DünyaCanlı Blog - Son dakika: ABD'de corona alarmı! Trump acil durum ilan etti

Canlı Blog - Son dakika: ABD'de corona alarmı! Trump acil durum ilan etti

13.03.2020 - 22:40 | Son Güncellenme:

Corona virüs ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya genelinde vaka sayıları artarken birçok ülkede okullar tatil edildi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, corona virüs ile ilgili bugün düzenleyeceği basın toplantısında, ulusal acil durum ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü haline geldiğini bildirdi. İtalya'da ölenlerin sayısı 250 kişi artarak 1266'ya, toplam vaka sayısı ise 17 bin 660'a yükseldi. İşte corona virüste yaşanan güncel gelişmeler...

Canlı Blog - Son dakika: ABDde corona alarmı Trump acil durum ilan etti

Neredeyse her dakika onlarca insana bulaşan coronavirüs salgınındaki tüm gelişmeleri, anbean canlı blogla aktaracağız.

Haberin Devamı

22.40: ABD'de acil durum ilan edildi.

21:58 Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UHM) Eğitim Bakanlığı, yeni tip koronovirüse (Kovid - 19) karşı alınan önlemler kapsamında okulların 2 hafta tatil edildiğini duyurdu.

21:55 Orta Amerika ülkelerinden El Salvador'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkeye bulaşmaması için acil durum ilan edildi.

21:52 Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı olağanüstü hal ilan edilen İspanya'da, ülkenin güneydoğusundaki Murcia özerk yönetimi karantinaya alındı.

21:52 ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından derlenen son verilere göre, ülkede teyid edilen Kovid-19 vaka sayısı 1678 , ölü sayısının ise 41 oldu.

Haberin Devamı

20:23 Azerbaycan'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde sıkı tedbirler alındı.


19:38 
İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 250 kişi artarak 1266'ya, toplam vaka sayısı ise 17 bin 660'a yükseldi

19:38 Panama, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının artması nedeniyle olağanüstü hal ilan etme kararı aldı.

19:32 Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü haline geldiğini bildirdi.

19:19 Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin negatif çıktığını belirterek, "Medyada çıkan sahte haberlere inanmayın" ifadesini kullandı.

18.51: 
Batı Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti'nde, ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiği bildirildi. 

18.46: ABD Başkanı Donald Trump'ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili bugün düzenleyeceği basın toplantısında, ulusal acil durum ilan edeceği öne sürüldü. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada bugün saat 15.00'da (TSİ 22.00) Beyaz Saray'da Kovid-19 konulu bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

17.30 : İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yarından itibaren 15 günlük olağanüstü hal ilan etti. Sanchez, ülkedeki corona virüs vakalarının 10 bini bulabileceğini söyledi.


17.15 : İran Devrim Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Nasır Şabani, coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

17.10 : Birleşik Krallık'ta bir günde 208 vaka daha belirlendi ve adada toplam hasta sayısı 798'e fırladı.

16.00 : ABD'yi çalkalayan haber, Ohio eyaletinden geldi. Vali Mike DeWine ile basın toplantısı düzenleyen eyalet sağlık direktörü Amy Acton, Ohio'da salgının yayıldığını doğrulayıp coronavirüsün 100 bini aşkın insana bulaşmış olma ihtimali bulunduğunu söyledi. Acton, "Bugün eyalet nüfusunun en az yüzde 1'inin virüs kaptığını biliyoruz, 11 milyon nüfusumuz var. Bu da 100 binin üzerinde bir rakamı gösteriyor" dedi.

15.10 : Güney Kore'deki ABD güçlerinin komutanı general Robert Abrams, Kuzey Kore'nin coronavirüs nedeniyle askerlerini 30 gün boyunca tecrite aldığını söyledi. Ordu birlikleri yalnızca rutin eğitimlerini yapıyor, savaş uçakları 24 gündür uçuş gerçekleştirmedi.

15.00 : İspanya hükümeti ülke çapında alarm durumuna geçilmesine karar verdi. Madrid bölgesindeki tüm restoran, bar ve diğer dükkanlar kapatılıyor.

Haberin Devamı

14.30 : Afrika ülkesi Etiyopya'da ilk corona virüs vakası görüldü.

14.25 : İngiltere Premier Ligi, 4 Nisan'a kadar askıya alındı.

14.20 : Belarus'ta bir günde altı kişiye daha virüs bulaştı ve vaka sayısı 27 olarak güncellendi.

13.50 : İran'da son 24 saatte 85 hasta daha yaşamını yitirdi, salgının başlangıcından bu yana gerçekleşen can kaybı 514 oldu. 1000'i aşkın yeni vaka daha kayıtlara girdi, toplam hasta sayısı 11 bin 364'e yükseldi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin tümünü tamamen karantinaya alınacağını duyurdu. Dükkanlar, sokak ve caddeleri boşaltılacak.

13.40 : ABD Başkanı Donald Trump: Değişiklikler yapıldı, corona virüs testleri çok yakında büyük çapta yapılacak.

1660 vakanın tespit edilebildiği ABD'de, yedi eyalette okullar kapatıldı. Ohio, Michigan, Oregon, Maryland, Kentucky ve New Mexico eyaletlerinde okullar iki hafta tatil.

13.10 : İngiltere'nin başkenti Londra'da bir metro sürücüsünde coronavirüs çıktı. Metro çalışanının Vietnam tatilinden bu hafta döndüğü belirtiliyor.

Haberin Devamı

12.45 : İngiltere Premier Lig takımlarından Everton, bir futbolcusunda Covid-19 tespit edildiğini Twitter mesajıyla duyurdu.

12.45 : Kremlin, Rusya lideri Vladimir Putin'in coronavirüs testine girmeyi reddettiğini ve karantinaya alınan milletvekilleriyle hiçbir temasının olmadığını açıkladı. Putin'e yönelik tıbbi bakımının en üst seviyeye çıkarıldığı bilgisini veren Kremlin, Rus liderin medyadaki haberlerin aksine Kremlin Sarayı'na coronavirüs önlemleri nedeniyle gelmediğini bildirdi.

12.30 : Türkiye'nin kuzeybatı komşusu Bulgaristan, Covid-19 salgını nedeniyle 13 Nisan tarihine kadar acil durum ilan etti. 23 vakanın kayıtlara girdiği Balkan ülkesinde şimdiye kadar bir kişi öldü.

12.00 : Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton'da coronavirüs tespit edilmesinin ardından, geçen hafta paylaşılan bir fotoğraf gündeme bomba gibi düştü.

Bakan Dutton'ın 6 Mart tarihinde ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı ve başdanışmanı Ivanka Trump'la buluştuğu ortaya çıktı. Fotoğrafta dikkat çeken bir diğer isim, ABD Adalet Bakanı Bill Barr.

11.40 : KKTC’de corona virüs tespit edilenlerin sayısı 5’e çıktı. Hastalardan 4’ünün Alman turist olduğu, bir kişinin de İngiltere’den dönüş yapan KKTC vatandaşı olduğu bilgisi paylaşıldı.

11.35 : Kazakistan'da ilk Covid-19 vakası tespit edildi.

11.30 : Almanya'nın başkenti Berlin'deki okullar ve kreşler bir hafta kapatıldı, toplu ulaşım hizmetleri en az seviyeye indirilecek.

11.05 : Endonezya'da ikinci ölüm Devlet Başkanı Joko Widodo tarafından açıklandı.

Canlı Blog - Son dakika: ABDde corona alarmı Trump acil durum ilan etti


10.35 : Afrika ülkesi Kenya'da ilk kez corona virüs görüldü. 12 Mart gecesi test sonucu belli olan hastanın ABD ve İngiltere'ye seyahat ettiği bildiriliyor.

10.25 : Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton'a yapılan corona virüs testi pozitif sonuç verdi. Cuma sabahı uyandığında yüksek ateş ve boğaz ağrısı hissettiğini söyleyen Dutton, hemen ardından hastaneye kaldırıldı.

Avustralya'da insanların bir araya geldiği tüm büyük organizasyonların iptal edilmesi öneriliyor. Kameraların karşısına geçen Başbakan Scott Morrison, 500 veya daha fazla kişinin katılımıyla gerçekleşecek etkinliklerin iptal edilmesini istedi. Söz konusu önlemler, okulları, üniversiteleri, toplu taşıma araçlarını veya havalimanlarını kapsamıyor.

Melbourne'de bu hafta sonu yapılacak Formula 1 Dünya Şampiyonası 2020 sezonunun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'si, iptal edildi. Yarışı önceki sezonlarda yaklaşık 100 bin seyirci yerinde izliyordu.

Canlı Blog - Son dakika: ABDde corona alarmı Trump acil durum ilan etti


BORSALAR ÇÖKTÜ, TARİHİ KAYIP

10.15 : Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, salgınla birlikte küresel çapta 50 milyon turizm çalışanının işini kaybetme riski bulunduğunu duyurdu. Halihazırda binlerce uluslararası ucuş gerçekleşmiyor, yolcu gemileri limanlardan ayrılamıyor.

10.05 : Virüs salgını ekonomiyi de vurdu, dünya piyasalarında panik sürüyor. ABD ve Avrupa'da borsaların dün 1987'deki 'Kara Pazartesi'den bu yana en büyük günlük kaybı yaşamasının ardından Asya piyasaları da güne sert düşüşle başladı.

Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei endeksinin yüzde 7, Güney Kore'de Seul Borsası'nda Kosdaq endeksinin yüzde 8 düşmesinin ardından borsalarda işlemler 20 dakika durduruldu. Günün ilk saatlerinde borsalarda düşüş oranı Australya'da yüzde 7, Yeni Zelanda'da da yüzde 8 oldu.

Reuters haber ajansına konuşan Sydney merkezli borşa şirketi Commsec'ten James Tao, "Piyasalarda korku ve panik havası var" dedi.

10.00 : Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta altı kişide daha Covid-19 tespit edilince vaka sayısı 13'e yükseldi.

09.45 : Almanya'nın Bavyera eyaletinde okullar 6 Nisan'a kadar tatil edildi. Almanya genelinde 2 bin 78 Covid-19 vakası kayıtlara geçmiş durumda.

09.35 : Ülkedeki yabancıların tümünü karantinaya alan Kuzey Kore, 70 yabancının daha topraklarını terk etmesine izin verdi. Resmi haber ajansı KCNA, ülkeden ayrılanların corona virüs belirtisi göstermediğini aktardı. Kuzey Kore'de halen yaklaşık 30 yabancı karantinada.

09.15 : Bugün itibariyle yalnızca bir vakanın görüldüğü Asya ülkesi Nepal, dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'na tırmanışları askıya aldı. Yasak, 30 Nisan tarihine kadar sürecek. Everest'in diğer yüzünde yer alan Çin, benzer bir kararı daha önce uygulamaya koymuştu.

Canlı Blog - Son dakika: ABDde corona alarmı Trump acil durum ilan etti


FIRST LADY'DE VİRÜS ÇIKTI

08.35 : Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun eşi Sophie Gregoire Trudeau da coronavirüse yakalandı. İngiltere'den döndükten sonra hastalığın belirtilerini gösteren First Lady Trudeau, teste sokulmuştu.

Kanada Başbakanı ise şimdilik herhangi bir belirtiye sahip değil ve sağlık durumu iyi. Trudeau ailesi 14 gün boyunca karantinada tutulacak. Kuzey Amerika ülkesi Kanada'da şimdiye kadar 117 vaka belirlenmiş, bir kişi yaşamını yitirmişti.

07.50 : Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun iletişim danışmanı Fabio Wajngarten'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinden birkaç gün sonra koronavirüse yakalandığı açıklandı.

Dünya şimdi, geçen hafta ABD lideriyle Beyaz Saray'da çektirdiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan Fabio Wajngarten'in Trump ve Bolsonaro'ya virüs bulaştırıp bulaştırmadığını merak ediyor.

'Tropik Trump' lakabıyla tanınan Brezilya Bolsonaro, maskeyle basın toplantısı düzenledi ve bugün coronavirüs testine girdiğini açıkladı. Ülkenin soluğunu tutarak beklediği sonucun, birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.

BBC, ABD Başkanı Trump'ın henüz teste girmek gibi bir planının olmadığını bildiriyor.

Canlı Blog - Son dakika: ABDde corona alarmı Trump acil durum ilan etti


ÇİN'İN GİZLEDİĞİ BÜYÜK SIR

07.45 : Çin ana karasında son 24 saatte yalnızca sekiz yeni vaka belirlendi, ülke çapında 80 bin 813 hasta bulunuyor. Toplam 3 bin 176 can kaybının gerçekleştiği Çin'de, son bir günde ölenlerin sayısı da yedi. Çin'e bağlı özerk şehir Hong Kong'da ise coronavirüs bağlantılı dördüncü ölüm gerçekleşti.

Milyonlarca insanı haftalarca karantina altında tutan Çin'de sosyal ve ekonomik hayat yeniden canlanıyor. Büyük firmalarda işe dönüşler yüzde 95'i buldu, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ise bu oran yüzde 60 seviyelerinde. Teknoloji devi Apple, Çin'deki mağazalarını yeniden açıyor.

Çin'den gelen bir başka şoke edici bilgi, ilk corona virüs vakasının 12 Aralık'ta değil Hubei eyaletinde 17 Kasım tarihinde görülmesi. South China Morning Post gazetesi, söz konusu haberi resmi raporlardan sayfalarına taşıdı.

07. 20 : Coronavirüse karşı verdiği savaşla dünyaya örnek gösterilen Güney Kore'de 110 yeni vaka daha kayıtlara geçti. 7 bin 979 hastanın olduğu ülkede bugüne kadar 66 insan yaşamını yitirdi.

07.10 : Singapur, İtalya, Fransa, İspanya ve Almanya'dan aktarmalı da olsa gelen tüm yolcuların ülkeye girişine izin vermeyecek. Malezya'daki bir dini etkinliğe katılan iki vatandaşının coronavirüse yakalanması üzerine Singapur ülkedeki 70 camiyi ibadete kapattı.

Canlı Blog - Son dakika: ABDde corona alarmı Trump acil durum ilan etti


07.00 : Geceden bu yana yaşanan diğer gelişmeler:

  • 17 yeni vakanın daha ortaya çıktığı Suudi Arabistan'da halihazırda 62 hasta var. Resmi ajans, yeni vakalardan 11'nin Mısırlılar olduğunu bildiriyor.
  • Afrika ülkeleri Gana ve Gabon'da ilk corona virüs vakaları ortaya çıktı. Sahra Altı bölgesinde salgının görüldüğü dokuzuncu ülke olan Gabon'daki hasta 27 yaşında ve 8 Mart'ta Fransa'dan dönmüş. Gana'da ise tespit edilen iki hastanın Norveç ve Türkiye'den ülkeye döndüğü açıklandı.
  • Bulgaristan, ülke çapında acil durum ilan etmeye hazırlanıyor.
  • Ünlü eğlence merkezi Disney, ABD'nin California ve Florida eyaletleri ile Fransa'nın başkenti Paris'teki tesislerini kapatıyor. Pazar günü başlayacak uygulama, Mart ayı sonuna kadar sürecek.
  • Okullar, restoranlar ve barların kapandığı bir başka ülke Belçika'da hükümeti aralarında spor ve kültür organizasyonlarının da olduğu bütün organizasyonları iptal etti. Belçika'da yalnızca eczaneler ve süpermarketler açık olacak. Toplu ulaşım hizmetleri sürecek ancak şirketler kendilerini hasta hisseden çalışanlara izin verecek.
  • Portekiz, ülkedeki tüm okulları en az 9 Nisan tarihine kadar kapatmaya karar verdi. Gece kulüpleri açık olmayacak, Lizbon yönetimi yolcu gemilerinin kıyılarına yanaşmasına izin vermeyecek.
  • Orta Amerika ülkesi Costa Rica tüm üniversitelerini kapattı.
Yazarlar