DünyaBitkisel proteinler

Bitkisel proteinler

04.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bitkisel protein kaynaklarının, kuruyemişler ve baklagillerin, kalp sağlığını korumada büyük bir rol oynadığı, kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı belirlendi

Bitkisel proteinler

ABD’de yeni bir araştırma, vejetaryen yiyeceklerden bazılarının kalp krizi riskini dörtte bir oranında azaltabileceğini ortaya çıkardı. 30 yıl boyunca 200 binden fazla yetişkini takip eden ABD’li araştırmacılar, özellikle kuruyemişler ile fasulye ve mercimek gibi baklagiller olmak üzere bitkisel proteinlerle dolu bir diyet uygulayan kişilerin koroner kalp hastalığı (CHD) geçirme olasılığının dörtte bir daha az olduğunu keşfetti.

Haberin Devamı

Lif ve antioksidan

CHD’nin kalp krizine yol açabildiği bilinirken, araştırma ayrıca, çok fazla bitkisel protein tüketmenin genel olarak kardiyovasküler hastalık riskini de neredeyse beşte bir oranında azalttığını buldu. Uzmanlar, söz konusu faydanın bitki bazlı proteinlerdeki yüksek lif ve antioksidan miktarının atardamarların tıkanmasını önlemesinden kaynaklandığını söyledi.