11.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı harekat devam ederken, bölgede çatışmalara bir insani ara verilmesi için diplomatik çabalar devam ediyor.
Hamas’ın İsrail’e saldırıları sonrası açık biçimde İsrail’in yanında duran ve destek veren ABD yönetiminde ise, saldırıların bilançosu ağırlaştıkça bir tutum değişikliği gözlemleniyor.
Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken son olarak Hindistan ziyareti esnasında konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Çok fazla Filistinli öldürüldü. Çok fazla Filistinli geçtiğimiz haftalarda acı çekti” ifadelerini kullandı. Blinken, Filistinli sivillere verilen zararın en aza indirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini de ifade etti. Blinken, günde dört saat bombardımanın durdurulması kararının yanı sıra “yapılabilecek ve yapılması gereken” başka şeyler olduğunu söyledi ve bunun için İsrail’le görüşüldüğünü belirti. Blinken, ABD’nin İsrail’in sivil kayıpları en aza indirmek için attığı adımları “takdir ettiğini” belirtirken, bunun yeterli olmadığını söyledi.
ATEŞKES İHTİMALİ UZAK
Ancak daha kapsamlı bir ateşkesin ufukta olmadığı ifade ediliyor. Nitekim Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden, bir gazetecinin, “Gazze’de ateşkes ihtimali nedir?” sorusuna, “Yok. Mümkün değil” şeklinde yanıt verdi. Biden, rehinelerin serbest kalması konusunda ise hala “iyimser” olduğunu belirtti.
İsrail, Gazze’nin kuzeyinde bulunanları güneye gitmeleri yönünde uyarıyor ancak güney bölgeleri de saldırılardan nasibini alıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Arap medya sözcüsü Avichay Adraee, Gazze’nin kuzeyinden güneye kaçmak isteyen siviller için insani yardım koridorunun bir kez daha açık olduğunu söyledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ise, Gazze’de hiçbir noktanın güvenli olmadığını tekrar etti.
'GAZZE'Yİ YÖNETME ARAYIŞINDA DEĞİLİZ'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gün Gazze’nin geleceğiyle ilgili yaptığı ve tepki çeken açıklamalara açıklık getirdi. Amerikan medyasına konuşan Netanyahu, Hamas’la savaşın sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’ni ele geçirme, işgal etme ya da yönetme arayışında olmadıklarını söyledi. Netanyahu, bölgede sivil bir hükümete ihtiyaç duyulacağını, ancak İsrail’in 7 Ekim’de Hamas’ın yaklaşık 1400 kişiyi öldürdüğü saldırıya benzer bir saldırının tekrarlanmamasını da sağlaması gerektiğini söyledi. İsrail lideri, “Dolayısıyla, gerekirse Gazze’ye girip katilleri öldürecek inandırıcı bir güce sahip olmalıyız. Çünkü Hamas benzeri bir oluşumun yeniden ortaya çıkmasını engelleyecek olan budur” dedi. Netanyahu bu hafta başındaki açıklamalarıyla Gazze’de güvenlikten İsrail’in sorumlu olacağını ima etmiş, bu tepki çekmişti.
ABD'YE TEPKİ YÜKSELİYOR
ABD’nin Arap ülkelerinde bulunan diplomatlarının, Amerikan yönetimini İsrail politikası konusunda uyardığı öğrenildi. CNN International’ın haberine göre, diplomatlar, Arap dünyasında ‘ABD’ye yönelik tepkinin yükseldiği’ ve ‘bir jenerasyonun kaybediliyor olduğu’ bilgisini Amerikan yönetimine aktardı.
HASTANELER KUŞATILDI
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 11 bin 78’e yükseldi. İsrail ordusunun Gazze’deki saldırıları genişleyerek devam ederken; Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Şifa ve Endonezya hastaneleri ile Rantisi ve Nasr çocuk hastanelerinin kuşatma altına alındığını açıkladı. Yakıtı biten ve iletişimin tamamen kesildiği Endenozya Hastanesi karanlığa gömüldü. Şifa Hastanesi Yerleşkesi’nde de bir polikliniğin hedef alındığı ve çok sayıda Filistinlinin öldüğü iddia ediliyor. İsrail ordusunun Rantisi ve Nasr çocuk hastanelerindeki oksijen tanklarını da durduğu belirtiliyor.
OKULA FÜZE
Bu arada binlerce Filistinlinin sığındığı Al-Buraq Okulu füzelerle vuruldu. Saldırıda en az 50 kişinin öldüğü belirtildi. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi’nin sözcüsü, Gazze’deki katliamları anlatırken, “Eğer dünyada cehennem varsa orası Gazze’nin kuzeyidir” ifadelerini kullandı. Öte yandan Gazze’nin dışında Batı Şeria’da da gerilim yüksek. Son olarak İsrail’in Cenin’deki mülteci kampına müdahalesinde 14 kişinin yaşamını yitirmesi sonrası cenazelerde büyük tepki oluştu.