DünyaBoeing Starliner: NASA, astronotların Şubat 2025'e kadar ISS'te kalabileceğini belirtti

Boeing Starliner: NASA, astronotların Şubat 2025'e kadar ISS'te kalabileceğini belirtti

09.08.2024 - 10:21 | Son Güncellenme:

İki NASA astronotunun Dünya'ya dönüş planına ilişkin nihai kararın, Ağustos ortasına kadar verilmesi bekleniyor.

Boeing Starliner: NASA, astronotların Şubat 2025e kadar ISSte kalabileceğini belirtti

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) sekiz günlük bir görev için gitmesi beklenen iki NASA astronotu Şubat 2025'e kadar orada kalabilir.

Haberin Devamı

NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ın yörüngedeki laboratuvarı yaklaşık bir haftalığına ziyaret etmeleri ve Haziran ortasında geri dönmeleri gerekiyordu. Ancak Boeing'in yeni Starliner mekiğindeki itici takımların arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesinin ardından astronotların Dünya'ya dönüşü birçok kez ertelendi.

Bu iki tecrübeli ABD'li astronot yeni Starliner ile uzaya gönderilen ilk astronotlar ve uzayda şu ana kadar 64 gün geçirdiler. NASA yetkilileri çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, astronotların gemiye yeniden dönemeyebileceklerini açıkladı. Bunun sebebi Boeing kapsülünün ne kadar güvenli olduğuna dair belirsizliklerin devam etmesi.

SpaceX'in Eylül sonunda Crew-9 göreviyle ISS'ye gelecek olan iki astronot, aracın geri dönmesi gereken Şubat ayında uzay istasyonunda kalacak. Böylece Wilmore ve Williams gelen iki astronotun yerini alarak Dünya'ya dönebilecek.
NASA, ayrıca başka uzmanlar Starliner'daki itici arızalarını incelerken, yedek olarak başka bir SpaceX aracını da incelediklerini söyledi. NASA'nın uzay operasyonları görev şefi Ken Bowersox "Her iki yolu da seçebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Bowersox, "(Yakın zamanda yapılan bir toplantıda) endişeleri olan pek çok kişinin görüşünü aldık ve karar net değildi" diyerek ekledi. NASA'nın ticari mürettebat programı yöneticisi Steve Stich, yer testleri yoluyla mekiğin itici takımlarındaki arızanın kaynaklarından birinin contalar olduğunu keşfettiklerini söyledi.

Stich, itici takımların mekiği Dünya'ya nasıl geri döndüreceği konusunda hala soru işaretleri olduğunu, bu nedenle geri dönüşten önce modellemeler üzerinde çalışacaklarını sözlerine ekledi. Mühendisler hâlâ Starliner'ın itiş sisteminde, yani aracın manevra yapabilmesi için hayati önem taşıyan bir parçasında helyum sızıntısının nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyorlar. İzole ve stabil olan bir bağlantı kalkıştan önce gerçekleşirken, diğerleri uçuş sırasında meydana geldi.

Boeing Starliner, astronotları alçak yörüngede ISS'e taşıyan ve ISS'ten dünyaya geri getiren, kısmen yeniden kullanılabilir özellikte bir uzay aracı. Aracın, NASA tarafından rutin astronot görevleri için kullanılması hedeflenmekte. NASA'nın haber güncellemesinin ardından kısa bir açıklama yayınlayan Boeing, kapsülün astronotları hala güvenli bir şekilde eve getirebileceği yönündeki görüşünü tekrarladı.

Haberin Devamı

Şirket yaptığı açıklamada, "Starliner'ın kabiliyetine ve uçuş güvenliğine hala inanıyoruz" dedi. Williams ve Wilmore'un Dünya'ya dönüş planına ilişkin nihai kararın Ağustos ortasına kadar verilmesi bekleniyor.

Yazarlar