İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgalinde 382'inci güne girildi, Lübnan'a yoğun hava saldırıları ise birinci ayını doldurdu.
İsrail ordusu, Hasan Nasrallah'ın muhtemel halefi olarak gösterilen Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Seyfettin'in yaklaşık 3 hafta önce düzenledikleri saldırıda öldürüldüğünü ileri sürdü. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Seyfettin'in 4 Ekim'de Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda öldüğünü öne sürdü.
Hizbullah'tan İsrail ordusunun iddiasına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
İsrail yeni uyarı yayımladı ve Beyrut'ta 3 noktanın vurulacağı açıkladı. Bu uyarıdan bir süre sonra Beyrut'un farklı noktalarından dumanlar yükseldi.
ABD Dışişleri Bakanlığından Netanyahu ile Blinken'ın Batı Kudüs'te yaptığı görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Görüşmede, Hamas ile Tel Aviv yönetimi arasındaki esir takası, Gazze'deki insani durum ve Hizbullah-İsrail çatışması gibi konuların ele alındığı belirtildi.
Blinken'ın Netanyahu'ya, "Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail ordusunca düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinden yararlanarak" esir takası ve Gazze'de ateşkese varılmasını vurguladığı paylaşıldı. Bakan Blinken'ın ayrıca İsrail'in Gazze'ye insani yardım akışını artırmak ve yardımların Gazze genelindeki sivillere ulaşmasını sağlamak için ek adımlar atması gerektiğini söylediği ifade edildi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 530’a yükseldiğini bildirdi.
Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısına ilişkin ABD’ye ait istihbarat belgelerinin sızdırılmasını soruşturduğunu açıkladı.
Hizbullah Cumartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu'nun Kayserya'daki evinin vurulmasıyla ilgili "tüm sorunluluğu kabul etti. İsrail yönetimi CNN'in haberine göre bugün akşamüstü saatlerinde Lübnan'dan atılan roketin Netanyahu'nun evine isabet ettiğini ilk kez kabul etti. Cumartesi gününden bu yana yapılan açıklamalarda İsrail, "Netanyahu'nun evi hedef alındı" ifadesini kullanıyordu.
Hizbullah'ın medya ilişkileri direktörü Muhammed Afif ise bugün yaptığı açıklamada "İslami direniş Kaysera'daki operasyonun ve Netanyahu'nun evinin vurulmasının tüm sorumluluğunu üstleniyor" dedi. Afif ayrıca, "Ona henüz ulaşamadıysak da, onunla bizim aramızda sadece günler ve geceler, bir de savaş alanı var" diye ekledi.
Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki Neot Mordechai bölgesini füze yağmuruna tuttuğu saldırıda yaralılar var.
Lübnan sınırına yakın konumda yer alan Neot Mordechai'ye 10 kadar roket ateşlendi, İsrailli yetkililer en az beş kişinin yaralandığını açıkladı.
Ateşkes çabaları aylardır bir sonuç vermeyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 11'inci kez Orta Doğu turunda. Bu sabah İsrail'in başkenti Tel Aviv'e inen Blinken, Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.
Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'ın medya iletişim yöneticisi Muhammed Afif, Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semtinde gazetecilerin karşısına çıktı.
Hizbullah sözcüsü Afif sayı vermeden bazı savaşçıların İsrail ordusu tarafından yakalandığını söyledi, işgal ordusunun esir aldığı Hizbullah üyelerinin hayatından sorumlu olduğunu vurguladı.
Basın toplantısı sürerken, İsrail ordusunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee jetlerin neredeyse her gün bombaladığı Dâhiye için tahliye uyarısı yayınladı.
Bunun üzerine Muhammed Afif konuşmasını yarıda kesti, Hizbullah üyeleri alelacele mikrofonları topladı.
Dakikalar sonra ise İsrail savaş uçakları Dâhiye semtindeki El Kabiri'de birçok binayı bombaladı.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, İsrail jetinden ateşlenen füzeleri ve saldırı sonrası ortaya çıkan korkunç tablonun fotoğraflarını dünyaya servis etti.
Filistin ekonomisi savaşla geçen bir yılda yüzde 35 küçüldü. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) verilerine göre Gazze İsrail saldırıları sonucu 70 yıllık birikimini kaybetti.
Savaşın etkilerine dair UNDP çalışmasının sonuçlarını paylaşan Filistin Özel Temsilci Yardımcısı Chitose Noguchi, "Filistin devleti görülmemiş seviyede geriye gitti. Gazze gelişmişlik bakımından 70 yıl önceye, 1955'ler seviyesine geri döndü" dedi.
7 Ekim 2023 tarihinde başlayan savaşta 42 bin 500 Filistinli hayatını kaybederken, Batı Şeria'yı da kapsayan Filistin toprakları genelinde yoksulluk seviyesi neredeyse iki kat artışla yüzde 74'e çıktı. 'İsrail saldırılarının Filistin Devleti Üzerinde Beklenen Sosyo-Ekonomik Etkileri' adlı rapora göre, Filistin'de her dört kişiden üçü yoksulluk içinde yaşıyor. Bu 4,1 milyon kişinin yoksullukla mücadele ettiği anlamına geliyor. Bölgede işsizliğin yüzde 50'ye tırmandığı tahmin ediliyor.
UNDP Başkanı Achim Steiner, "Savaş sadece fiziksel yıkım getirmedi, ayrıca yoksulluk artışı ve geçim kaynaklarının kaybı çok büyük oldu" dedi. Steiner dış yardımlara rağmen Filistin ekonomisinin onlarca yıl savaş öncesine dönemeyeceğini söyledi.
Çalışma kapsamında ayrıca İsrail bombardımanı sonucu Gazze'de 42 milyon ton enkaz yığını oluştuğu da hesaplandı. Açığa çıkan ağır metaller ve diğer kimyasalların yıllar sürecek kirliliğe yol açabileceği belirtiliyor.
1 Ekim Salı akşamı İsrail'e 181 balistik füze fırlatarak tarihte ikinci kez saldırı düzenleyen İran'ın, Lübnan'dan başlayan Orta Doğu turu tüm hızıyla devam ediyor.
Tahran yönetimi Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'yi İsrail'e meydan okuyarak füze saldırısından üç gün sonra Beyrut'a gönderdi, sonraki duraklar İran'ın ana müttefikleriydi. Suriye, Irak'ın ardından Suudi Arabistan'a geçen Bakan Erakçi, Körfez ülkelerini de ziyaret edip Ürdün, Mısır ve Türkiye'ye geldi.
İran'ın bir numaralı diplomatının Mısır ziyareti, 2013 yılından bu yana bir ilk niteliği taşıyordu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abbas Erakçi ile ortak basın toplantısında İsrail'in İran'ı savaşa çekmeye çalıştığı uyarısında bulundu.
İran Dışişleri Bakanı Türkiye'den sonra ise Bahreyn ve Kuveyt'e uçtu. Tahran'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, Orta Doğu'da öncesinde olmadığı kadar topyekun savaş ihtimali bulunduğunu vurgulayıp İran ve Abbas Erakçi'nin bunun farkında olduğunu aktardı.
İran Dışişleri Bakanı'nın yaklaşık üç haftada 10'dan fazla ülkeye gittiğini hatırlatan Serdar, yarınki durağının ise Rusya olacağını kaydetti.
Al Jazeera muhabiri, Abbas Erakçi'nin İsrail'e karşı bir bölgesel seferberlik için söz konusu seyahatleri gerçekleştirdiğini belirtiyor. İranlı bakanın kendi ifadesiyle iki amacı var, ilki İsrail'in yalnızca Lübnan, Gazze ya da İran'ı tehdit etmediğini, bütün bölgeye bir tehdit unsuru olduğunu söylüyor.
Erakçi'nin Orta Doğu turundaki ikinci hedefi ise muhtemel bir İsrail saldırısında bölge ülkelerinin hava sahalarını açması ya da Amerikan üslerini kullandırması halinde Tahran'ın misillemede bulunacağını iletmekti.
Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 115 Gazze sakininin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Savaşın 382'inci gününde Gazze Şeridi'ndeki can kaybı 42 bin 718'e çıktı.
İsrail ordusu, bugün Lübnan'ın güneyindeki El Havş köyünde yaşayanlardan bir saat içerisinde evlerini terk etmelerini isteyen bir uyarı yayınladı.
Ordunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee'nin duyurusunda, köylülerin evlerini boşaltıp kasabadan bir kilometre uzağa gitmeleri istendi. İşgal ordusu, benzer uyarıları Hizbullah tesisleri ya da binalarını vurmak amacıyla yayınladığını ileri sürüyor.
Uyarıdan dakikalar sonra Akdeniz kıyısındaki Sur yakınlarındaki El Havş köyünde patlamalar duyuldu, gökyüzüne duman yükseldi. Lübnan resmi haber ajansı NNA, düşman uçağının bölgeye bir dizi saldırı düzenlediğini bildirdi.
İsrail ordusu ayrıca, başkent Beyrut'ta Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir deniz üssünü vurduğunu söylüyor. Resmi açıklamada, deniz üssündeki hız botlarının Hizbullah üyeleri tarafından test ve eğitimlerde kullanıldığı savunuldu.
Yayınlanan bir video kaydında ise, Hizbullah'ın elit birimi Rıdvan Gücü üyelerinin bir silahlı insansız hava aracı tarafından vurulduğu görüldü.
İsrail ordusu, iki Hizbullah üyesinin Lübnan'ın güneyinde hedef alındığını bildirdi.
Askeri analistler belgelerin geçmişteki dökümanlarla tutarlılık gösterdiğini belirtip kısaltmalara vurgu yapıyor, iki havadan fırlatılan balistik füze (ABLM) sisteminden sıklıkla bahsedilmesi ise özellikle dikkat çekici: Golden Horizon ve Rocks.
Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, İsrail'in hava saldırılarına gece yarısından itibaren füze ve kamikaze silahlı insansız hava araçları ateşleyerek misillemede bulundu.
İsrail jetleri Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semti ve merkezdeki mahalleleri vururken, saatler sonra Lübnan sınırındaki yerleşimlerde ise sirenler çaldı.
Gece yarısı gerçekleşen ilk saldırıda Yukarı Celile bölgesinde sirenler duyuldu, İsrail ordusu bir diğer 'şüpheli' cismin Golan Tepesi'nin kuzeyindeki açık alana düştüğü bilgisini verdi. İsrail, Suriye toprağı Golan Tepeleri'ni işgal altında tutuyor.
Sabaha karşı Hizbullah'ın hedefinde bu kez stratejik liman şehri Hayfa vardı. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa ve yanındaki Akka'da alarm verildi, ordu Hizbullah'ın ateşlediği füzelerin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Yerel medya bazı şarapnel parçalarının Maagan Michael yerleşiminde araçlar ve bir evde hasara yol açtığını yazarken, Hizbullah Hayfa'daki bir deniz üssünü hedef aldığını kaydetti.
Hizbullah gün ağardıktan sonra ise hedef büyütüp başkent Tel Aviv'e füzeler fırlattı. Uyarı sirenleri yalnızca Tel Aviv çevresinde değil İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da da çaldı.
Füzelerin hedefinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın ana karargahına da ev sahipliği yapan Glilot vardı. Hizbullah, İsrail ordusunun askeri istihbaratı Birim 8200'ü füzelerle vurduğunu açıkladı. Telegram'dan açıklama yapan İran destekli grup, Tel Aviv'in kuzey banliyösü Nirit'te bulunan üsse füze yağdırdığını belirtti.
Al Jazeera, füze saldırısının ardından Batı Şeria yakınındaki Beyt Aryeh'ten dumanlar yükseldiğini bildirdi.
Tel Aviv ve çevresinde 'acil durum' ilan edilirken, Ben Gurion Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar iptal edildi.
İsrail ve Hizbullah arasındaki savaşı günlerdir Lübnan'ın güneyindeki Hasbaya'dan izleyen Al Jazeera muhabiri Imran Khan, 8 Ekim 2023'te başlayan çatışmalarda Hizbullah'ın ilk kez orta menzilli füzeler ateşlediğini bildirdi. Gökyüzünde Hayfa ve Tel Aviv'e doğru seyreden 12 orta menzilli füze saydıklarını belirten Khan, saldırıyı Hizbullah'ın aldığı darbelere rağmen hala savaşma kapasitesinin büyük bir sinyali olarak niteledi. Al Jazeera muhabiri ayrıca, Hizbullah'ın strateji değiştirdiği yorumunu da yaptı.
İsrail işgal ordusu, Pazartesi akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'u bir kez daha vurdu. Güneydeki mahallelerin yanı sıra merkezdeki El Avzai semti ilk kez bombalandı.
Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan, akşam karanlığında 15 saldırı gerçekleştiğini, en büyük kaybın şehrin güneyindeki Cenah'ta yer alan Refik Hariri Devlet Hastanesi çevresinde olduğunu aktardı.
Khan, yoğun nüfusun yaşadığı bölgenin enkaza dönüştüğünü, kurtarma ekiplerinin enkazları kazarak canlı aradığını kaydetti. Al Jazeera muhabiri, gerçek bir kaos yaşandığını ve kurban yakınlarının bir haber almak için beklediğini bildirdi.
Lübnanlı yetkililerin verdiği bilgiye göre, Beyrut'u cehenneme çeviren hava saldırılarında en az dört kişi yaşamını yitirdi, 32 başkent sakini yaralandı.
İsrail ordusu ise, Beyrut'un güneyindeki Sahil Hastanesi'nin altında Hizbullah'a ait 500 milyon dolarlık altın ve paranın saklandığını ileri sürüyor.
Dâhiye semtindeki Sahil Hastanesi İsrail'in iddialarını reddedip gazetecilere binayı gezdirmeyi teklif etti.
Al Jazeera muhabiri Khan, İsrail'in hiçbir kanıt sunmadığını belirtip hastanenin doğrudan hedef haline geldiğini, yetkililerin binayı acil şekilde tahliye etme kararı verdiğini aktardı.
İsrail medyasında bugün Türkiye haberleri dikkat çekici. İsrail'deki muhafazakar televizyonlardan Kanal 14, 'İsrail odaklandı: Putin'in Erdoğan ve Abbas'la görüşmesi bekleniyor' başlığıyla sunduğu haberde Moskova'da gerçekleşecek buluşmalara yer verdi.
Kremlin'den yapılan açıklamaları aktaran televizyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin'in yarın Moskova'da bir araya geleceğini aktardı. Putin'in bir gün sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüşeceğini kaydeden Kanal 14, BRICS zirvesi için Moskova'ya gelecek liderleri sıraladı.
Zirveye İran, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkelerin de katılacağını aktaran İsrail televizyonu, Moskova'ya uçan liderlerin çoğunun İsrail düşmanı ya da eleştirileri Yahudi düşmanlığının sınırında olduğunu yazdı. Kanal 14 haberinin bu bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı örnek gösterdi, 7 Ekim baskınına kadar İsrail'le ilişkileri ısınan Türk liderin mevcut tabloda açık bir şekilde Hamas'ın yanında yer almaya karar verdiği yorumunu yaptı.
İsrail ekonomi gazetesi Globes ise, geçen hafta Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah şehrindeki bir çatışmada öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın bir Türk şirketinin ürettiği mermilerle çatıştığını yazdı.
İstanbul merkezli bir şirketin mermilerinin Hamas lideri Sinvar tarafından taşındığını kaydeden gazete, fotoğraf ve videolardan söz konusu tespitin yapıldığını aktardı. Adresi Bağcılar olarak görülen şirketin 65 ülkeye ihracat yaptığını belirten Globes, Türkiye'nin 2011 yılından sonra sınır dışı edilen birçok Hamas liderini ağırladığını savundu.
Gazze Şeridi'ni yerle bir ettikten sonra savaşı Lübnan'a taşıyan İsrail, bir yandan Suriye'yi hava saldırılarıyla vurmaya devam ediyor.
İsrail ordusu uzun süre sonra ilk kez Suriye'ye saldırdığını kabul eden bir açıklama yaptı, Lübnanlı grup Hizbullah'ın finans şefini öldürdüğünü duyurdu.
Başkent Şam'ın lüks mahallesi Mezze'de bir araç vuruldu, Suriyeli yetkililer iki kişinin öldüğünü bildirdi.
İsrail tarafı ise Hizbullah'ın 4400 Birimi'nin yöneticisinin hedef alındığını belirtiyor. Tel Aviv'e göre, söz konusu birim İran'ın petrol gelirlerini Suriye üzerinden Hizbullah'a transfer ediyor.
İsrail ordusu, Birim 4400'ün Ekim ayı başına kadar Şeyh Salah adıyla bilinen Muhammed Cafer Kasır tarafından yönetildiğini söylüyor. Kasır, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir hava saldırısında öldürülmüştü.