DünyaBu keşif uzayla ilgili tüm ezberleri bozdu!

Bu keşif uzayla ilgili tüm ezberleri bozdu!

17.10.2024 - 10:18 | Son Güncellenme:

Astronomların, Samanyolu benzeri galaksiyi keşfi, evrenin nasıl evrildiği konusundaki teorileri sorgulatıyor. Bilinen evrenle ilgili bildiğimiz her şey değişebilir.

Bu keşif uzayla ilgili tüm ezberleri bozdu

Araştırmacılar, gezegenimizin de içinde bulunduğu Samanyolu galaksisine oldukça benzer özelliklere sahip, uzak bir disk galaksisi keşfettiler ve uzmanlara göre bu, galaksilerin nasıl oluştuğunu anlama biçimimizi değiştirebilir.Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nden astronomların liderlik ettiği araştırmaya göre, REBELS-25 olarak adlandırılan bu galaksi, yaşına göre mevcut bilimsel verilerle çok daha düzenli.REBELS-25, Samanyolu'ndan çok daha genç olmasına rağmen, galaksimizin dönmüş özelliklerini ve yapısını paylaşıyor; diğer erken galaksilerin düzensiz ve kaotik görünmesinin aksine, oldukça düzenli görünüyor. 

Haberin Devamı

DAHA HIZLI DÖNÜŞÜYOR

Leiden Üniversitesi’nden çalışmayı yürüten The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) araştırmasının ortak yazarı Jacqueline Hodge açıklamada "Galaksi oluşumu anlayışımıza göre, erken galaksilerin çoğunun küçük ve dağınık görünmesini bekliyoruz," dedi. Araştırmacılar, bilindiği gibi erken galaksilerin, yavaş bir şekilde birleşip daha düzgün şekiller geliştirme eğiliminde olduğunu; Samanyolu'nun düzgün yapıları geliştirmesinin ise milyarlarca yıl sürdüğünü vurguladı. REBELS-25'ten Dünya’ya ulaşan ışık, evrenin oluşumundan sadece 700 milyon yıl sonra yayıldı; bu da, uzmanlara göre galaksinin bu kadar düzenli hale gelmesi için oldukça kısa bir süre, dediler.

SARMAL KODLARIN SIRRI

Haberin Devamı

Yine araştırmanın yazarlarından Lucie Rowland, yaptığı açıklamada "Samanyolu'na bu kadar benzerlik gösteren ve güçlü bir şekilde döngüsel bir yapıda olan bir galaksiyi görmek, erken evrendeki galaksilerin bugünkü düzenli galaksilere dönüşme hızları hakkında anlayışımızı sorgulatıyor," dedi. Araştırma ekibi ayrıca, sarmal kollar gibi daha gelişmiş özellikler hakkında ipuçları buldu ve bunların gerçekten var olup olmadığını doğrulamak için daha fazla gözlem yapmayı planlıyor.Rowland, "Daha gelişmiş yapıların ek kanıtlarını bulmak, oldukça heyecan verici bir keşif olacak, çünkü bu, şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksi olacak," dedi.

"BU BİRAZ SÜRPRİZ"

Leicester Üniversitesi'nde astrofizik profesörü olan Andrew Blain, CNN'e yaptığı açıklamada asıl sorunun her galaksinin böyle bir aşamadan geçip geçmediği, eğer bu durum yaygınca bildiğimiz tüm modellemelerin tekrar yapılması gerekecek dedi. Londra Imperial College'den astrofizik okulu okuyucusu olan Dave Clements, makalede yer almadığı halde, REBELS-25 gibi bir galaksiyi bulmanın "biraz sürpriz" olduğunu söyledi.Clements CNN'e, "Evren o zamanlar daha karmaşık olduğu düşünülüyordu; galaksi etkileşimleri ve birleşmeleri, bir diskin nispeten kırılgan yapısını bozması bekleniyordu. Ve yine de, REBELS-25 böyle görünüyor," dedi.