DünyaÇatışmalar şiddetlendi

Çatışmalar şiddetlendi

23.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun Lübnan Hizbullahı’na yönelik saldırıları artarken, Hizbullah da buna füzelerle karşılık veriyor. İsrail’in kuzeyinde alarm durumuna geçildi. Netanyahu ise Hizbullah’ı tehdit etti

Çatışmalar şiddetlendi

İsrail’le Hizbullah arasındaki çatışmalar ve karşılıklı saldırılar arttı. Lübnan’a yönelik hava saldırılarının dozunu yükselten ve Hizbullah liderlerini de hedef alan İsrail, muhtemel bir kara harekâtı için de kuzey bölgesine güç yığınağı yapmayı sürdürüyor. Hizbullah da, İsrail’e roket saldırılarıyla karşılık verdi. İsrail tarafında da yaralılar olduğu haber veriliyor.

Haberin Devamı

Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırı dalgası başlatan İsrail ordusu, kendisine doğru çevrildiğini tespit ettiği örgüte ait füze ve roket rampalarını havadan vurmayı sürdürüyor. Şu ana kadar 150’den fazla füze rampasının vurulduğu açıklanırken, operasyonun bilançosu da artıyor. Hizbullah’ın önemli liderlerinden İbrahim Akil’in de aralarında olduğu yönetim kadrosundan 12 kişinin yanı sıra sivillerin de dahil olduğu 45 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Alarm verildi

İsrail’in hava saldırılarına Hizbullah tarafından da füzelerle karşılık veriliyor. Atılan füzelerin bir bölümü İsrail topraklarına düşerken maddi hasarın yanı sıra 6 kişinin yaralanmasına yol açtığı ileri sürüldü. Ordu Radyosu ve İsrail devlet televizyonu KAN, Hizbullah’ın savaşta ilk kez Hayfa yakınlarındaki Ramat David üssünü hedef aldığını bildirdi. Lübnan Hizbullahı’nın roket saldırılarının ardından kuzeyde “alarm” durumuna geçildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hükümet Sözcüsü tarafından duyurulan kısıtlamalara halkın uyması istenirken, bu kapsamda ülkenin kuzey kesimleri, Golan tepeleri ve Hayfa bölgesinde, halkın sınırdan uzak yerleşim birimlerinde ve korunaklı alanların çevresinde kalmaları, karayollarında seyahat etmelerinden kaçınmaları istendi. Plajlar halka kapatılırken okullar tatil edildi. Kapalı alanlarda toplantıların 300, açık alanda ise 30 kişiyle sınırlı olması istendi.

ABD ve BM uyardı

Saldırıların yanı sıra savaş hazırlığını sürdüren İsrail ordusu, Hizbullah’ın saldırılarını artırması nedeniyle büyük göç hareketinin yaşandığı Lübnan sınırındaki kuzey bölgesine büyük askeri güç kaldırdı. İsrail Genelkurmay Başkanlığı, Gazze savaşını ikinci plana alırken Kuzeyi birinci derecede savaş bölgesi olarak belirledi. Bunun yanında bazı tatbikatlar yapıldığı da belirtiliyor.

Öte yandan ABD ve Birleşmiş Milletler (BM), tarafları uyardı. ABD, savaşın yayılmasının “İsrail için en iyisi olmadığını” savundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby “Hala diplomatik çözüm için zaman ve yer olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Lübnan’ın “yeni Gazze’ye dönüşmesi” riski bulunduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Çatışmalar şiddetlendi

Netanyahu, Hizbullah’ı tehdit etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan Hizbullahı’nın Hayfa’ya düzenlediği roket saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, tehditkâr konuştu, “Eğer mesajı almadıysa, söz veriyorum alacak” dedi.

Netanyahu, görüntülü mesajında, “İsrail Hizbullah’a hayal edemeyeceği seri darbeler indirdi. Eğer ki mesajı almadıysa söz veriyorum alacak. Kuzey sakinlerini evlerine güvenli biçimde döndürmekte kararlıyız” ifadesini kullandı. Dünyanın hiçbir ülkesinin ve kendilerinin de “şehirlerinin roket saldırısına uğramasını kabul edemeyeceğini” söyleyen Netanyahu, Lübnan sınırından tahliye edilen 60 bin İsrailliyi evlerine emniyet içinde geri göndermek ve güvenliği tesis etmek için “nasıl bir adım atılması gerekiyorsa bunu yapacaklarını” dile getirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, hava kuvvetlerinin komuta kontrol merkezine yaptığı ziyarette “Hizbullah, İsrail ordusunun becerilerinin etkisini hissetmeye başladı, kovalandıklarını hissediyorlar. İsrail’in kuzeyindeki sakinlerin evlerine güvenli dönüşünü sağlayacak noktaya kadar hamlelerimiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Çatışmalar şiddetlendi

Al Jazeera’yi canlı yayında bastılar!

İsrail güçleri, Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera’nın işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki ofisine baskın düzenleyerek, 45 gün süreyle kapatılmasını istedi. Canlı yayın sırasında baskın düzenleyen silahlı ve maskeli İsrail askerleri, ofisin 45 gün süreyle kapatılmasını istedi. İsrail askerlerinin kapatma tebliğini, kanalın Batı Şeria büro şefi Velid el-Omari canlı yayında okudu. Al Jazeera muhabiri Mohammad Alsaafin ise, askerlerin mikrofon ve kameralara el koyduklarını ve Omari’yi zorla ofisten çıkardıklarını söyledi. Sosyal medyada baskınla ilgili paylaşımlarda bulunan Alsaafin, İsrail güçlerinin Batı Şeria’da İsrail güçleri tarafından öldürülen Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Aqla’nın posterini de indirdiğini aktardı.