson'u Ruslardan kurtarmak için harekete geçen Ukrayna ordusunun bir kez daha sevkiyat hattını kırmak için köprüleri vurduğunu bildiriyor. Herson ve çevresinde patlamaların kesilmediğini aktaran Abishev, Ukraynalıların ana hedefinin Kırım ve Herson arasındaki bağlantıyı koparmak olduğunu kaydediyor.
Ukrayna birlikleri, Pazartesi günü beş yerleşim birimini Ruslardan kurtardı. Bazı Ukraynalı kaynaklar, Sukhoi Stavok köyünün Rus işgalcilerden geri alındığını duyurdu. Söz konusu köy, Herson'un kıyısından Dnipro Nehri'yle buluşan İngulets Nehri'ne yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta.
Rus medyası Ukrayna'nın karşı saldırı başlattığını yalanlasa da akşam saatlerinde Herson ve Nikolaev'de çatışmalar yaşandığını kabul etmek zorunda kaldı.
Rus igalciler, Dinyeper Nehri üstündeki bir başka Ukrayna şehri Nova Kakhovka'da işyerlerini tahliye etmek zorunda kaldılar.
Herson'dan bu sabah paylaşılan video görüntüleri, şehrin dış mahallelerinde patlamalar olduğunu ve siyah dumanların gökyüzüne yükseldiğini gösteriyor.
Herson şehrinde Rus işgalcilerin tarafına geçen eski bir Ukrayna milletvekili ise, evinde başından vurularak öldürüldü. İşgal birliklerinin kenti ele geçirmesinden sonra taraf değiştiren ve Ruslar tarafından tarım işlerinden sorumlu başkan yardımcılığına atanan Alexei Kovalev'e, Ukraynalı gerillalar suikast düzenledi.
Eski Ukrayna milletvekilinin eşi ise bıçaklanarak öldürüldü.
Yerel medya, pompalı tüfekle vurulan Kovalev'in cesedinin annesi tarafından evde bulunduğunu yazdı.
İşgalden önce Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin partisi Halkın Hizmetkârı'nda milletvekili olan Kovalev'in öldürülmesi, Herson çevresindeki benzer beşinci suikast.
Ukrayna'nın güneyinde savunmaya geçen, doğudaki Donbas'ta ise aylardır kıpırdayamayan Rus lider Putin'e, beklediği moral destek müttefiki Çin'den geldi.
24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı emri veren Putin, geride kalan altı ayda Batı dünyasından tamamen izole edildi ve tarihi yaptırımlarla yüzleşti.
Rus ordusunun ev sahipliğinde gerçekleşecek Vostok-2022 tatbikatı için Moskova'nın müttefiklerine ait askeri birlikler Rusya'ya ulaşmaya başladı.
Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Çin'in yanı sıra Belarus, Moğolistan, Suriye, Nikaragua, Laos ve Hindistan'dan askerlerin 1 Eylül'den itibaren yedi ayrı bölgede gerçekleşecek savaş oyununda sahne alacağını bildiriyor.
Çin askerleri ve tanklarını taşıyan trenler, Rusya'nın en doğusunda yer alan Primorsky eyaletine vardı. Grodekovo istasyonuna inen Çin askerlerinin tümünün maske taktığı görülürken, Pekin yönetimi Vostok-2022'ye katılacak askerlerin sayısını tam olarak açıklamış değil.
Rusya Savunma Bakanlığı, Batılı ülkelere bir gözdağı niteliği taşıyan tatbikatta 50 bini aşkın asker, 140 savaş uçağı ve 60 savaş gemisinin yer alacağını duyurdu.
Rus ordusu, Ukrayna'da devam eden savaşa rağmen hava indirme birliklerinin Vostok-2022'de olacağını, yanı sıra uzun menzilli bombardıman uçaklarının da kalkış yapacağını belirtiyor.
'Savaş oyunu' bir hafta sürecek. Yedi bölgeye yayılan tatbikat alanları içerisinde Okhotsk Denizi ve Japon Denizi de var.
Japon Denizi'nin kuzey ve orta bölgelerinin kullanılacağını dile getiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, tatbikatın tamamen 'savunma' amaçlı olduğunu söylüyor.
Rus ve Çin orduları en son benzer bir tatbikatta 2018 yılında bir araya gelmiş, Rusya lideri Putin bizzat sahadan gövde gösterisini izlemişti.
Geçen yıl ise Rus birlikleri ilk kez Çin topraklarına konuşlandı ve iki ülke birlikte tatbikat gerçekleştirdi.
Çin ve Rusya, Ukrayna işgalinden bu yana ilk kez karada birlikte tatbikat yapıyor. İki ülkenin savaş uçakları, Mayıs ayı sonunda ABD Başkanı Joe Biden Japonya'nın başkenti Tokyo'dayken Japon Denizi üstünde uçmuştu.
Associated Press (AP) haber ajansı, ABD ve Batılı ülkelere karşı birlikte hareket eden eski 'komünist rakipler'in geçmişte bir askeri ittifak kurma ihtimalini reddettiğini ancak Putin'in söz konusu ihtimali dışlamadığını bildiriyor.
Ukrayna işgalinin ardından eşi benzeri olmayan yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya, geçtiğimiz aylarda Çin'den birçok kez yardım istedi.
Çin, Ukrayna işgaline karşı çıkmayan yeryüzündeki tek süpergüç. Çin medyası Rusya'ya Ukrayna işgalinde destek veriyor ve haberlerinde NATO'yu suçluyor. Çinli yetkililer de açıklamalarında Rusya'nın yanında saf tutuyor, Pekin yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oylamalarda da çekimser oy kullandı.
Ancak Çin'in Moskova'ya sunduğu destek bununla sınırlı kaldı. ABD yaptırımlarından çekinen Pekin Moskova'dan gelen talepleri gözardı etti.
Haziran ayı başında Amerikan Washington Post gazesine konuşan Çinli bir kaynak, Moskova ve Pekin arasındaki yardım görüşmelerinin oldukça gergin geçtiğini söylemişti. Washington Post, Çin lideri Xi Jinping'in ABD yaptırımlarına maruz kalmadan Rusya'ya yardım etmenin yollarını aradığını yazmıştı.