DünyaBeyrut’ta ‘Hizbullah’ın kasası’ tartışması!

Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kasası’ tartışması!

23.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Beyrut’ta bir hastanenin altında Hizbullah’ın milyonlarca dolar parası ve altınlarının bulunduğu gizli bir sığınak olduğu öne sürülüyor. Hastane yönetimi bunu reddederken, İsrail girişin yan binalardan olduğunu iddia ediyor.

Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kasası’ tartışması

İsrail ordusunun Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırıları devam ederken, başkent Beyrut’ta bulunan Sahel Hastanesi ile ilgili iginç bir tartışma yaşanıyor.  İsrail, hastanenin altında yüz milyonlarca dolar değerinde nakit para ve altın içeren bir sığınağın bulunduğunu iddia etti ve bununla ilgili videolar yayınladı. Videoda, hastanenin altında olduğu belirtilen gizli odaların krokisi gösterildi ve bu alan girişin hastane içinden değil, çevredeki iki binadan olduğu öne sürüldü. 

Haberin Devamı

İsrail, Hizbullah’ı Sahel Hastanesi’nin altındaki sığınakta 500 milyon doların üzerinde nakit para ve altın bulundurmakla suçlarken, bu paranın ‘İran ile yapılan anlaşmalar sayesinde elde edildiği ve terör amaçlarıyla kullanılacağı’ iddia edildi. İsrail bununla birlikte Lübnan halkına yönelik endişeler nedeniyle kompleksi vurmayacağını açıkladı, ancak paraya el koyması için Lübnan hükûmetine çağrıda bulundu. Hastane yönetimi Hizbullah ile bir bağlantıları olmadığını savundu ve gazetecilere bodrum katları gösterdi. İsrail ordusu ise sığınağa hastaneden erişim olmadığını ve yan binalardan girildiğini tekrarladı. 

İsrail: Nasrallah’ın halefini de öldürdük

İsrail ordusu, Hasan Nasrallah’ın muhtemel halefi olarak gösterilen Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin’in yaklaşık 3 hafta önce düzenledikleri saldırıda öldürüldüğünü ileri sürdü. Ordu Sözcüsü, Safiyuddin’in 4 Ekim’de Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi’ne düzenlenen saldırıda öldüğünü öne sürdü. Hizbullah’tan İsrail ordusunun iddiasına ilişkin henüz açıklama yapılmadı. Nasrallah, 27 Eylül’de Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi’nde düzenlenen İsrail hava saldırılarında ölmüştü.

Haberin Devamı

Beyrut’ta ‘Hizbullah’ın kasası’ tartışması

Hastane isabet aldı

Beyrut’un güneyindeki hava saldırıları ise devam ediyor. İsrail, Dahiye sakinlerine bir dizi uyarıda bulunmasının ardından bölgede şiddetli patlamalar duyuldu. Saldırılardan biri Lübnan’daki en büyük devlet hastanesi olan Refik Hariri Üniversite Hastanesinin girişinin hemen önüne isabet etti. Saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. Saldırının hastanede büyük hasara yol açtığı aktarıldı. Gubeyri bölgesinin terk edilmesi uyarısı yapılmasının ardından da iki bina işaret edildi ve en az 500 metre uzaklaşma çağrısı yapıldı. İsrail, tahliye çağrısının ardından Gubeyri bölgesindeki bir binayı vurdu.

Blinken ateşkes için İsrail’de

ABD’nin Ortadoğu’da ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları sürüyor. Dün İsrail’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüşmede Hamas ile Tel Aviv yönetimi arasındaki esir takası, Gazze’deki insani durum ve Hizbullah-İsrail çatışması gibi konuların ele alındığı belirtildi. Blinken’ın Netanyahu’ya, “Hamas lideri Yahya Sinvar’ın İsrail ordusunca düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinden yararlanarak” esir takası ve Gazze’de ateşkese varılmasını vurguladığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Hamas yeni bir lider seçmeyecek

İsrail tarafından öldürülen Yahya Sinvar’ın yerine yeni bir lider atamayacağı belirtilen Hamas’ın, mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar merkezli bir komite tarafından yönetileceği iddia edildi. Eski Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da suikaste uğramasının ardından kurulan komitenin geçici olarak grubun liderliğini devralacağı öne sürülüyor. Komitenin tüm üyelerinin Katar’da olduğu kaydedilirken, ismi kamuoyuna açıklanmamak üzere temsili bir lider belirleme ancak Hamas’ı idari komite aracılığıyla yönetme seçeneğinin de masada olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Askeri üslere füze yağmuru

Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırıları da devam ediyor. Hizbullah’tan yapılan açıklamada, Tel Aviv çevresindeki Nirit bölgesinin, Hayfa’nın kuzeybatısındaki “Stella Maris” deniz üssünün ve Tel Aviv yakınlarındaki Askeri İstihbarat Birimi 8200’e bağlı Glilot Üssü’nün bombalandığı bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 5 füzenin İsrail’in merkezini, 15 füzenin ise kuzeyi hedef aldığı belirtildi. Füzelerden bazılarının düşürüldüğü, bazılarının ise açık alanlara isabet ettiği aktarıldı.

Netanyahu’ya ‘suikast girişimini’ Hizbullah üstlendi

Hizbullah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun evine cumartesi günü düzenlen ve suikast girişimi olarak nitelenen saldırıyı üstlendi. Hizbullah’tan yapılan açıklamada, çatışmalar devam ettiği sürece İsrail ile müzakere olmayacağını vurgulandı. Öte yandan İsrail basını, Netanyahu’nun evinin üst katında kurşun geçirmez bir camın patlama nedeniyle hasar gördüğü görüntüleri yayımladı. Yatak odası tarafındaki camda hasar oluştuğu gözüktü.

Yazarlar