22.01.2024 - 06:50 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırılarıyla birlikte Ortadoğu’nun felaketin eşiğine gelmesinin ardından ufukta daha geniş bir savaş tehdidinin belirdiği, artık yüksek sesle dile getiriliyor.
Nitekim, NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Rusya’nın 20 yıl içinde İttifak’a karşı saldırıda bulunabileceğini öngörürken, Avrupa hükümetleri de, geçtiğimiz günlerde vatandaşlarına savaşa hazırlanmaları konusunda ciddi uyarılarda bulundu.
NATO’nun gelecek hafta 90 bin askerin katılımıyla Soğuk Savaş sonrası en büyük tatbikatını düzenleyeceğini duyurması da savaş endişelerinin “somut” göstergesi olarak yorumlandı.
İngiliz “Daily Mail” gazetesine konuşan eski askeri komutanlar ve güvenlik uzmanlarından oluşan bir ekip, Rusya’nın Avrupa’ya yönelik olası saldırısının 2044’e kadar nasıl gerçekleşebileceğini inceledi. Oluşturulan grafikte, bir Rus saldırısının NATO ülkelerini nasıl etkileyeceği açıklanırken, analizde, İttifak üyesi Türkiye’nin de siber saldırıya uğrayabileceği ve ulaşım ağının çökertilebileceği öne sürülüyor. Uzmanlar, olası bir savaşın birkaç aşamadan oluşacağını öngörüyor.
SİBER SAVAŞ VE FÜZE SALDIRILARI
Uzmanlara göre, bir sonraki uluslararası çatışma büyük olasılıkla kapsamlı bir siber saldırıyla başlayacak. İngiltere’de araştırma enstitüsü RUSI üyesi savunma analisti Sam Cranny-Evans, “Siber saldırıların gerçek savaş alanı uygulamaları var. Ruslar bunları Ukrayna işgalinin başlangıcında Viasat iletişim ağını çökertmek için de kullandı” dedi. Cranny-Evans, uyduların birbirlerine saldırmak için kullanılması gibi uzayda bir tür çatışma olasılığının mevcut olduğunu da belirtti. Cranny-Evans, Rusya’nın Doğu Avrupa ve ötesindeki önemli askeri varlıkları, altyapı hedeflerini felce uğratmak veya birliklerin konuşlandırılmasına zemin hazırlamak için uzun menzilli füze saldırısı düzenleyebileceğini de söyledi.
HER YÖNDEN İŞGAL!
ABD’li eski komutan General Ben Hodges, Kremlin’in NATO’ya saldırması durumunda, askeri ittifakı kırmak amacıyla karadan, denizden ve havadan saldırılar düzenleyeceğini tahmin ediyor. Hodges, böyle bir senaryoda Moskova’nın askeri gücünü ilk olarak Polonya, Litvanya ve Rusya’nın Avrupa’daki toprağı Kaliningrad arasında sıkışıp kalan “Suwalki Koridoruna” saldırmak için kullanabileceğini söyledi. Hodges’e göre, Rusya, Suwalki Koridoru ve müttefiki Belarus’u fırlatma rampası olarak kullanabilir. Bu ikinci aşamada, binlerce Rus askeri ve yapay zeka kontrollü tanklar, NATO’nun doğu kanadındaki Baltık ülkelerinden birine saldırmak üzere gönderilebilir. Hodges, “Rusya, NATO’nun tamamını ele geçirmeye çalışmayacak. Doğu kanadını işgal edip, Kuzey Kutbu gibi kendilerine fayda sağlayacak kritik yerleri ele geçirerek NATO’yu kırmayı amaçlayacak” dedi.
MÜTTEFİKLERİ SAVAŞA KATILABİLİR
Uzmanlara göre, Rusya’nın NATO’ya saldırması durumunda Tahran’ın Kremlin’in yanında çatışmaya girmesi muhtemel. Pekin’in Kuzey Kutbu’nun kaynaklarına erişimi sağlamlaştırma ve nakliye rotalarını Batı’nın kontrolü dışında güvence altına alma arzusu, Avrupa ile savaşta Kremlin’i desteklemesini sağlayabilir. Ukrayna ile savaşta Rusya’ya askeri mühimmat sağlayan Kuzey Kore’nin de Kremlin’e destek vermesi öngörülüyor.