DünyaBerlin yerine Lübnan'a giden Meloni, Mikati ile buluştu

Berlin yerine Lübnan'a giden Meloni, Mikati ile buluştu

18.10.2024 - 17:17 | Son Güncellenme:

Berlin'de ABD Başkanı Biden'ın da bulunduğu üst düzey küresel toplantıya katılmama kararı alan İtalya Başbakanı Meloni, Ortadoğu temaslarını sürdürüyor. Meloni, Ürdün'den sonra İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'da.

Berlin yerine Lübnana giden Meloni, Mikati ile buluştu

 

Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nin hemen ardından Ortadoğu ziyaretlerine başlayan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, başkent Beyrut'ta Lübnanlı mevkidaşı Necib Mikati ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Gazze'de kalıcı barış şart" ifadelerini kullanan  İtalya Başbakanı Meloni, açıklamalarda bulundu: "Beyrut'taki BM'nin barış gücü desteklenmeli ve güçlendirilmeli. Lübnan'daki kurumlar da güçlenmeli. Bu ülke çok büyük zorluklarla başa çıkmaya çalışıyor. İtalya elinden gelen bütün cephelerde yardım vermeye hazırdır. Şu anda Lübnan'ı etkileyen çatışmalarda 1 milyondan fazla Lübnanlı evinden edildi. Bu konuyu Avrupa'da gündeme getireceğiz. Mültecilerin ülkesine dönmesi için gerekli şartların oluşmasını sağlayacağız."

Haberin Devamı

Meloni, bu buluşmadan önce bölgedeki İtalyan barış güçleriyle buluşup çabalarından dolayı teşekkür etti. Meloni ile Mikati'nin İsrail'in son saldırılarını ve Ortadoğu'daki durumu konuştuğu ilk bilgiler arasında. İtalya Başbakanı, Berlin’de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ve ABD Başkanı Joe Biden’ın önemli küresel meseleleri ele alacağı üst düzey toplantıya katılmama kararı almıştı. Meloni, Lübnan da dahil olmak üzere Orta Doğu’ya önceden planlanmış bir diplomatik ziyareti olduğu için zirveye “hiçbir koşulda katılamayacağını” söyledi.

ÜRDÜN'DEN GEÇTİ

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin dün de Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Orta Doğu'daki durum, Gazze'de ateşkes ve İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü görüştüğü bildirildi. İtalya Başbakanlığı'ndan Meloni'nin Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, "İki lider, Orta Doğu'daki durumu, Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik ortak çabaları ve 2735 sayılı karar doğrultusunda İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını tartışarak, iki devletli çözüme yol açacak siyasi bir sürecin gerekliliğini yineledi" ifadesi kullanıldı. İki liderin, Ürdün’ün başlattığı Gazze’ye yönelik insani yardım programını da görüştüğü ve Gazze Şeridi’ne insani erişimi güçlendirmenin aciliyetinin üzerinde durduğu aktarıldı.